"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. április 28., péntek

Húsvét a hegyekben 5.

Rauris-völgy újra


Ahogy megbeszéltük előző nap, úgy indultunk neki másnap a völgynek, de most már a célig az Ammererhof fogadójáig 1.600 m-ig.

Csakhogy az éjjel az időjárás is újat gondolt és hó esett odafenn. Álmos szemekkel merengve a messzeségbe, egy pillanatig átfutott rajtam látunk e egyáltalán majd valamit. Aztán a belső izgatottság, ez a mozgatóerő, ami hajt, apró kételyemet azonnal elhessegette.Elsuhanva a házak előtt, ahol előző nap gyalog mentünk és fehéret csak a krókuszok mutattak, most beterítette őket is a hó.

Megérkeztünk a tél birodalmába.

Friss hó a régire

Nyáron piknik park, most hótakaró

Hohe Tauern nemzeti park

És ha már húsvét hétfő volt, akkor gyorsan gyúrtam egy húsvéti hónyulat. :-)


Elindulva a hóban meglepetésünkre kifejezetten kellemes volt a szélcsendben, hidegnek nyoma sem, ahogy az a képek alapján gondolható!


Erőlködik a napsugárA mozgás az enyhe emelkedőn, a szélcsend, a friss levegő, a fátyolfelhők alól erőlködő napsugarak egyre jobban melegítettek bennünket. Tőlünk jobban csak Fussel élvezte a havat! Szívesen pózolt nekünk a hóban és viccesen harapta azt. :-D

Havas orr
Távcsövünkkel is pásztáztuk a hegyeket, hátha sikerül a nem túl gyakran megforduló - Európában a legritkább - ragadozómadarat, a szakállas keselyűt (szárnyának fesztávolsága akár 3 m) megpillantanunk. Láttam is a távolban egy kőröző ragadozót, de túl messze volt, hogy be tudjuk azonosítani.


Tengerszint feletti magasságmérőnk mutatta közelítettük az 1.600 m-hez. Egyre inkább melegünk lett, a felhőkön átszűrődő gyenge fény olyan erős volt mintha hősugárzó lett volna a közelünkben. Szokatlan és egyben igen kellemes érzés volt.

Lemaradtam

Elmélyülve a tájban, mögöttem zajra lettem figyelmes. Azt hittem egy autó robog utánunk. Aztán láttam a távoli hegyekben egy kisebb lavina zúdult alá, megindult a hótömeg.


Lavina

Azt reméltem, hogy a következőt sikerül videóra is vennem. Sikerült! Épp, amikor egy 180 fokos videóra készültem megindult egy újabb hótömeg. Érdemes hangosra állítani a felvételt! Megnyugtató, hogy kellő távolságban voltunk tőle.

Már nem vagyunk messzeNem, ez nem Tibet, ez az Alpok


Boriék cicájának rokona :-)


Megérkeztünk az Ammererhof-hoz 1.635 m magasságot mutatott a mérőnk.


A bejáratnál a kőbe 1897-et írtak, 120 éves a hegyi fogadó. Hihetetlen. A felirat egyetlen repedésén kívül minden összhangban volt.
 

Odabenn barátságos helységek fogadtak, emberektől üres volt mind. A kisebbet választottuk az ablak melletti padot. Kellemes meleg volt, a nap is épp besütött. Cserépkályha, festett sötét zöld tálaló, régi használati tárgyak rézből, fából, gyékényből, ma már csak dísz, hímzett faliképek, hímzett terítők az asztalokon, az ajtófélfákon. Egy kis fonott szakajtó pont úgy nézett ki, mint nagyanyámé. A húsvétnak megfelelően porcelán virágok, porcelán madarak lógtak le a mennyezetről egy faágról. Trófeák, régi képek a falakon. 
Idős, kedves néni korát meghazuttolva fürgén és nagyon barátságosan kérdezte mi jót hozhat nekünk. Mákos sütit rendeltünk teával, a fiúk söröztek. Becsukta az ajtót, hogy zavartalanul beszélgethessünk. Úgy éreztem magam, mint otthon.
A hely szellemét tükrözte teljes mértékben

"Aki vidám tud lenni és nevetni, napsugarat ajándékoz magának és másoknak." Megkaptuk, tovább adtuk.


