"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. június 22., csütörtök

Andalúzia újra! 11.

Jerez de la Frontera

Ezennel eláértük andalúziai kalandozásaink utolsó állomását - egy vargakanyar után - délről, ismét északon El Puerto de Santa María-tól is északabbra, ahol egy nemzetközi reptér is található, ahol a sherry hazája van, Jerez de la Frontera városában végződött.

Kiadós nyári záporral fogadott bennünket a bő 200.000 lakosú város. Egy sherryfőző pincészet kapualjában várakoztunk míg csendesedett, majd az óceán menti szél elleni kapucni, most a nedvesség ellen tett jó szolgálatot.
Plaza de las Angustias

A város szülötte, egy pilóta emlékéreMint e legutóbbi andalúz körutunk során a településeket, úgy Jerez-t  is több nemzet szokása, történelme alakította. Az itt élt föníciaiak Xera-nak, a rómaiak Ceret-nek, a mórok Sherish-nek, végül a spanyolok 1250-es hódításuk után Jerez-nek keresztelték a települést. De la Frontera - “a határnál” jelentés utal arra, hogy sokáig határ volt a spanyolok és mórok között.

San Francisco kolostorNagyon szép épületeket láttunk utcáról utcára haladva. Díszes, kőcsipkés, elegáns, “andalúzos”, kapkodtam a fejem ide-oda.Pedro Domecq sherry kereskedő, Brandy de Jerez atyjaA fésűkagyló mindenhová elkísér
  


A város tele volt nyíló zsakaranda fákkal, illatuk belepte az egyébként csendes utcákat.  
A sherry-s hordók is gyakran feltűnnek (Tío Pepe márka)Santo Domingo templom a 13. századból


Megérkeztünk a Plaza del Arenal-ra, ami végre megajándékozott engem a már várva várt szépen kidolgozott kavics-flaszterral, ahhoz hasonlók, mint Rodosz egy városában, Lindos-ban láthattunk.


Plaza del Arenal


Miguel Primo General szobra

A tér szélén a kirakott flaszter


Mennyi kavics lett beledolgozva!

Innen már csak egy ugrás volt a Jerez-i Alcázar falai. Körbe lehet járni, mintegy 4 km hossz távolságot tesz a város legősibb épülete.
A szó Alcázar az arab “al-qasr” szóból ered, erődítményt, várat jelent. Két oldalára egy parkot alakítottak ki, tele nyíló zsakarandákkal, melyekről a kora reggeli eső sok virágot a földre vert. Lila, illatos szőnyeg terítette be a környéket, gyönyörű volt!


AlcázarLegnagyobb szomorúságunkra zárva volt. Időben ott voltunk, mégsem jutottunk be. Pedig szép kertjét jó lett volna látni!


Bepillantás a kapu rácsai között

A 11. századi mór eredetű falak előtti téren egy narancsliget ad árnyékot a nyári melegben. A lombok felett hivogatóan látszik Jerez de la Frontera katedráljának kupolája.A ligeten át, egy utcán keresztül értük el az egyik híres sherry készítő üzemet, González Byass, 1835-ből. Itt készül a finom és híres Tío Pete sherry. Alapítójának szobra a pincészet előtt áll. Azon már nem is csodálkoztunk, hogy zárva... pedig nyitvatartási időben jártunk ott is... Még jó, hogy Chiclana de la Frontera városában sikerült egy pincészetben kóstolgatni és vásárolni.Manuel Maria González szobra, háttérben a katedrálA katedrál építése az 1600-as évek végén kezdődött és majd egy évszázadig tartott mire valóban el is készült. Hogy is mondják… jó munkához idő kell. Ebben az esetben így van, nagyon szép és különleges! Az épület érdekessége a stíluselemek találkozása, orient és oxident - kelet és nyugat, barokk és gótikus elemek összhangjai.

Nem hittem a szememnek, nyitva volt! Na ná, hogy belül is megnéztem!

Az alapok mór mecsetnek indultak, majd mikor a spanyolok leverték őket katedrálnak építették át. Az épület előtt pár méterre készült minaretet harangtoronnyá változtattak.Az épület egyik oldalán II. János Pál pápa szobra tekint a katedrálra.
II. János Pál pápa
Örültem, hogy sikerült valamit nyitva találni és bemehettem az épületbe. A jegy 5,- Euro (2017.) volt és még az is szép “míves”. Sajnos tilos volt a fotózás odabenn, teremőrök járkáltak, nem kockáztattam. A “szokásos” templombelső mellett szentek szobrai, több festmény és súlyos ezüst tárgyak díszítik a világos, fehér/szürke oszlopokkal készült épületet. A magas belteret gótikus ívek lágyítják, színes rózsaablakokon világít be a fény.
Megest-ebédeltünk és még kicsit nézelődve, de már a parkoló irányába vettük lépteinket.
Plaza de la Asunción

PálmaágMagnólia
Hatalmas fikuszfák hosszan lelógó léggyökereikkel díszítették a tereket több helyen is a városban.Az andalúz lovak, a sherry mellett a flamenco sem hiányozhat e környékről. Flamenco estben kétszer volt részünk a szállodánkban. Első alkalommal érdeklődve figyeltük az előadást, hallgattuk az énekesnő hangját és néztük egy pár táncelőadását, melyről már-már azt gondoltam teljes transzba pörgetik magukat az olykor vad és temperamentumos mozgással. A zene nagyban melankólikus, sirató jelleggel hatott ránk, a táncban viszont hatalmas erő lakozott.
Andalúzia, beloptad magad a szívünkbe, visszatérünk!

8 megjegyzés:

 1. Az az utca, ami fölött összeborolnak a császárfák!!! 💖

  Sajnos a nem főszezonban való utazásnak vannak ilyen hátrányai is :-( Velünk is többször megtörtént, hogy a nyitva tartási idő ellenére is zárva volt valami.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Zsakaranda fák, Flöginek köszönhetően sikerült beazonosítanom!

   Kérdeztem az idegenvezetőnket Cádizban a nyitvatartásról és nem tudott "okos" választ adni, azt mondta ez van, olykor így, olykor úgy van a nyitvatartás a templomoknál. :-)

   Törlés
 2. Ékszerdoboz város, ez volt a benyomásom a képek alapján. Nagyon szép és rendezett, tiszta.

  Eső után az a tér a 3. képen - biztos szép napsütésben is, de ez így most nagyon tetszik.

  a 73. képen az a sarokház, hűűű de jó!! meg a gyönyörű lila császárfasor...meg a kavicsos tér...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A tisztaságot eddig mindegyik andalúz településen megláttuk.

   A császárfák zsakaranda fák :-) ismét tanultam valamit.

   Törlés
 3. Nagyon szép helyek és kedvem van még mindig odamenni.
  A sok lila fa lenyűgöző. Én jacarandának néztem, de a virágait nem fotóztad közelről, így nem látszik, hogy akác szerű vagy tölcséres. Mindegy is, lélegzetelállítóak.
  Üdv

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Flögi, megnéztem jobban, sikerült pár képet kinagyítanom és teljesen igazad van, ezek valóban Jacaranda vagy magyarul zsakaranda fák. A levelükről lehet inkább beazonosítani. Mindjárt javítom is a blogomban, köszi!!!

   Törlés
 4. Csodásak azok a lila-szirmos utak - mint a mesében - de nekem a lógó-bajszú fikuszok is tetszettek !És a kavics-mintás tér is gyönyörű. Valóban olyan szép ez a hely, hogy érdemes lesz ide még egyszer visszatérni !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindenképpen érdemes, van itt még látnivaló bőven. :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.