"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. május 20., szerda

A három folyó városa, Passau 2.

Ha már repülőről nem is, de a magasból mégis volt lehetőségünk a városra és három folyójára letekinteni. A Veste Oberhaus várból szép kilátás nyílik a környékre! 
Gyalogosan, autóval vagy akár a múzeumbusszal a Duna-partól is fel lehet jutni. Mi  természetesen hegymászókként a gyalogos utat választottuk.

Ludwig út a várhoz

A színes “egymáshoz ragasztott” házak az óvárosban csodás képet alkotnak odafentről. Az Oberhaus vár éttermének teraszán ülve a tavaszi virágok bódító illata keveredett a párás dunai szélben. 

 


A St. Stephan Dóm
A Városháza, háttérben a St. Michael templom
Oberhaus étterem
A Duna és az Inn ölelésében
A két folyó találkozása
Régi várfalak, lőrések, fahidak repítenek vissza bennünket az 1200-as évekig.  A nyugati szárnyban egy múzeum látogatható, egyes épületek ifjúsági szállókként működnek, a többi része az épületeknek magánkézben van.







A vár belső udvara








Kavics-flaszter :-)

 

A magas gesztenyefák épp virágoztak, a várfalak réseiben ibolyaszerű apró kis lila virágok bújtak meg, a hegyoldalban orgonák nyíltak és a meleg kőfalakon gyíkok sütkéreztek. Kellemes volt Passau zöld hegyén nézelődni.

Gesztenye

 
Vérehulló fecskefű
Orgonák
Tamariska 

Odafentről mindent megnéztünk, majd nyakunkba vettük a várost. Először az óváros utcáit jártuk be, majd az újvárosi rész következett.

Ebben az utcában volt szállásunk

Egy percre a szállásunktól magaslik a zöld tetejű két tornyú egykori bencés Niedernburg kolostor. Szent István királyunk felesége Gizella nyugszik itt, zarándokhely. Sírhelye ugyan itt van, de jobb karját Passau városa átengedte Veszprémnek, ahol ma is megtekinthető. 
Többek között Veszprém is testvérvárosa Passaunak.
A kolostor falán egy táblácska nemzetiszínű szalaggal, magyar felirat rajta. Ottjártunkkor épp teltház volt, sajnos nem tudtam bejutni.

Niedernburg kolostor


Érdekes, pár lápésre a kolostortól a kockakövek között fedeztem fel ezt a szivet… :-)


A félsziget csúcsán egy kis parkot alakítottak ki, játszótérrel, padokkal. Innen is nagyon jól lehet szemlélni az érkező és induló hajókat, a folyók egymásba torkollását. Egy emlékművet állítottak a vízben életüket vesztettekért.




A város több pontján a bolygókat szemléltető alkotásokba botlunk. Írásos lejegyzések, adatok a hobbicsillagászoknak. Vicces, a Nap annyira felhevítette a Napot, hogy szinte megégette a kezem mikor megérintettem.

Nap
Lukas Kern árvaház kápolnája

A félsziget déli részén az Inn oldaláról látható az eredeti egykori várost védő várfal, némi újjáépítéssel. A falakon több helyütt vízbeesett emberek, tárgyak kihalászására rudakat rögzítettek.



Szintén pár percre a szállásunktól a Városháza téren áll a különösen impozáns velencei stílusban épült Városháza a Dunára nézve. A több épületből álló komplexus legrégibb épülete az 1200-as évek végéig nyúlik vissza. A főépület 38 m-es tornya már messziről magára hívja a figyelmet. Díszes címerek, kőcsipkés faragások, festett falak és egy harangjáték marasztalja az erre látogatókat.








Meglepetésemre a Városháza melleti kis utcácskában egy hentesüzletre bukkantunk, ami kizárólag lóhúst értékesít. Azért olyan meglepő ez, mert mára Németországban a lónak nem annyira haszon, mint inkább kedvencállat-szimbóluma van. Csodálkoztunk, hogy még van kereslet a lóhús fogyasztásra.


Közvetlenül a szomszédságában áll a Wilder Mann hotel, ahol Sissi királynénk is megszállt 1854-ben. A Városháza falán függ egy emlékmű a királyné itt tartózkodásáról.


A hotel épületében található a passaui üvegmúzeum is, világhírű gyönyörű cseh üveggyűjteményével. (Belépő felnőtt 7,00 Euro 2015) 


Több híd ível át a Duna és az Inn felett is, de egyik sincs amelyik megközelíteni szépségében a budapesti hidak bármelyikét is.

Az Inn felett
A Duna felett
Az óváros többnyire egy sávos szűk utcákból áll boltívekkel, az épületek szép napórákkal és az utak szinte mindenütt macskakövekkel vannak kirakva. Autóval sem élvezet, de kerékpárral kifejezetten kellemetlen ezeken az utcákon áthaladni.
Mégis több lehetőség van kerékpárt bérelni és így a környéket felfedezni. (Normál 13,00 Euro/nap E-Bike 26,00 Euro/nap 2015)









  







A régi idők egyik érdekessége még Németország legrégibb iskolái közé tartozó Leopoldinum Gimnázium. Passau büszkélkedhet nagyon sok iskolával is. Az általános iskolák mellett magániskolák, szakiskolák, főiskolák, egyetem és zeneiskolák adnak lehetőséget a tanuláshoz. A város új részében rengeteg diákkal, egyetemistával találkoztunk, zeneszó hallatszott ki több zeneiskolából.
 


A leghíresebb és a leginpozánsabb épület Passauban a St. Stephans Dóm. Cirádás barokk külsejét csak a belseje tudja überelni. Nem szabad benn fotózni, őrök felügyelnek, egy óvatlan pillanatban mégis sikerült egy képet készítenem.
Az eredeti orgona az 1400-as évekből volt, már nem létezik, többször átépítették. A dóm mostani orgonája a világon a legnagyobb.

St. Stephans Dóm






 
Műves veretes bejárati ajtók

St. Paul templom
Az egyik utcában felfedeztem egy számomra igen kedves üzletet. Szépséges kézbábokat és marionett figurákat lehet ott venni. Gyerekkori igen kedves emlékek, nekem is volt több is, nagyon szerettem.

 
  

Kamélia
A város újabb részére is ellátogattunk, ahol lényegesen több emberrel találkoztunk. Itt vannak az üzletek, a modern kiülős kávézók, éttermek, fagyizók. Az utcakép egyszerű, modern. Vacsorát az óvárosban ettünk, bajoros, osztrák - stílusos, házias. Fagyizóba, süteményért az új részre érdemes beülni.




 
 Szállásunk egy 1.000 éves házban volt, több régiséggel...



Az óváros hangulata - még annak ellenére is, hogy a dohos, nyirkos szag jellemző - maradandóbb az újvárossal szemben. Az üzletekben, boltokban nagyon kedvesek az idegennel. Ez feltűnt, meg kell említenem. :-)