"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. május 29., vasárnap

A Müncheni botanikus kert 2.

Külföldön járva, főleg más éghajlatú országokban örömmel fedezem fel az otthonról például szoba-  vagy kerti növényként ismert különlegességeket. Őshonos helyükön sokszor gyomnövény, útszéli növendék az, ami nálunk díszes, becses cserepes.
A következő érdekesség amit megláttam, annak európai változatát igen kedvelem. Gyakran készítek belőle finomságokat. Egyértelmű is volt első látásra, hogy ez a növény a mi rebarbaránk rokona. Az óriásrebarbara Chile és Argentína területén őshonos, ott is fogyasztják. Az óriás jelzőt azért kapta, mert akár 2,5 m magasra is megnőhet. Simán alá lehet bújni eső előtt. Itt még nem nőtt akkorára, hogy ezt alkalmazni is tudtam volna és a tüskés levelei nem is voltak bizalomgerjesztőek. Viszont megint szerencsém volt, mert épp virágzásba indult. Nagyon különleges a virágzata is.

ÓriásrebarbaraElvirágzó hunyor

PrimulákCsengőbojt kezdi a virágzást


A rododendron erdő után elértem a tavat és mellette a kis dombon létrehozott Alpinum-ot, a havasi kerteket.

Mennyi  névjelző táblácska - mennyi növény!
Japánból származó erika-féle

Elmúlóban


Felértem a havasi kertekbe
Egy zanót féle


Vadrózsa

A legszebb havasi enciánokA következő növénynél is elidőztem. Tudom, hogy láttam már, egész pontosan emlékszem arra a völgyre, ahol először fotóztam. Vissza is kerestem a blogomban, itt láttam majd három évvel ezelőtt. Sajnos nem tudom megnevezni, mert a táblácska mellette egy másik növényhez tartozik.
Kellőképpen mindig más arcát mutatja az Alpinum, a több éves bokros, erdős részekhez képest.

Lejőve az Alpinum dombról haladtam a Goebel úton tovább.
Karl Eberhard von Geobel egy botanikus volt az 1800-as 1900-as évszázadfordulón. Megalapítója és igazgatója a Müncheni Botanikus kertnek.


Elértem a rovarok pavilonját, ahol a már több helyről is ismert rovar-hoteleket is kiállították. Egyszerű elkészíteni akár használt  dolgokból, bárki tehet egyet a kertjébe.


Rovar-hotelek


Reggel, amikor elindultam az esőben eszembe jutott Anthony de Mello spiritualistától egy idézet. Pontos szövegre nem, csak a lényegre emlékeztem, most rákerestem.
“Egy öreg zarándok ballagott a Himalája hegyei közt, amikor csikorgató hidegben elkezdett esni az eső. Egy fogadós megszólította:
- Apókám, hogy fog maga ebben az időben célhoz érni?
Az öreg vidáman válaszolt:
- A szívem már ott van, ezért a testem többi részének könnyű követnie.”
Így volt. És itt a rovarok pavilonjában visszaköszönt egy másik gondolat AdM-tól.

“ A boldogság, mint egy pillangó, vadássz rá és ő elillan előled, ülj le és ő a válladra telepszik.” Anthony de Mello

 
“Aki a pillangókat nevetni hallja csak az tudja milyen a felhők íze.” Novalis (GPFvH)


Újabb téma az ökológiai osztály. Négyszögletű megtervezett ágyások, középen aranyhalas-tavirózsás medence - ahogy a Nagy Könyvben meg vagyon írva. Itt rendszeres átültetések történnek évszaknak megfelelően. AraukáriaInnen már csak egy ugrás az üvegházak területe. Trópusi növények és különlegességek 15 termen keresztül. Egyedül az orchideaház volt átalakítás miatt zárva. Kaktuszok és pozsgások fogadtak a melegházak legelején.Inkaliliomok


Nagyon örültem, amikor a virágzó kapribogyófát megláttam, amit tavaly a Garda-tónál ismertem meg először, fotóztam és azonosítottam be.

Kapribogyó virága


Egy Euphorbia


"Csillag" fa

Míg odakinn az eső nehezítette a fotózást addig a trópusi és a pálmaházakban a párás levegő. Mennyivel egyszerőbb a szabadban fotózni, ha süt a nap!


