"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. április 2., szombat

Dominikai Köztársaság, a zöld sziget 5.

A gyümölcs és zöldségkínálat sem kevesebb a Dominikai Köztársaságon az illatos virágok mellett, sőt! A rengeteg virág nagy részéből zamatos gyümölcs lesz. Számomra ismét az volt a legérdekesebb, hogy a már ismert “déli gyümölcsök” úton-útfélen csüngtek fákon, bokrokon.
A kókuszdióról már előző bejegyzésemben tettem említést.

Kókuszdió
Ezen az ültetvényen láthattuk az egyik legfontosabb gyümölcsöt is a kakaóbabot, mindenidők legkedveltebb édességének a csokoládénak az alapanyagát.
Aki még soha nem látott kakaóbabot az igencsak elcsodálkozik, hogy miből is lesz a kakaópor.
A szigeten tudtam meg, hogy ott zöld, sárga és vörös kakaót is termesztenek. Igen érdekesen a kakaófák törzsén sorakoznak a babot rejtő kapszulák.

Kakaófák

Kakaóbab

A kakaóbabokat borító terméshúst nyersen fogyasztják, a hüvelyből kiszedve fehér nyálkás burok védi a magokat. Ez a nyálkás burok édeskés-savanykás íze engem a licsire emlékeztet.


Kakaóbabok
A nálam maradt kakaóbab és még valami másnak a magja. Elültetem, hátha lesz belőle valami.


Árnyat adó magas banánfák virágos-terméssel.

Érő banánfürt
Banánvirág egy része
Többféle banánféle terem a szigeten. Nem csak gyümölcsként, hanem zöldségként is használják, mint pl. a sütőbanánt. Nyersen nem javasolt enni, de a banánkarikákat olajon megsütve, majd kilapítva köretnek tálalják. Nekem ízetlen volt, nem nyerte el a tetszésemet.
Annál inkább az ananászok!

Ananásztő

Zamatos, édes íze az itt termő gyümölcsöknek sokkal intenzívebb, mint nálunk a boltban kaphatóknak (konzervről nem is beszélve), melyeket ugye nem éretten szednek le. Minden nap reggelire és vacsorára is desszertnek ananászt választottam maracuja kíséretében. 
Maracuják közül kóstoltam zöldet, sárgát és lilásvöröset, így ízük is savanykás, édeskés, édes irányba mutatott. Csak azt bánom, hogy nem hoztam az utóbbiból magokat!
A maracuja a golgotavirág nemzetségbe tartozik, a virágja is csodás, német neve Passionsfrucht.

Golgotavirág a meráni botanikuskertből 
Guáva, kenyérfa tüskés termése, ananász, a többit nem ismerem
Guáva és tengeriszőlő (piros)
Guávát tálalva mézzel meglocsoltan kínáltak nekünk. Talán még nem érett be teljesen vagy ez a fajta nem annyira édes, nem tudom. Így az eredeti ízét nem igazán tudom behatárolni. Állaga, mint egy “lisztesebb” barack.

Tengeriszőlő

A tengeriszőlő a mi rebarbaránk rokona és nem a szőlőé mégha bor is készül savanykás bogyóiból lekvár mellett. 
 
Kenyérfa lombja
Egy rücskös narancs fajta
Dinnye ? Tök ?
A legtöbb amit kertekben láttam az a papaya volt. Gazdagon lógtak alá a gyümölcsök a fákról.

Papaya vagy dinnyefa
Mangó egy másik kertben
A legérdekesebb, amit felfedeztem az egy sokat vitatott gyümölcs, a noni. Amikor láttam még nem tudtam, hogy mi az. Valamikor régebben már olvastam róla, de ott akkor nem ugrott be. Idehaza a képek alapján aztán egyértelművé vált ez a szívós növény. A sejtek ezermesterének is hívják, szinte “minden” bajra jó. Egyes országokban már 2000 éve gyógyítanak vele, fantasztikus, hogy mennyi jó tulajdonsága van.
A sós vízű tengerparton is megterem, én is ott figyeltem fel rá. Egy lepottyant gyümölcsöt ketté is szedtem, hogy a belsejét is megvizsgáljam. Még éretlen, fanyar, savanykás illata volt, nem kóstoltam.

Noni
Az óceán partján a sziklában is megél a noni
Ismét egy érdekes külsővel megáldott gyógynövény, a tamarindusz vagy tamarind(a). Melyet mártásnak, csatninak, levesnek, gyümölcslének használnak. Belül a magokat körülölelő massza ehető.
Tamarindusz termése
Manióka vagy tápióka egy ehető gumós gyökér, a világ negyedik legfontosabb kalóriaforrása az emberiségnek. Kóstoltam sütve. Ha nem tudtam volna, hogy mit eszem teljes meggyőződéssel állítottam volna, hogy burgonya. Külsőre és ízre is nekem úgy tűnt a sült manióka, mint a szalmakrumpli.

Manióka levelei
Alul a gyökerek közt balra manióka kell hogy legyen
A padlizsánok mellett a világos zöld termések az egymagvú tökök, amiről olvastam, hogy odahaza is többen termesztik.

A települések utcáin zöldséges standok kínálják a sokféle gyümölcsöt, zöldséget. Többféle burgonyához hasonló gumós, gyökerek láthatók mindegyiknél. Rizsföldeket is láttunk a keleti partoknál, elég gyakran tálaltak nekünk fekete rizst. Számomra nem igazán volt ínycsiklandozó, de ez csak optikai gát.

Folyt.köv.