"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. augusztus 24., szerda

A világ leghosszabb vára nyáron

Előző bejegyzésem második része, aznapi célunk a világ leghosszabb vára Burghausenben. Másfél éve télen jártunk itt, ideje volt nyári színekben is megnézni, bejárni. Sőt, ezúttal az óvárosra is sort kerítettünk!
A bő 1 km hosszú várról részleteket nem ismételnék, korábbi bejegyzésemben itt olvasható arról a téli napról.

A 6. udvar templomának tornya


A hely ismét csak elbűvöl, a felújított régi épületekben lakni lehet, mint egy kis falu középkori hangulattal. Szívesen élnék ebben a közegben, a hely egyedi, a vár és annak környékének szelleme varázslatos. Nincs két egyforma ház vagy kert a 6 udvarban. A kilátás a Salzach folyóra és a Wöhrsee tóra, a távoli hegyekre és a városközpontra azt gondolom megunhatatlan.
Egy hétköznapon jártunk ott. Nem volt tömeg, viszont aznap több magyar turista hangját hallottam.

A smaragdzöld Wöhrsee


A Salzach egy kanyarulata

Bajor és lengyel címer

Fővár

Az óváros, ahová később lesétáltunk

St. Jakob templom


Főtér

Híd a Salzach felett, odaát már AusztriaAranyos fodorka


Trombitafolyondár
 

Itt a telet is átvészeli a füge


Gumós begónia

"Egy mindenkiért mindenki egyért" tűzoltók mottója

Az óvárost a Salzach folyó választja el a szomszédos Ausztriától. A 18 ezer fős kisváros már a 7-8 században vízi vámellenőrzési pont volt. A várat 1180-ban építették és röviddel azután a település a Wittelsbachok kezébe került, megkapta a városi jogokat. Évszázadokig a Salzach folyó játszotta a legnagyobb szerepet az itt élők életében, melyen a kereskedelem zajlott, sót szállították. A háborúk és tűzvészek mellett gazdasági válságok is súlytották a települést. A 20. század elején ismét fellendült, új városi rész épült, majd a 70-es években a várost védő gátakat erősítették meg az árviz ellen.

Főtér

Az óváros épületeinek színes reneszánsz, barokk és rokokó homlokzatai kellemesen símulnak egymáshoz. Egykori cégértáblák csillogtak a napfényben, kiülős fogadók, kávézók csábítottak magukhoz. Hangulat, melyet át kell élni!

A városi gyűlésterem impozáns külseje


A várisi könyvtár
Az újgótikus St. Jakob templom belsejét szolíd boltívek, színes üvegablakok, epitaph-ok (sírkő feliratok) díszítik, és stílusosan két Szent Jakab út néhány etapját is megtalálja az ide betévedő.

St. Jakob
Szent Jakab út Bajoro. - Tirol - Svájc

Szent Jakab út Franciao. - Santiago de Compostella

Aki erre jár ki ne hagyja a későgótikus időszakból ránk maradt színes épületekből álló sétálóutcát, németül a Grüben vagy angolul a Street of Fame.
A gyönyörűen megfestett boltíves kapu alatt áthaladva egy más világ régi idejébe csöppenünk vissza. Jobbra-balra, fel és le szájtátva nőzelődik itt a távoli idegen. Művészet, kézművesség, gasztronómia, értékesítés egy helyen.

A Grüben felé
Az épületeken kis táblácskák jelzik, mely hírességek éltek és alkottak itt korábban.

Egy keramikus és pilger

Építőmesterek

Festők

Az egykori polgármesteri hivatal


Szeretek elidőzni a régiségek között. Nem kívánom birtokolni, csak szemeimmel letapogatni az anyagot, a formákat, színeket. Beszippantani az elmúlt mégis jelen lévő illatokba… Egy ilyen üzlet teli a múlt nyomaival és számomra igazán izgalmas felfedezés! Elmerülve, belefeledkezve, talán még némileg azonosulva is beleszippantottam egy vázában álló csokor pünkösdi rózsába… és visszekerültem a mába. Tökéletes másolat volt :-)
Az üvegművészet, üvegfúvás a bajor és tiroli vidékeken szinte minden településen fellelhető. Ezt a nehéz és nagyon szép szakmát itt még űzik és van is értéke. Szívesen nézelődöm ezen a téren is, hisz mi másból is áll az üveg többek között, mint homokból, mely a kőtől, kavicsoktól nem áll messze.

Ezen a ponton képben vagyok :-)

Amikor azt írtam, hogy a nézelődő jobbra-balra, fel és le is talál látnivalót, akkor azt szó szerint értettem. A Street of Fame ugyanis az utcakövek között lerakott réztáblácskák egy-egy jazz művész névjegykártyája. A város 40 éve rendszeresen e zene kedvelőinek ad teret szinte egész évben a jazz-heteken túl. Híres nemzetközi zenészek adnak kikapcsolódásra lehetőséget a városban. Néhány név az igen sok közül:
A folyók menti városokat az árvíz még sokszor ma sem kíméli. Bár mára igen hathatós intázkedések történnek, hogy senkit se érjen kár. Burghausen is felkészült, de a múlt nyomai a házfalakon fellelhetők.