Bambusz


Elérkeztem abba az üvegházba, ahol a napom célja állt, a titánbuzogány. Gondoltam majd tömeg lesz és várakozhatom. Ehhez képest rajtam kívül két látogató volt akkor ott.
A világ legnagyobb virága, akár 3 m magasra, gumója 50-90 kg-osra is kifejlődhet, Szumátra a szülőhazája. Külsőre nem csak nagysága miatt impozáns, szép formája is tetszetős. “A latin név a görög amorphosz (formátlan), phallosz (pénisz) és titan (óriás) szavakból származik.” Wikipedia.
Mérete mellett a legnagyobb jellegzetessége a szaga vagy inkább a bűze. Ez a virág nem finom illatú, inkább hasonlít a szaga a döglött halhoz, melyet már 3 m távolságból is lehet érezni.
A kála formájú virág (egy családba tartoznak) teljes kinyílására - ma már tudom - még egy hetet kellett volna várnom, de időben nem fért már bele. Így még kinyílatlan állapotában láttam és bizonyára nem volt előnytelen, hogy semmi szaga sem volt még.

Titánbuzogány

 
Beszélgettem az egyik kertésszel, ő mesélte, hogy a müncheni példány 10 évvel ezelőtt nyílt utoljára. Kérdeztem, hogy szerinte mikorra várható a kinyílt állapot, nem foglalt állást, de izgatott volt ő is. 
Egy hétre rá, hogy ott jártam mondta be a helyi rádióadó, hajnalban kinyílt a titánbuzogány és a nagy érdeklődésre való tekintettel éjjel 24 óráig látogatható az üvegház míg nyílik. Ez 2-3 napra tehető. Majd estére olvastam a kert weboldalán, hogy a nagy látogatásnak köszönhetően az üvegház ajtajának állandó nyitogatása a virágot megviselte és délutánra a közepe lekonyult. Nem is értem, hogy miért az ajtóba állították a cserepet. Meg is lepődtem mikor beléptem és ott állt közvetlen előttem. Itt láthattok fotókat a kinyílt és az "elnyílt" állapotról.Ebben az üvegházban a titánbuzogányon kívül sok különleges szépséget, formát is láttam.

Egyszerű és fantasztikusCsodálatos!
   
Hatalmas kancsóka

Egy medinilla

Mimóza érintetlenül

Mimóza az érintésem utánHibiszkusz

Nagyon finom illatú végzetcserje fajta

Skarlátvörös végzetcserje

Begóniákból és broméliákból is többféle faj látható. Talán sokan felismerik szobanövényeiket.

 


Itt egy kis tavacskában kékes halak is úszkáltak.
Ismét egy érdekesség egy páfrányszerű növény levelein fejlődő új növények. Bámulatos a természet!

Diplazium proliferum
Rengeteg új élény, információ vár még  itt a Müncheni Botanikus kertben.

“Ami számodra értelem, cél, azt senki nem fogja helyetted felfedezni.” Anthony de Mello

24 megjegyzés:

 1. Háát, fantasztikus nagy anyag, és rengeteg szépség benne.
  Nagy munkát végeztél, mire idejutott elénk, köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg nagy anyag volt, pedig nem is mindent tettem közzé. Annyi a látnivaló, hogy nehéz a szelektálás. :-) Én köszönöm Kincse!

   Törlés
 2. aztaaa, mekkora szuperság!
  :))
  profi idegenvezetésed is köszi, meg a csodás képeidet

  VálaszTörlés
 3. Mit lehet erre mondani azon kívül, hogy csodás ? Meg irigylésre méltó... Meg "annyira német" (a rendezettsége, a tisztasága a karbantartottsága...)- csak irigyelni tudom.
  Gyönyörű fotókat készítettél. A sárga virágot próbáltam én is keresni, de nem találtam....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csodás, igen, ide még vissza kell mennem.
   Köszönöm Aranyos, hogy próbáltál segíteni a sárga virág miatt, nem tudom mi a neve.

