"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. február 14., vasárnap

Mint testvérek a szélben

Wie Brüder im Wind (Brothers of the Wind) film 2016. Magyar címe még nincs, odahaza még nem játszák.
Egy film, amire az első bemutató után azonnal felfigyeltem!
Akik szeretik a természetfilmeket, azok kedvelni fogják ezt a nagyszerű felvételekből készült 98 percet is Otmar Penker természetfotós kamerájából.
„Elképesztő jelenetet sikerült megörökítenie Otmar Penker természetfotósnak, aki egy szirti sas és egy zerge küzdelmét filmezte le. Miután a szirti sas lecsapott rá és a hátába kapaszkodott, az életéért küzdő zerge elkezdett lefelé száguldani a meredek hegyoldalon, miközben nagyokat bukfencezett, hogy kiszabaduljon a sas karmai közül. Otmar Penker a felvétellel kapcsolatban elmondta, hogy egy ilyen jelenet megörökítése egy természetfotós számára olyan mintha megnyerte volna az olimpiai aranyat.”  “a megfelelő helyen, a megfelelő időben lenni”



A különleges felvételek mellett szólt még nálam Tobias Moretti (Rex felügyelő Richard Moserének alakja) játéka, aki számomra mint színész úgy ember is szimpatikus.
Wikipedia: “„Sokáig nagyon szívesen csináltam, de a sorozatsztár nem létező szakma. Nem kiadó az arcom! Nem vagyok sem modell, sem szexista szimbólum! Színész vagyok, akinek igénye van. Az embert könnyen elkápráztatja a pénz és a népszerűség. Ám a művésznek egyszer meg kell kérdeznie magától: hogy állok ? “ 
A tiroli színész és gazda olykor színházban játszik, forgat egy-egy filmet, de főképp odahaza a tiroli hegyekben gazdálkodik (állatok, növények) Általam igen kedvelt film, amiben szintén játszott a Sötét völgy (Das finstere Tal).

A másik nagyon jó színész, mint márkejel a francia Jean Reno, akit szerintem nem kell bemutatni.

Az inkább drámai történetű filmet “light drama” jelzővel illetném. Nem túl kidolgozott, kevés energiát fektettek bele, annál inkább a fantasztikus közeli és különböző nézőpontokbeli felvételek ejtik ámulatba a nézőt.
Az idomított madarakat helikopterről, motoros sárkányrepülőről és az eagle-cam (saskamera) segítségével nem mindennapi nézetekből filmeztek. Megjelennek az Alpok más állatai is a filmvásznon és egy különleges kapcsolat Lucas (főszereplő) és Ábel (főszereplő szirti sas) találkozásáról.

Szívesen nézek saskamerával készült felvételeket, olyankor is átélhetem a repülés varázsát. Van több is a neten...


A rendező nevét is érdemes megjegyezni Gerardo Olivares, akinek a Wölfsbrüder (Entrelobos) film (német-spanyol kooprodukció 2010 valós történeten alapszik) is köszönhető.

Egyik legtüneményesebb jelenet, amikor a kisfiú (Lucas) rágógumilufit fúj és a sas csőrével kicsípkedi azt.

A film forgatásához Tirol, Dél-Tirol és a már általunk is bejárt osztrák nemzeti park a Hohe Tauern adták a helyet.

A “light drama” megoldása hirtelen leütéssel oldódik meg és egy mondanivaló is sikeredik a film végére: elengedni, a szabadságot jelenti!

Ha egy filmet valamely szempontból érdekesnek találok, akkor mindig átolvasom a végén a közreműködők, készítők névsorát. És lám, mire is bukkantam a film végén? Az állatok idomításáért köszönet két magyar idomárnak is. :-)