"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. június 8., csütörtök

Andalúzia újra! 8.

Chiclana de la Frontera

Don Quijote, Sancho, de főleg írójuk Cervantes meglepődne, ha szétnézne a mai dél-spanyol tájon. A habókos lovagnak annyi ellenfele lenne, hogy sosem érne a végére. A szélnek köszönhetően rengeteg a mai modern szélmalom és pörögnek is, ahogy kell.
Egy kései délután vissza szállodánk felé “ugrottunk be” ebbe a nem közvetlen tengerparti kis városkába. Időnk határt szabott az itteni látogatásnak, de aki erre jár szánjon rá többet, mert igen csak megéri.
Ugyan lényegesebben modern képet ad a főleg turizmusból élő “fehér falvak” e tagjának utolsó állomása a “Ruta del Vino”, a bortúrák végén, mégis tartogat egy-egy látnivalót. 
A város folyója, Rio Iro
Gyakran visszaköszönő kép a balkonokra feszített pálmaág


Convento de Jesús Nazareno
Convento de Jesús Nazareno kolostor a 17.századból az egyetlen barokk épület carrarai márvány bejárata nyilva állt. Oltárán a Názáreti Jézus ember nagyságú figurája, ahogy az oldalt álló Szűz Mária is ember nagyságú.

Tisztaság mindenütt

San Juan Bautista templom és a Torre del Reloj (óratorony)


San Vicente de Paúl - Vinzenz Depaul avagy Páli Szent Vince, a lazarista rend és a Vincés család szerzetesközösségeinek alapítója.


Ha már bortúra, akkor ideje írnom a sherryről, mely e környékről ered. Központja Jerez de la Frontera (később róla is részletesebben lesz egy bejegyzés), de nekünk itt Chiclana de la Frontera egy bodega-jában sikerült a nemes nedűt megkóstolnunk és vásárolnunk belőle.

Vicces a sherry hordó felett a Paulaner embléma :-) 


A világon egyedülálló ital az andalúz desszertbor - melynek édes változata kísértetiesen emlékeztet a mi tokaji aszúnk több puttonyos változatára - is szőlőből készül és a must teljes kiforrása után borpárlattal keverik, ízesítik. Több változata van, a száraztól az édesig, ahogy a színük is a világostól az egész sötétig terjedhet. A bodega-kban (pincékben) hatalmas fekete hordókban tárolják.

A Jerez-i sherry "háromszög"

Régi családi sherry pincészet


Folyt. köv.

6 megjegyzés:

 1. Nagyon szép helyek. Mi még mindig vacillálunk, Andalúzia vagy Szicília, de már pár napon belül el kell dönteni. Volt régen egy hosszú Don Quijote rajzfilsorozat, azt gyerekként nagyon szerettem nézni. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Andalúzia nagy, választhattok óceán mentét vagy a tenger mentén. Válogathattok helyek közt ahol nemzeti parkok vannak (itt írtam róla: https://bessyke.blogspot.de/2016/06/egy-csepp-andaluzia-4.html). Engem pl. a Sierra Nevada és környéke is izgat. Szicíliához nem tudok hozzászólni, azzal még nem különösebben foglalkoztunk.
   Mindegy is melyiket válasszátok, mindkét helyen lesznek élmények.

   Törlés
 2. Még nem írtam eddig, de most eszembe jutott, nagyon kedvelem az olyan kis keskeny utcákat, amilyeneket most is mutattál. Van valami bensőséges hangulatuk, azon felül, hogy gondolom a meleg nyarakon kölcsönösen árnyékol/hat/ják egymást - ami nem hátrány...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Alapból én a széles, tágas tereket, udvarokat részesítem előnyben, de a fehér házak között barátságossá válik a szűk tér. Igen, ahogy írod bensőségessé és előnyőssé a kánikulában.

   Törlés
 3. S a sok fehér épülez, gondolom a fény visszaverése miatt. Ill. a meleg.Érdekesek az olasz sikátorok s itt a keskeny utcák, mindnek más más a hangualta. Izgalmas helyeken jártok, s látom ismét a gólyák, gólyák mindenütt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így van Holdgyöngy, a tűző napfény ellen. Ez a település is az andalúz fehér falvak sorába tartozik.
   Rengeteg gólyát láttunk itt költeni, Dél-Spanyolország is a kedvenc helyük.

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.