   Törlés
 4. Különleges hangulata van egy ilyen kertnek, amit nagyon szeretnek, szeretettel gondoznak és tele van izgalmas és titokzatos virágokkal :-)

  VálaszTörlés
 5. Ideköltözöm... beülök egy bokor alá... :-)

  VálaszTörlés
 6. Wow, rengeteg képet készítettél, nagyon szépek.
  Ez a Titanenwurz elég ilyesztően néz ki. Rákerestem a nezen, hogyan néz ki, ha virágzik, de nem is látszik a virág, a botanikus kertben kivágtak ebből a külső hüvelyből egy darabot, hogy be lehessen látni a belsejébe a virághoz. A szagra meg nem igazán vágyom. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Flögi, amilyen "ijesztő" annyira érdekes számomra.
   Kivágtak belőle??
   A weboldalon azt írták lekonyult, mert nem bírta a hőmérsékletingadozást a sok látogató miatt. :-(
   A szagára én sem vágyom, borzalmas lehet, sokan maszkban látogatják. :-D

   Törlés
 7. Elképesztően varázslatos a világ ezen szeglete is!

  VálaszTörlés
 8. Mikor azt mondtam, ez igen, s továbbléptem újabb gyönyörűséget mutattál.Volt néhány nagyon jó fotód, nem sorolom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gondolhatod, hogy így voltam ott a helyszínen fotózáskor én is. :-)
   Köszi Holdgyöngy!

   Törlés
 9. Szeretem ezt a blogot olvasni. A keresett növény neve zászpa (itthon is van nálunk, főként fehér zászpa pl. Vérteskozma környékén elég sok) üdv: befi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Befi, üdvözöllek a blogomban! Örülök, ha jól érzed magad nálam. :-)
   Zászpa, még sosem hallottam róla. Most keresgéltem mit is lehet róla tudni. A levele igen hasonlít, a virága kicsit más, bár ez nem jelent semmit. Azt mondod, hogy Vérteskozma környékén sok van belőle? Nahát! Akkor biztos, hogy már ott is találkoztam vele.
   Köszönöm a segítséged!

   Törlés
 10. Már vártam ezt a posztot. A virághoz hasonlóan ez is giga nagyságú lett :D Gyönyörű,gyönyörű, gyönyörű. A világbajnok virág és a kert is. Gyönyörű az a sok zöld. kimondottan jót tett az eső :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban, nehéz volt a szelektálás, mikor ennyi szép és érdekes dolog van egy helyen, így hosszú lett a bejegyzés.
   Ennek még üllepedni kell, míg vissza nem megyek. :-D

   Törlés
 11. Ennyi szépséget látni, befogadni még így képeken keresztül sem egyszerű! nem győzök betelni velük, csak nézegetem újra meg újra őket és közben jár az agyam. Bakancslistás lett ez a botanikus kert, mert ennyi szépséget, ilyen rendezettséget kis hazánkban nem találni egy helyen. Van még felzárkózni valónk.
  Aztán itt van a te teljesítményed! Ezt elég volt végig járni is, nem beszélve a fotózásról, az élményről! Na és a feldolgozás! Az se semmi.
  Hálás köszönet és nagy-nagy kalaplengetés neked!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdemes autóba ülni vagy vonatra szállni és megnézni ezt a sok szép mindent.
   Többen említették a jeli arborétumot, ahol szintén ilyen sok szépség látható. Ott még nem jártam, még nem...
   Köszönöm Mancoka, tényleg "nagy munka" volt mire elrendeztem a bejegyzést, de Te is tudod, ha valaki valamit élvezettel tesz, akkor észre sem veszi a munkát mögötte.
   Köszönöm, hogy olvastál! A kalaplengetésre küldök egy pukedlit. :-)

   Törlés
 12. Tündériek a virágfotók! És nagyon a szívembe talált az idézet a himalájai apóval.
  Érdekes, épp ma láttam valami hasonlót a lisszaboni trópusi füvészkertben, mint amiről írsz: hogy óriási méretben lehet látni azokat a növényeket, amiket otthon szobanövényként gondozunk. Elképesztően nagy fikuszfát láttam, és a lila pletykanövényből is volt bőven, ami édesanyám otthonában burjánzik, itt épp a kávéfák mellett.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm :-)
   De örülnék, ha bemutatnád a lisszaboni füvészkertet! Szeretek elveszni ilyen helyeken (is). :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.