"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. augusztus 16., szerda

Pillangós Adersberg-körút

A Chiemgau Alpok az a terület, ahol leginkább megfordulunk, ahol a legtöbb hegyet, tavat és folyót ismerjük és további ismereteinket bővítjük. Az Északi-Alpok keleti részének legnagyobb része Bajorországban található, egy része azonban átnyúlik az osztrák Salzburg és Tirol tartományokba. Legmagasabb pontja a Sonntagshorn 1.961 m-el.

Chiemgau

Július közepén, már bőségesen benne jártunk a nyárban, - amikor a legtöbb pillangó repked a hegyekben - indultunk az Adersbergi körútra a Chiemgau Alpokba. Egy könnyű túra 800 m körüli magasságban sok látnivalóval.

Katángkóró
A gyakori esőnek köszönhetően mindenfelé csörgedeztek a hegyoldalban a patakok. Már szemesedtek a mogyorók és egyre több helyen piroslottak, beértek a különféle erdei bogyók.


Erdei málna


Vajon mit keres az erdő talajában ez a dátummal ellátott kő?A nefelejcsek és harangvirágok uralták a terepet - a sárgák eltűnőben, a lilák előnyben - és egyre több pillangóval találkoztunk.

Harangvirágok

Imola
Magányos réti füzény
Mezei kakukkfű
Bíbor nebáncsvirág
Erdei nebáncsvirág


Játék hármasban


Átérve a hegy másik oldalára a körtúra során a fák között néhol már jól látszott a Chiemsee.


Chiemsee
Az erdőből kiérve egy gondozott tisztásra kerültünk, ahol több halas tó, pontosan pisztráng-neveldéket nézhettünk meg közelről. Nem kerítették el a halneveldét, bárki besétálhatott a nyírt füvű területre, az út a telken keresztül vezetett tovább. A kopoltyúsok folyamatosan kapták a friss vizet és a táplálékot. A legnagyobb tó tetején épp tavirózsák nyíltak. Egy kis erdei paradicsom, a nyugalom szigete, egy pad tette fel az i-re a pontot a megpihenni vágyóknak.

Egy kanyar után elértük az Adersberg hegyi hotelt 812 m-en, ahonnan szép kilátás nyílik a hegyekre, a Chiemsee egy részére. Sajnos a hotel vendéglő része csak délután nyit - kár, igen sokan csalódottan távoztak - így nem térhettünk be mi sem. Viszont egy padon megpihentünk és a kilátásban gyönyörködtünk.


Adersberg hotel
Chiemsee

Innen egy 25 percnyire áll a Lindl-Alm, ami magán tulajdonban van, de még jobb kilátás nyílik a már 1.000 m-ről a Chiemseere, a Kampenwand cakkos hegycsúcsaira. Felmentünk oda is.


Az imént bejárt pisztrángos
Kampenwand 1.669 m
Lindl-Alm 987 m


Chiemsee