"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. június 2., péntek

Andalúzia újra! 6.

Cázid 2.

Azt hiszem kétségtelen, hogy Cázid katedrálja a legimpozánsabb és legvonzóbb az egész városban!
Cádiz katedráljaA fésűkagyló visszaköszön


A katedrál nyugati tornya - Torre de Poniente


Plaza de la Catedral

A Plaza de la Catedral számos lehetőséget nyújt az épület előtt leülni, elmerengeni egy koktél, egy frissítő fagylalt vagy egy kis tapas társaságában.

Az egykoron jezsuita főiskola és templom a Santiago de Cádiz is a katedra téren található. Ma már mint templom működik.
Santiago de Cádiz


M. megmutatta, hogy hol találjuk a városi piacot, ahol finomakat is lehet enni, ezért az irányt a Calle Libertad felé vettük, ahol a Mercado - a vásárcsarnok áll.
A Mercado egyik bejárata

Először belül a fedett csarnokban néztünk szét és ámultunk a rengeteg féle tenger gyümölcsétől, majd a kültéri részen a megszámozott Boutique-k következtek.Kardhal és vörös tonhal

Cápa felső uszony nélkül


Tüskés bíborcsiga, languszta

Tőkehal és vörös tonhal


Cápák

Tintahalak


Rákok

Kacsakagyló (percebes)

Különböző rákok


Halak, rákok (garnéla, scampi, languszta és co.), csigák, kagylók száz meg száz változata. Különlegességek, amit tenger és óceán nélkül lakók nem vagy csak messziről ismerhetnek és nem igen akad a tányérjukon. Hal szag volt meg sós tenger-illat, igen, de friss. Mire bejártuk a csarnokot kellőképpen megéheztünk és kimentünk valami frissen készült harapnivaló után.
ÉttermekA pincérek készségesek voltak, nem kellett sokáig várakozni, sőt kaptunk egy notebook-ot is, ahol a színes és képes kínálatból válogathattunk. Tintahal karikák frissen sütve és tonhal hagymával, olyan gulyásszerűen elkészítve. Volt benne sült burgonya is. Nekünk nagyon ízlett.
Feltankolva indultunk tovább a városba, a narancsos, mandarinos allék árnyékában.Sétáltunk a part mentén egyszerűen csak a belső megérzéseink után menve. Nem bújtunk térképet, útikönyvet sem gps-t. Aki ismeri az érzést tudja miről beszélek, aki még nem feltétlen próbálja ki!
Így csöppentük be a félsziget egy zöld oázisába, a part menti Santa Barbara botanikai kertbe (Parque Genovés).

Andalúzia nevére több jelentést is vonatkoztatnak, tény, hogy a mórok már a 8. században az Al-Andalus nevet használták a környékre. Egy népszerűbb magyarázat az arab nyelvből származó Al-Andalus - a vandálok, akik az 5. században a népvándorlással érkeztek. Másként az Al-Andalus a landa-hlauts szóból eredhet, melyet a nyugati gótok használtak a “föld-nélküliekre”.
Végül - a számomra legszimpatikusabb magyarázat - szintén az arab nyelvből származó al-an'dallus - egy kertet jelent. Ugyanis az észak-afrikai mórok a zöld Ibériai-félszigeten megpillanthatták a temékeny földeket és ez alapján nevezhették el.

Famatuzsálemek, - közép-európainak olykor egzotikus növények - formásra nyírt sövények, fák, szökőkutak, csobogók, mini-vízesés, kényelmes padok, egy kávézó, nyíló virágok, csicsergő madarak teszik alkalmassá a helyet az ellazulásra, pihenésre. A kertben mindenütt a víz hangja hallható.

Hibiszkusz


Talán egy tüskés hernyóselyemfa

Santa Barbara


A kertből kijőve a parti sétányon folytatódik a zöldövezet. Csempézett pihenők egyik a másik után, árnyas lugasok, újabb szökőkutak, fikuszmatuzsálemek kísérnek tovább vagy épp állítanak meg egy sziesztára.
Talán a város legészakibb pontja


Santa Teresa templom


Pompázó császárfák


Gyakori utcakép<3

Cádizban Fatima keze megérintett bennünket. Ritkán fordul elő velünk egy városban, de ide visszatérnénk bármikor. Biztosan visszatérünk. Viszlát Cádiz!

12 megjegyzés:

 1. Óóóóóó, ennyi szépséget képtelen vagyok befogadni! Micsoda séta volt! A szavam is eláll tőlük. Nem is tudom mi fogott meg legjobban a képek közül..... a botanikus kert vagy az utána következő lélegzet elállító képek, a famatuzsálemek, azok a csodálatos csempék, az utcarészletek, a halpiac....
  Nem csodálom, hogy ide vissza akartok térni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindert szerettem a városban, mert minden harmóniában van, a sok szépség meg csak ráadás. :-) Még sok dolog van, ami kimaradt, rengeteg apró részlet. Vágyom vissza!
   Örülök, ha átment, amit megéltem. :-)

   Törlés
 2. Jujj, a tenger gyümölcsei...valahogy nem érintenek meg, a látványuk is rémiszt. Tudom, hogy sokan szeretik, én nem, nagyon nem.

  Az a kert meseszép, a nyírott fákkal, sövényekkel, a rózsalugassal, meg úgy az egészet jó látni, még képen is.
  Szívesen elbóklásznék én is ott :) Akárhogy is nézem, szép város Cadiz, elhiszem hogy szívesen visszatérnétek oda.
  Az a pad, az 57. képen, meseszép!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagy elvárásokkal mentem Cádizba és azt hiszem mindent teljesített. :-)

   Törlés
 3. Valóban gyönyörűek ezek a parkok - és vagy ügyesen fényképeztél, de se szemetet, se lepusztultságot nem látok....
  Ami a céltalan, térkép nélküli csavargásokat illeti - szerintem is azokban vannak néha az igazi meglepetések.
  Változatlanul csodálom a csempe-világukat !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szemetet, lepusztultságot itt valóban nem láttunk. A csempék sokszínűsége határtalan.
   Szeretem a meglepetéseket. :-)

   Törlés
 4. Húú, hát itt annyi szépség meg érdekesség volt, hogy szinte alig-alig lehet befogadni és elraktározni. A piac, a kert, a szűk utcák, a csempék, meg minden, meg minden....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pedig még mindent nem is láttunk, a városnak van még mit megmutatnia.

   Törlés
 5. A spanyolországi piacok és vásárcsarnokok tényleg nagyon extrák tudnak lenni a tengeri herkentyűkkel, én Barcelonában tekeregtem az ottaniban nagy rácsodálkozással. Az ember már a látványtól is jóllakik (vagy megéhezik).
  A botanikai kert nagyon izgalmas, kész egyéniségek és bölcsességhordozók azok a fák :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szépen fogalmaztad meg Elvira (mint mindig). A barcelonai még várat ránk. :-)

   Törlés
 6. Nagyon tetszettek a fotók! A nyírott örökzöldek formára igazítva üdítő látvány! Sajnos a tengeri ennivalók látványa számomra kicsit taszító, képtelen vagyok megenni bármit is közülük. Persze egyes halfajtákat szeretek, de amikor kint jártunk nem bírtam megenni a változatos " finomságokat"
  Cél nélkül sétálni? Remek dolog, felüdítő, és sokszor gazdagodunk általa! Az utólsó képek is csodásak!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, ha tetszettek a fotók Éva és annak is, hogy sokan vagyunk, akik a pillanatot élvezik egy utazásban is, nem feltétlen egy listát pipálnak ki.

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.