A falon egy díszoklevél Georg Ammerernek tiszteletbeli tagnak a német és osztrák Alpok Egyesülettől 1932-ből.


Tálalás Gmundner porcelánból, természetesen házi

Barátunk T. gyűjti a különböző sörös poharakat. A képen ugyan nem látszik, de az a Pinzgau pohár különleges homorú formájával és persze a felirattal nagyon megtetszett neki. Megkérdezte, hogy lehet e venni. Az idős néni válasza: “magának ajándékozom, akkor egy épp eltörött, majd felírom…” :-)Újabb szállások épülnek, -stílusosan gerendaházakból - lehet akár nyaralást is ide tervezni

Érdeklődtünk a vízesés iránt, azt tanácsolták itt is jöjjünk máskor, lezárva, veszélyes ilyenkor. Mi magunk is tapasztaltuk a lavinákat, már akkor eldőlt ide újra eljövünk, amikor az időjárás is lehetővé teszi a vízesés meglátogatását. Meg egyéb más lehetőségeket is kínál még a völgy, a Hohe Tauern. Jegyzeteimnek se vége!


Távolabbi hütték, új lehetőségekViszlát Rauris, hamarosan jövünk!

10 megjegyzés:

 1. Micsoda kalandok: lavina, ha távolabb, s kisebb,de akkor is. Számomra félelmetes. Azok imazászlók, vagy miért voltak ott? S az a madaras fa!Ezek a süteményes fotóid, ilyenkor éjszaka főleg, elég felkavaróak. Vagy én vagyok éhes?!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Imazászlók nem csak a Himalájában szokás, már az Alpokban is egyre gyakrabban látni.
   A sütis fotót most én is gyorsan továbbgörgettem... az íze még most is a számban. :-)
   Azért annak örülök, hogy a lavinát kellő távolságból láttuk!

   Törlés
 2. Kincsek mind, ami szépségeket, látnivalókat elraktározol magadba egy-egy ilyen út során. Havas helyeken járni ilyenkor igazi különlegesség :) mondjuk a lavinát kihagynám, de így messziről érdekességnek jó volt látni.

  Az a cserépkályha!... meg a hölgy hozzáállása, mikor a poharat kérdeztétek, hát le a kalappal.

  Szépek vagytok ❤️ a páromat is idehívtam, hogy bemutassalak Benneteket :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így igaz Orsi! Élmény, ami pozitív érzést hagyott bennünk, hely ahová visszavágyunk.

   A hegyekben és úgy általában a hüttéknél ilyen tapasztalataink vannak és ezt csak igen kevés városi kávézó, cukrászda tudta számunkra adni. :-)

   Köszönjük a bókot, átadtam a páromnak is! :-) ❤️ Üdvözlet Nektek a távolból!

   Törlés
 3. Szép, szép, izgalmas - de azért nekem valahogy a virágos, zöld, csobogó patakos hegyi tájak a kedvesebbek.Annál jobban tetszett az Ammererhof - igazán kedvemre való hely és az emberek, a fogadtatás, az ellátás - ide csak visszakívánkozni lehet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vissza bizony, fogunk mi még más évszakban ide is jönni. :-)

   Törlés
 4. Már kezdem szégyellni magam, hogy semmi újat nem tudok írni, mindig csak azt, hogy megint milyen gyönyörűséges helyeken jártatok! ;-) És micsoda kalandok ezúttal! Tetszik a hónyuszid! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne viccelj, ha tetszik és kedvet kapsz hozzá örülök! :-) Húsvétra kellett egy nyuszi is. :-D

   Törlés
 5. Na ez jó kis húsvéti havas túra lett. Hát az a lavina elég ijesztő még így messziről is, viszont a házikó annyira mesésen barátságos, hogy csak na! Szívesen üldögéltem volna ott veletek.
  Aranyos rólatok az utolsó kép. <3

  VálaszTörlés
 6. Köszi Pipulka, mi is szivesen üdögelnenk es diskuralnank veled ott a hütteben.☺

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.