"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. augusztus 11., péntek

Tenno vár, Tenno-tó


A Varone vízestől, - ami időben nem tölt ki egy napot - indultunk a víz eredete felé a Tenno-tóhoz (Tennosee), ami mintegy 8 km-re északra található. A szerpentines út kacskaringózótt velünk felfelé a hegyekbe. A festői környezetben hamarosan a Scaligerik egy újabb kastélya nézett le ránk egy szikláról. Pont megfelelő egy pihenőre.

Castello di TennoA falak tövében egy parkoló vár az erre járókra, de sajnos zárt kapukat döngetünk. A ma magántulajdonban lévő 12. századi várat csak kívülről tudjuk szemügyre venni. A történelem során gyakran szolgált stratégiai támaszpontként, ezért érte több támadás, melyet mindig javítottak és újítottak is. Egy közeli étterem árnyas kerthelységében sokáig lehet a várat nézegetni, bár a kiszolgálás nem marasztaló.
Egy frissítő után indultunk is a szőlőlugasos, olajfás hegyoldalak között végcélunkhoz a Tenno-tóhoz.
A hatalmas parkolót nem lehet elvéteni, körülötte éttermek, panziók várják a pihenni vágyókat. A tóhoz egy lépcső vezet le, így jó rálátás nyílik fentről. Smaragdzöld nem áttetsző színe már messziről világít és ahogy a hegyi tavakhoz illik meglehetősen hideg. A partszakasz vad, köves, kavicsos, ahogy a természet teremtette. Csak egy vizibicikli-kölcsönző működik ott.
Tenno-tó
Napozás, fürdőzés után betértünk az egyik vendéglőbe és egy epres édesség nézett ránk a hütőpultból. Mellettünk levendula bokrok ontották illatukat, az asztalokra éhes verebek repültek. Édesség szempontjából epres-csodánk magasan verte a görög és török desszertek cukorfokát. Szó szerint összeragadt a szánk tőle, képtelen voltam megenni. Az asztal szélére toltam és kíváncsian vártam a veréb reakcióját… bele sem kóstolt. Szerintem ő már tudott valamit. :-)Párom csak a tejszínt hagyta a tányéron, de az sem tetszett a verébnek - érthető!


Folyt. köv.

7 megjegyzés:

 1. A bakancs a virággal nagyon cuki! És tetszik a horoszkópos napóra is.
  Az az epres "csoda" meg nekem kinézetre sem tetszik :-(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindent lehet újrahasznosítani! :-)
   Az epres-csoda a pultban nem így nézett ki, szép formában állt, de nagy valószínűséggel szétesett, amikor felvághatták és a tányéron már ilyen futurisztikus formát kapott... :-D Azzal még nem is lett volna gondunk, de ha az íze az eszembe jut még most is kiráz a hideg...

   Törlés
 2. Most megkerestem a térképen, hogy pontosan hol is van ez a Tenno tó.Jó kis "világvégi hely".
  Az eprekért kár...A trutyi tényleg nem túl gusztusos.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, világvégi hely, mégis ahogy látod voltak bőven a tóparton.

   Jó kifejezés volt az epresre amit használtál. :-D

   Törlés
 3. Nagyon hangulatos képek, és a tó vízének a színe...ámulatos.
  üdv

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jobban tetszenek az áttetsző tavak, de ez a smaragd szín tényleg nagyon szép.

   Törlés