A rózsabokor némiképp elrejt

egy 1899-es vízállást

De afelett az első emeleten

1598-ból egy még magasabb vízszint

 
<3

Kiérve a sétálóutcából egy utolsó pillantás a felettünk emelkedő leghosszabb várra a világon.


Találtam egy helyi rádióadónk oldalán csodálatos drónos felvételeket a várról és környékéről.

19 megjegyzés:

 1. Nem csak a világ leghosszabb váráról szól ez a poszt, hanem a leghosszabb bejegyzés, 115 képpel. :)
  De azért élvezetes végignézni a képeket, bepillantani a rejtekekbe, amit ez a vár-város nyújt.
  Arra biztos jó volt a vár nagysága annak idején, hogy egy városnyi lakosság elfért benne harcok idején, amikor védelemre szorultak.
  Jó látni a tükörképed! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Számomra nem lenne teljes, ha nem tettem volna be mind a 115-öt. :-) Azt gondolom olvasóim már megszokták tőlem, hogy 10-20 képpel nem tudom átadni azt, amit megéltem.
   Egy városnyi vár - milyen izgalmasan hangzik! Visszaröppennék az időben!
   Köszi Kincse :-)

   Törlés
 2. Elvarázsoló hely:) Elnézést, ha olyat kérdezek, amiről már volt szó, de miért van egymás mellett a bajor és a lengyel címer?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Georg dem Reichen bajor herceg (Niederbayern utolsó hercege) és Jadwiga (Hedwig) lengyel hercegnő esküvője alkalmából a két címer egymás mellett. Ez az úgynevezett “Landshuter” esküvő(1475.), ezen a néven vonult a történelembe, amiről jövőre szeretnék írni. Akkor lesz ismét ez a több hetes ünnep, ami négy évente kerül megrendezésre.

   Törlés
  2. Akkor jövőre még többet megtudunk majd erről :) A történetek köre évről évre bővül :)

   Törlés
 3. Jó 13 éve voltunk ott, nagyon tetszett, de belső részeket nem néztünk meg. Szép képeket készítettél.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Flögi! Érdemes belül is körülnézni, annyi a látnivaló, de az óváros külön egy napot megér! :-)

   Törlés
 4. Szenzációs beszámoló, szájtátásra okot adó gyönyörűségek, irigylésre-méltóan megőrzött múlt. Ez utóbbi számomra sokat mond, ugyanis, aki nem őrzi a múltját, annak a jövője se ér sokat...Nagyon tetszettek a cégérek, az "emléktáblák". Gyönyörű a Szt.Jakob templom, nagyon jól sikerült az oltárkép fotód. Azok az árvízi mércék elgondolkodtatóak - én nem nagyon szeretnék folyó közelében élni - kiszámíthatatlan a víz.
  Köszönöm, hogy "én is" helyet kaptam a mai gyönyörű mesédben ! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, ha tetszett Aranyos! Tudod, hogy inkább "erdő-mező-hegy lakó" vagyok,, de vannak települések, melyekhez szívesen visszatérek. Burghausen is azok közé tartozik. :-)
   Ha nem is folyó közelében, de egy patak mentén szívesen eléldegélnék.

   Törlés
 5. Fantasztikus képeket, részleteket hoztál. A várat nagyon szerettem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Holdgyöngy! Jártál Te is a várban?

   Törlés
 6. A várak mindig elbűvölnek. Csupa történelem az egész. Mindig eszembe jutnak a régiek, vajon hogy élhettek ott, mit csináltak, szerették e a helyet. És hogy sok helyen ugyanazon a kövön megyek, mint évszázadokkal azelőtt a várlakó...Olyan szép dolgok ezek.

  Mint annyi mindenről, erről a várról sem hallottam még. Igazán részletesen bemutattad, hála és köszönet érte. Nagyon szerettem ezt a posztodat! (is) <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Orsi! Pontosan ilyenek járnak az én fejemben is, hogy ezeken a köveken, várfalak közt járta, éltek évszázadokkal előttünk.

   Törlés
 7. Hú, itt aztán van látnivaló! Mesebeli hely. Szuper lehet ebben a várban lakni, minden annyira szép és rendezett. Persze tudom ez nagyrészt pénz kérdése, hisz pl. Erdélyben annyi szép vár lenne, amiért fáj az ember szíve.
  Az a óriás-kavics-csobogó annyira jó!! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony pénz kérdése. Szomorú egy várat (is) elhagyatottan látni.
   Ha egy olyan kavics-csobogóm lehetne...

   Törlés
  2. Akkor te lennél a világ legboldogabb kavicsa. :-D

   Törlés
 8. nagy kövér szemeim lettek, olyan jót hizlalták a képeid:) )
  szépséges helyek ezek, nagyon

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.