"Vágyaid olyanok, mint egy felbukkanó madárraj a házad felett. Elsuhannak. De ha fészket vernek az ereszed alatt, ott élnek, s ezért már te felelsz. Befogadtad őket!" Müller Péter

2016. április 2., szombat

Dominikai Köztársaság, a zöld sziget 5.

A gyümölcs és zöldségkínálat sem kevesebb a Dominikai Köztársaságon az illatos virágok mellett, sőt! A rengeteg virág nagy részéből zamatos gyümölcs lesz. Számomra ismét az volt a legérdekesebb, hogy a már ismert “déli gyümölcsök” úton-útfélen csüngtek fákon, bokrokon.
A kókuszdióról már előző bejegyzésemben tettem említést.

Kókuszdió

Ezen az ültetvényen láthattuk az egyik legfontosabb gyümölcsöt is a kakaóbabot, mindenidők legkedveltebb édességének a csokoládénak az alapanyagát.
Aki még soha nem látott kakaóbabot az igencsak elcsodálkozik, hogy miből is lesz a kakaópor.
A szigeten tudtam meg, hogy ott zöld, sárga és vörös kakaót is termesztenek. Igen érdekesen a kakaófák törzsén sorakoznak a babot rejtő kapszulák.

Kakaófák


Kakaóbab


A kakaóbabokat borító terméshúst nyersen fogyasztják, a hüvelyből kiszedve fehér nyálkás burok védi a magokat. Ez a nyálkás burok édeskés-savanykás íze engem a licsire emlékeztet.


Kakaóbabok

A nálam maradt kakaóbab és még valami másnak a magja. Elültetem, hátha lesz belőle valami.



 Árnyat adó magas banánfák virágos-terméssel.

Érő banánfürt

Banánvirág egy része

Többféle banánféle terem a szigeten. Nem csak gyümölcsként, hanem zöldségként is használják, mint pl. a sütőbanánt. Nyersen nem javasolt enni, de a banánkarikákat olajon megsütve, majd kilapítva köretnek tálalják. Nekem ízetlen volt, nem nyerte el a tetszésemet.
Annál inkább az ananászok!

Ananásztő


Zamatos, édes íze az itt termő gyümölcsöknek sokkal intenzívebb, mint nálunk a boltban kaphatóknak (konzervről nem is beszélve), melyeket ugye nem éretten szednek le. Minden nap reggelire és vacsorára is desszertnek ananászt választottam maracuja kíséretében. 
Maracuják közül kóstoltam zöldet, sárgát és lilásvöröset, így ízük is savanykás, édeskés, édes irányba mutatott. Csak azt bánom, hogy nem hoztam az utóbbiból magokat!
A maracuja a golgotavirág nemzetségbe tartozik, a virágja is csodás, német neve Passionsfrucht.

Golgotavirág a meráni botanikuskertből
 
Guáva, kenyérfa tüskés termése, ananász, a többit nem ismerem

Guáva és tengeriszőlő (piros)

Guávát tálalva mézzel meglocsoltan kínáltak nekünk. Talán még nem érett be teljesen vagy ez a fajta nem annyira édes, nem tudom. Így az eredeti ízét nem igazán tudom behatárolni. Állaga, mint egy “lisztesebb” barack.

Tengeriszőlő


A tengeriszőlő a mi rebarbaránk rokona és nem a szőlőé mégha bor is készül savanykás bogyóiból lekvár mellett. 
 
Kenyérfa lombja

Egy rücskös narancs fajta

Dinnye ? Tök ?

A legtöbb amit kertekben láttam az a papaya volt. Gazdagon lógtak alá a gyümölcsök a fákról.

