"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. május 16., szombat

A három folyó városa, Passau 1.

Több részes kirándulásunk Passauból indul az Inn folyó mentén a római úton Bad Füssingig.

Alsó-Bajorország (Niederbayern) egy színes történelmi múlttal rendelkező városa Passau. A három folyó városának nevezik, mert a Duna, az Inn és az Ilz nevű folyók itt egyesülnek és Dunaként siet hazánk felé.


Egy hajókirándulás alakalmával lehetett igazán jól látni (persze repülőről lett volna a legjobb), amint a három folyó találkozik. Az Ilz a legkeskenyebb és legsötétebb, ami a Duna kékjével egyesül, végül az iszapos, hordalékos, zöldes Inn adja hozzá a magáét.

A jobb oldalról az Ilz folyik a Dunába
A bal oldalról az Inn torkollik
Egyesülve Dunaként folyik tovább
Szerencsénkre az időjárás naposra váltott, amikor a 45 perces Passau körüli hajókázásra befizettünk (felnőtt 8,70 Euro 2015). A Kék Duna keringő zenéje és idegenvezetés a látottakról színesítette a vizitúránkat.


A Dunáról nézve az óváros
Veste Oberhaus és Niederhaus vára, jobbra a St. Salvator templom
Veste Oberhaus
Veste Niederhaus
Rotal Inn, egy embert formázó hotel a Duna partján
Az Inn folyóról nézve az óváros
A Saiblinger torony árvíznyomokkal


Leopold gimnázium, egykori jezsuita kollégium


Az Innről a város déli látképe a Mária kegytemplommal

A város jellegzetes sziluettje
Dunára néző szállásunk ablakából hosszabbnál hosszabb hajókat láttunk érkezni, indulni rövidebb és távolabbi hajóutakra.

Swarovski kristályhajó
Viking Freya hajó

Lazán, a Duna közepén...
Az Y elágazású hármas folyók összefolyásának csomópontja körül elhelyezkedő óvárost nem kímélték az időjárás viszontagságai sem. Évezredek óta, a mai napig is a folyók állása segíti vagy épp teszi tönkre az itt lakók életét. A legutóbbi árvíz nyomai (2013) ma is láthatóak, a renoválások most is folynak.
Az óváros több épületének falán jelölték az egyes vízállások magasságát. Házak vakolata leverve, vár a kiszáradásra majd újravakolásra.
 



A Városháza falán
Vakolásra várva