"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. március 31., péntek

Krókusznyílásra I.

Tavaly sikerült a megfelelő időben mennünk a közeli Heuberghez és elcsípni a tavaszt indító tömeges krókusznyílást. Az időjárás nem mindig kegyes, hogy ezt a természetbeli csodát teljes pompájával nekünk ajándékozza. Fogadjuk el, ha kapjuk!


Hetekkel ezelőtt fellapoztam a tavalyi bejegyzést, hogy kalkulálni tudjam az idei túrát. Sőt, kidobbattam googleval, hátha már mások fotóztak ott az idén. Azt ugyan nem, de találtam krókusz-telefont! Érdeklődhetsz, hogy áll a krókusznyílás… Micsoda szolgáltatások vannak. :-) Március 25-26-odikai hétvégére ígérték a virágok nyílását, mentünk mi is.


Heuberg a Chiemgau Alpok egy négy csúcsos hegycsoportja az Inn-völgyének szélén. 1228 m és 1398 m közöttiek a magas csúcsok, melyek egy lankáján nyílnak a tavaszt köszöntő virágok.
Időjárás kedvező volt, hó szinte elolvadt már az 1050 m-en is, napsütés, a csípős szél viszont nem volt ellenség, főleg nem az erdőn át.
Ezennel egy új utat választottam. Nem a vízeséses Duftbräu hegyi fogadótól indultunk, mint eddig mindig, hanem Nußdorf (465 m) településtől. Az út szélén rengeteg kankalin mosolygott a napsütésben, amint elhagytuk a falut.

A lovarda előtt miből is lehetne a virágtartó :-)


Szellőrózsa

A túra első része az erdőn át a hegyre fel, fából kiépített lépcsőkön vezet egy búcsújáró templom felé, Mariä Heimsuchung. A meredek út széleit májvirágok díszítettek. Micsoda fogadtatás!
A fazsindelyes erdei templom az erdő közepén áll, története az 1600-as évekig nyúlik vissza.

Mariä Heimsuchung
1644-ben Rómából visszatért egy vándor, aki a 30 éves háborúból megmenekülve, áttért a katolikus vallásra és megfogadta, Istent szolgálja.
Megérkezvén - a legenda szerint - ott az erdő közepén találta meg a helyét a kápolnának, amit építeni kívánt. Egy közeli forrásnál élte remete életét, melyet megszentelt. A gyógyhatásúnak vélt forráshoz egyre több bajban szenvedő érkezett és gyógyult meg. Zarándokhellyé vált az erdei forrás. A mai templom 1720-ban épült, belső berendezése 1756-ból származik.A főoltár közepén Mária ikon
Azóta is - köszönetnyilvánításként imáik meghallgattatásáért - hívők kézzel készült képei díszítik a templom falait. A gyűjtemény egyre bővül.Folyt. köv.

8 megjegyzés:

 1. Engem a templom fogott meg, szép. Igazi kincs ott az erdőben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van benne valami más, mint a többiben. (Ezért is döntöttem ezt a bejegyzést két részben megírni.)

   Törlés
 2. ragyogó időt fogtatok ki...várom a krókusz fotóidat :))

  Mi is készültünk/készülünk Biharfüredre, ott vannak a hatalmas krókuszmezők, nem tudom összejön e az út.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drukkolok nektek, hogy sikerüljön és várom a szép fotókat!

   Törlés
 3. Ha egyszer beindul a tavasz, nem lehet megállítani: virág virág hátán :)
  Jó arca van a templomnak...és milyen érdekes, hogy a hívők díszítik. Ilyet még nem hallottam. Ettől biztosan sokkal személyesebbé is válik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez a virág-energia áttevődik ránk :-D

   Szerintem is jóképű :-) Már láttam egy-egy helyen a köszönetnyilvánító "ajándékokat", de ilyen mennyiségben még soha.

   Törlés
 4. Annyira utálom leírni, hogy irigylem a németeket ! Pedig irigylem. Megbecsülik, tisztelik múltjukat, értékeiket. Nálunk olyan elképesztő dolgok történnek - maradjunk csak a templomoknál - majd írok róla - hogy tényleg azt mondom, megáll az ész...És akkor itt nálad mindig rendben-karbantartott szép templomok (is)láthatók..Hát igenis irigylem a németeket.
  És várom a krókuszokat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ilyen mértékű hagyományápolás(tisztelet) nagyon jellemzi a bajorokat. Mindig elbűvöl, ahogy már a pici gyerekek, majd a tinik is követik a felnőtteket benne. Teljesen természetes - ebbe nőnek bele - nem ciki.
   Hamarosan jönnek a krókuszok!

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.