"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. május 18., szerda

A lebegő falu

Azt gondolom alig akad ember Magyarországon, aki ne hallott, olvasott volna róla és talán már személyesen is látta a tavat. Sőt, kishazánkon túl is tudják, hogy létezik egy ilyen tó. A Schmidt Puzzle is felvette a programjába. 

A Google kereső közel 40.000 lehetőséget dob ki a kifejezésre. Gyakran hallom ott élőktől, hogy mennyi idegen megy a hír hallatán és keresi a tavat, a lebegő falut.
Meglepődtem, amikor ezt olvastam róla. Több okból is.
Először is, mert ilyen szép képeket a tóról még sosem láttam pedig lassan négy évtizede ismerem. Na igen, egy számítógépes programmal jól megszerkesztett fotó a nem túl impozánsról is csodaszép képet varázsol. Na, nem mintha a tó nem lenne szép, sőt, nagyon is szép, egyszerűen és természetesen.
Másodjára ami megdöbbentett az a lebegő falu kifejezés. Egy idegenben egészen más kép alakul(hat) ki ennek olvasata után, más elvárásokkal megy oda. (Ahogy azt későbbi kommententeknél olvastam is.)
Harmadjára a jó és frappáns reklámfogás - mert az sikerült. Az érdeklődés az ország különböző pontjairól beindult.

A Bokodi-tó az 1961-ben induló Oroszlányi Hőerőmű Vállalat számára létesített mesterséges hűtőtó, amely az erőmű melletti rét elárasztásával, a rajta keresztül folyó Által-ér felduzzasztásával keletkezett. (Az Által-ér Császár községtől délre ered, és Dunaalmásnál torkollik a Dunába.)
Az ér eredeti medre valahol a tó közepén húzódott, ott, ahol a jelenlegi gát található. A gát funkciója a hűtőtó természetes keringtetésének fenntartása volt. Az erőmű felmelegítette, míg a "hideg ágban" lehűlt víz a technológia miatt keletkezett gőzt hűtötte vissza. Az erőmű folyamatos működése miatt a tó télen sohasem fagyott be teljesen.

Sajnos az időjárás a fotózáshoz nem kedvezett nekem aznap, borús, felhős nap volt. 






Vasárnaphoz szokottan alig voltak emberek a tavon. Csak két kedves horgászra akadtunk, akik szívesen invitáltak stégjükre. Büszkén mutatta egyik több éves harcsabajusz gyűjteményét, majd megkeseredetten mesélt a tó sorsáról. Amióta leállt az erőmű, ami a meleg vizet a tóba engedte és biztosította a halaknak a kedvező életfeltételeket. (Bár kérdem én, hogy kedvezőbb e ez a feltétel, azzal szemben ami természetszerű, ahol télen befagy(hatnak) a tavak és a halak elvermelnek).




A bokodi oldal
Az erőmű
Ahol halak vannak, ott macskák is. Mindig is éltek a horgászok mellett a stégeken macskuszok, ez ma sincs másként.




A hűtőtavat egy út válassza el az Öreg-tótól, ami természetesebb, stég nincs rajta, hidegvízű.

Öreg-tó



Jó volt visszatérni az egykori “Szúnyog-tanyára”. Legközelebb napos időben készült szebb fotókkal jövök, de azok is amatőr fotók lesznek, mentes minden képfeldolgozó programtól.