"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. augusztus 8., kedd

Egy 20.000 éves vízesés a Garda-tónál

Terveztük a közeli Veronát is egy nap megnézni, de jobbnak láttuk elhalasztani a hőség miatt. A tóparton volt lehetőségünk felfrissülni, de egy zárt várost a kánikulában számunkra nem élvezet felfedezni. Legközelebb. Egy hűvösebb helyet választottunk a régmúltból... akár mondhatjuk úgy is, Verona betűit egy pohárban összekevertük és újradobtuk... :-)

Riva vízesésnek is hívják a tó kedvelői, pontos neve Varone vízesés. Riva del Garda, a tó északi pontjának közelében található.

Az út szerpentines emelkedőn visz fel a hegyekbe, visszatekintve kies kilátással a Garda-tóra.
Garda-tó
Bejárat a vízeséshez


Tikkasztó melegben érkeztünk meg a vízesés közeli parkolóba, alig vártuk, hogy mihamarabb bejussunk a hűsítőre várva. A sok látogató ellenére gyorsan haladt a sor. (Belépő 5,50 Euro/fő - 2017.)A vízesés különlegessége a hegyoldalban található tölcsér vagy inkább tornádó tölcsér formájú barlangban nagy robajjal alázúduló víztömeg, mely milliónyi vízcseppet permetez szét a közelben. Kiépített úton, lépcsőkön lehet haladni és a tölcsér aljától felfelé haladva lehet bejárni a környéket. Néhol a sötét barlangban színesen megvilágítva láthatjuk az üreget. Nehéz volt a fotózás, féltettem a gépem a víztől, a videók mobillal készültek. Sem a fényviszonyok, sem a nedves közeg, sem a mobil és a tömeg miatt nem volt alkalmas jó felvételeket készíteni, élőben egész más a barlang. A nagy robajtól alig érteni egymás szavát, a sok turista hangosan kiabál.

A szűk garat
Színes megvilágítással
Számozott infotáblák tájékoztatnak

A mészkőből álló jura korban képződött barlang vízesésének teljes hossza 98 m. Eredete a 8 km-re található Tenno-tó (Természetesen ide is ellátogattunk, következő bejegyzés erről is szól majd!) és véget a Garda-tóban ér.
A publikum előtt már 150 évvel ezelőtt megnyitották a barlangot, de akkor még nem voltak hidak, ösvények, lépcsők, teraszok, főleg nem az alagút - mely a csavaros szurdok belsejébe is bevezet - ahonnan igen jól be lehet látni a belsejébe. Sok vízesés található a világon, de kevés olyan, amelyik egy eróziónak köszönhetően több, mint 20.000 éve alakult ki és ma is csodálhatjuk. A gondolat is megszédít hány m3 víz folyhat itt le évente...és már mióta... A hely további érdekessége még, hogy járt már itt Franz Kafka és Thomas Mann is.


Ti mit fedeztek fel a fenti videóban?


A növényzet a hegyoldalban érdekes vegyes. Földközi-tengeri növények mint pálmák, ciprusfélék, yukkák, olajfák, citrusfélék, leanderek - melyeket télen üvegházakban teleltetnek - és mellettük tölgyfák, csertölgyek, gyertyánok, babérok, fekete és vörös fenyők, melyek a magas hegység jellegzetes fái.Milliónyi kabóca húzta a nótát a hőségben, nem is igazán értettük miért kellett a parkot behangszórózni, zenét adni, hozzá olyat, amit temetésekkor is szoktak. Ez számomra sokat rontott a hangulaton. A természetben a természet hangjait szeretem hallgatni.


Folyt. köv.

16 megjegyzés:

 1. Nagyon szépek ezek a virágok! Kíváncsi vagyok mit kell látni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem láttad a női arco(ka)t? Van több is. :-)

   Törlés
 2. Nagyon tetszik a petúniás csigalépcső !
  Kár, hogy olyan tömeg volt a barlangban ! Egész más élmény lett volna csendben bejárni.
  A 3. videót, ha megállítod a 0,05 mp-nél, félelmetesen jó női profil (pisze orral, rövid hullámos hajjal, blúzban) bontakozik ki a sziklából. Többször visszanéztem - remélem te is meglátod azt amit én láttam bele a sziklákba.
  A "gyász-zenét" én is elég furának és oda nem illőnek találom....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom van e olyan nap, amikor nincs ilyen tömeg? Csendben lett volna igazi, főleg temetői zene nélkül.

   Így van, egy női profil és nagyon szép! A végén egy szemet is felfedeztél?

   Törlés
  2. Pedig ott van, lenn a legalján a legvégén :-)

   Törlés
 3. Itt mi is voltunk nagyon-nagyon régen, igen rossz képeim vannak, még filmes kamerával. :-)
  A virágok olyanok, mint egy trópusi kertben.
  üdv

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az én képeim sem lettek jók, túl nagy volt a nedvesség. A virágok valóban gondozottak és szépek voltak.

   Törlés
 4. Még ha képeket nem is nagyon tudtál csinálni, a mesélésed alapján is nagyon izgalmasnak tűnik ez a vízesés. Élőben fantasztikus lehetett!A virágok meg gyönyörűek!

  VálaszTörlés
 5. Drága Kavics, most olvastalak vissza, komolyan, meg sem tudok szólalni, csak kinyögöm: Istenem, de szép!!!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-) Jó nyaralást! Várom majd a Te beszámolóidat!

   Törlés
 6. Gyönyörűek azok a virágok!!! És igen, látom a női pofikát :-)

  VálaszTörlés
 7. A legkülönlegesebb helyek már csak ilyenek... nem lehet fotóval visszaadni őket :) Vagy ha mégis, az tele van photoshoppal, és végül a fénykép egészen más lesz, mint az eredeti. El kell menni és ott lenni, nem igaz? ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így gondolom én is, inkább legyen kevésbé tökéletes, de eredeti (utómunkák nélkül) vagy lássam csak élőben. Itt a vízesésnél egyébként sem lehet a megéltet a fotókon keresztül átadni, kell hozzá a hang, az illat, a permetező nedvesség - ergo el kell oda menni. :-)

   Törlés