"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. október 10., csütörtök

Röpke esős séta a Müncheni Angolparkban

A terv szerint szép napos őszi időben indultunk a Müncheni Angolparkba (Englischer Garten), aztán az időjárás hamar közbeszólt és egyész nap esett az eső. Így a park bejárásából egy röpke esős séta lett. Mégis... 


Az egész park bejárása egy merész kijelentés, hisz a 3,75 km2-ert gyalogosan, élvezve a zöldet egy nap bejárni lehetetlen. Esetleg kerékpárral vagy lovashintóval - mert abból akad itt bőven - lenne rá esély. 
Európa legnagyobb kertje, sokak szerint a világ legnagyobb városi parkja (Central Park 3,4 km2) is kisebb, ergo a müncheni a legnagyobb - nem néztem utána, nem foglalnék állást - hisz nem is ez a lényeg.
Sétánkat az Eisbach sebes patakjánál kezdtük, ahol az év szinte minden napján szörfösöket figyelhetünk meg ügyesen egyensúlyozni.Egyedülálló nevezetessége ez (is) Münchennek. Amikor csak itt járok fotósok, videósok tömege szeretné ezeket a városi akrobatákat megörökíteni. Az aznapi borongós, esős, hűvös időhöz szerintem a víz hőmérséklete nem lehetett több 3-4 foknál és egyik-másik fiú mezítláb ugrándozott ki a vízből majd vissza a hullámok tetejére...brrrr... 

Innen egy dobásnyira a Prinzregentenstraße-n áll a legendás P1 diszkó - P, mint party, playmates, prosecco, prominent s.t.b. 
Egy "party-geg" áll tavaly óta a diszkó közelében a parkban, méghozzá egy zenélő szeméttároló formájában. A napkollektorral működő szemetes kinyitáskor party-zenét szolgáltat a rendes járókelőknek. Kezdetben sokan vadásztak a parkban elszórt szemét után egy kis zenét hallgatni. Ez is egy módja a tisztaságra nevelésnek! :-)

A japánkert irányába vitt tovább sétánk, ami nem is annyira japán kert, mert annak nem épp szigorú szabályai szerint épült. Egy-egy növény csak és a kacsa-tó, ami jellegzetes e kertben. 


Sok a kerékpáros, gyalogos, futó és a kutyáikat sétéltató a parkban. Egy kedves sötét szürke kutyus gazdája a patak túlodaláról hívogatta négylábú barátját. Szemlátomást nem a hídon, - ami sokkal egyszerűbbnek tűnt emberi ésszel,- inkább a patakon át szerette volna a gazdit beérni.


upsz...

Volt, aki szorgalmasan gyűjtötte az elszórt faágakat…:-)


Gombaszőnyeg
Monopteros (görög templom)
A nyirkos idő aztán visszaküldött bennünket a városba egy meleg ebédre. A parknak csak a déli részén jártunk és még annyi a látnivaló (Rumford-ház, Kínai pagoda, az 1972. évi Olimpiai Játékok alkalmára adományozott japán teaház, Kleinhesseloher-tó, több emlékmű.), de az majd egy jobb idő alkalmával hosszabb séta lesz!