Papaya vagy dinnyefa

Mangó egy másik kertben

A legérdekesebb, amit felfedeztem az egy sokat vitatott gyümölcs, a noni. Amikor láttam még nem tudtam, hogy mi az. Valamikor régebben már olvastam róla, de ott akkor nem ugrott be. Idehaza a képek alapján aztán egyértelművé vált ez a szívós növény. A sejtek ezermesterének is hívják, szinte “minden” bajra jó. Egyes országokban már 2000 éve gyógyítanak vele, fantasztikus, hogy mennyi jó tulajdonsága van.
A sós vízű tengerparton is megterem, én is ott figyeltem fel rá. Egy lepottyant gyümölcsöt ketté is szedtem, hogy a belsejét is megvizsgáljam. Még éretlen, fanyar, savanykás illata volt, nem kóstoltam.

Noni

Az óceán partján a sziklában is megél a noni

Ismét egy érdekes külsővel megáldott gyógynövény, a tamarindusz vagy tamarind(a). Melyet mártásnak, csatninak, levesnek, gyümölcslének használnak. Belül a magokat körülölelő massza ehető.
Tamarindusz termése

Manióka vagy tápióka egy ehető gumós gyökér, a világ negyedik legfontosabb kalóriaforrása az emberiségnek. Kóstoltam sütve. Ha nem tudtam volna, hogy mit eszem teljes meggyőződéssel állítottam volna, hogy burgonya. Külsőre és ízre is nekem úgy tűnt a sült manióka, mint a szalmakrumpli.

Manióka levelei

Alul a gyökerek közt balra manióka kell hogy legyen

A padlizsánok mellett a világos zöld termések az egymagvú tökök, amiről olvastam, hogy odahaza is többen termesztik.

A települések utcáin zöldséges standok kínálják a sokféle gyümölcsöt, zöldséget. Többféle burgonyához hasonló gumós, gyökerek láthatók mindegyiknél. Rizsföldeket is láttunk a keleti partoknál, elég gyakran tálaltak nekünk fekete rizst. Számomra nem igazán volt ínycsiklandozó, de ez csak optikai gát.

12 megjegyzés:

  1. Milyen jól eléldegélnék ennyi finomságon.
    Nagyon "nehéz" ez az európai kaja.
    Tengeri herkentyűkről is lesz majd szó? Mert azzal együtt tökéletes lenne számomra a hely.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan erre gondoltam én is, ha ott élnék gyümölcsöket, zöldségeket termesztenék és ennék minden nap.
      Tengeri herkentyűkről nem lesz szó :-( de egy tengeri csodáról azért igen... :-)

      Törlés
  2. Ezek finomságok úgy hiányoznak, isteni az ízük.
    Én Guave levet ittam még csak Mexikóban, és az isteni volt, a gyümölcsöt magát még nem láttam, nem ettem. Ezt a tengteri szőlőt egy Tenerifén élő ismerősöm mutatta be egyszer a blogjában, ha jól emlékszem, lekvárt késízett belőle. A noniról még sosem hallottam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyi minden van még a szigeten, amit mi sem láttunk. Jó lenne visszamenni, de akkor már a déli részre.

      Törlés
  3. Most, hogy így nézegettem a gyümölcsöket, arra gondoltam: hetekig elélnék ezeken a finomságokon.
    Kép pofára falnám :D, hisz amiket bemutattál, majd mindegyiket ismerem :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt elhiszem, nagyon finomak. :-)
      Kóstoltad a nonit és az egymagvú tököt?

      Törlés
    2. azokat speciel nem :), de a noniról hallottam/olvastam már elég sokat...

      Törlés
    3. Érdekelt volna, hogy ízlett? Milyennek találtad.

      Törlés
  4. Nagyon elmaradtam a blogolvasással, most meg csak itt tátom a szám ezeken a sok izéken. :-)

    VálaszTörlés
  5. Nem lehet panasz - van ott is választék bőségesen. Én azon gondolkodtam el, hogy milyen különös a természet: pompásan alkalmazkodik minden a környezetéhez - anélkül, hogy tönkretenné. Ingyen adja a gyümölcsét.
    Hol vagyunk mi - emberek - hozzájuk képest !?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, ha innen nézzük, akkor távol.:-(

      Törlés