"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. április 26., kedd

Szent György lovag ünnepe

Már több mint száz éve minden év húsvét hétfőjén Traunstein városában ünneplik Szent György lovag ünnepét (Leonhardiritt/Georgi-ritt). Lovas felvonulás korhű, a lovagok idejére emlékeztető ruhákban, zenei kísérettel majd megkoronázva a kardtánccal.
A kisváros főtere, ahol a St. Oswald templom áll adott helyet a felvonulásnak, a színpadnak.

Traunstein
A közeli és távoli bajor és osztrák településekről jöttek a felvonulók. Mindenki saját zászlajával és népviseletével tisztelegve az ünnepnek.
Nem csak az emberek, a lovak is díszben 


A kardtáncosok

Mindegyik kardtáncos pengéjére szegfűből egy kis csokrot erősítettek. A tánc megkezdése előtt a kiszemelt kedvesnek dobták a csokrokat.
Zászlóforgatássali elvonulás
Ebben a városban is vannak szép homlokzati festmények (Lüftlmalerei). A főtéren áll és már távolról magára vonja a tekinteteket az egykori gyógyszertár épülete.Egy érdekesség (?), az 1700-as évek elején a mi pandúrjaink felégették a várost.

St. Oswald templom


A napokban olvastam, hogy az UNESCO szellemi örökségének felvételére ez az ünnepség is felkerült.
Mindegyik német tartomány négy hagyományt és szokást jelöltethetett, de nem mindhonnan éltek a négy lehetőséggel. Így Bajorország további jelöléseket vehetett igénybe. Összesen 21 (!) eseményről van szó. Nem túloztam, amikor egy alkalommal azt írtam, itt az ünnep után, az az ünnep előtt is egyben. :-)