"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. március 31., péntek

Krókusznyílásra I.

Tavaly sikerült a megfelelő időben mennünk a közeli Heuberghez és elcsípni a tavaszt indító tömeges krókusznyílást. Az időjárás nem mindig kegyes, hogy ezt a természetbeli csodát teljes pompájával nekünk ajándékozza. Fogadjuk el, ha kapjuk!

Hetekkel ezelőtt fellapoztam a tavalyi bejegyzést, hogy kalkulálni tudjam az idei túrát. Sőt, kidobbattam googleval, hátha már mások fotóztak ott az idén. Azt ugyan nem, de találtam krókusz-telefont! Érdeklődhetsz, hogy áll a krókusznyílás… Micsoda szolgáltatások vannak. :-) Március 25-26-odikai hétvégére ígérték a virágok nyílását, mentünk mi is.

Heuberg a Chiemgau Alpok egy négy csúcsos hegycsoportja az Inn-völgyének szélén. 1.228 m és 1.398 m közöttiek a magas csúcsok, melyek egy lankáján nyílnak a tavaszt köszöntő virágok.
Időjárás kedvező volt, hó szinte elolvadt már az 1.050 m-en is, napsütés, a csípős szél viszont nem volt ellenség, főleg nem az erdőn át.
Ezennel egy új utat választottam. Nem a vízeséses Duftbräu hegyi fogadótól indultunk, mint eddig mindig, hanem Nußdorf (465 m) településtől. Az út szélén rengeteg kankalin mosolygott a napsütésben, amint elhagytuk a falut.

A lovarda előtt miből is lehetne a virágtartó :-)
SzellőrózsaA túra első része az erdőn át a hegyre fel, fából kiépített lépcsőkön vezet egy búcsújáró templom felé, Mariä Heimsuchung. A meredek út széleit májvirágok díszítették. Micsoda fogadtatás!
A fazsindelyes erdei templom az erdő közepén áll, története az 1600-as évekig nyúlik vissza.

Mariä Heimsuchung
1644-ben Rómából visszatért egy vándor, aki a 30 éves háborúból megmenekülve, áttért a katolikus vallásra és megfogadta, Istent szolgálja.

Megérkezvén - a legenda szerint - ott az erdő közepén találta meg a helyét a kápolnának, amit építeni kívánt. Egy közeli forrásnál élte remete életét, melyet megszentelt. A gyógyhatásúnak vélt forráshoz egyre több bajban szenvedő érkezett és gyógyult meg. Zarándokhellyé vált az erdei forrás. A mai templom 1720-ban épült, belső berendezése 1756-ból származik.A főoltár közepén Mária ikonAzóta is - köszönetnyilvánításként imáik meghallgattatásáért - hívők kézzel készült képei díszítik a templom falait. A gyűjtemény egyre bővül.Folyt. köv.