"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. december 21., szerda

Salzkammerguti adventi pillanatok

Rég volt, hogy a salzkammerguti Wolfgangsee-nél jártunk, adventkor meg egyébként sem. A tó St. Gilgen városkája már az első alkalommal a szívembe lopta magát, a kedves emlék beégett. A 158-as út felől érkezve, rálátás a hegyekkel körülölelt tóra rengeteg fotóalbumban lapulhat.

Wolfgangsee

St. Gilgen 
Háttérben a Schafberg

Hotel Schafbergspitze


Mozart édesanyjának szülőháza


Negyedik advent volt, több látogatót vártam. Valami megváltozott és nem csak itt. A régi varázst nem adta nekem vissza a városka karácsonyi vására.


Viszont kaptam valami egész mást, szépségeset, különlegeset. A tóparti park és a sétány új alkotásokat kapott. De még milyet! Egyszerű és szép. Andreas Buisman gránit és bazalt kőszobrai díszítik (2017. év végéig) a települést.

Tükörsima felület

Akit bővebben érdekel ennek a tiroli művésznek a munkássága itt láthat még több munkát tőle és a saját weboldalán egy videóban meg is szólal a vicces, kreatív művész.

A tóparti vendéglő falán gondolatok a forró teához “ Egy évben csak két nap van, amikor egyáltalán semmit sem lehet tenni: az egyik a tegnap, a másik a holnap. Tehát a ma az igazi nap szeretni, hinni, cselekedni és mindenek előtt élni.”


Bőven volt időnk átmenni a közeli Bad Ischl városkába, ahol sötétedésig nézelődtünk. 
St. Nikolaus templom


A település itt is csendes volt. Lovashintókba fogott lovak patkói kopogtak a kövön. A Lehár-tér előtti jégpályáról korizós gyerekek nevetése hallatszott. Olykor repült egy hógolyó is a semmibe, pedig hónak nyoma se, csak a jégpályán. Az üzletekben kedves eladók igen finom forralt borral kínálták a nézelődőket, vásárlókat.
 

A kézműves karácsonyi vásárt minden évben egy épületben tartják. Jól esett a hideg után picit odabenn átmelegedni.A legjobban egy hatalmas farönkből faragott tiroli bőrnadrág finoman kidolgozott másolata tetszett.
A hegyek mögött eltűnő nap szürkületbe borította a belvárost, a Traun folyót. Csak egy távoli hegycsúcs fehér hóval borított oldala világított a napfényben.

Traun folyó
10 megjegyzés:

 1. Olyan fantasztikusak a képeid, hogy nem tudok kiemelni egyet sem, mint kedvencet! Mind az!:)
  Legyen békés, szép Karácsonyotok és szerencsés az új év!;) Jövőre is utazzatok, menjetek sokat, hadd lássunk csodákat!!! Ölelés.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, Tiff, viszont kívánom! <3

   Törlés
 2. A havas hegycsúcsok miatt ennél a tónál már mégis volt valami adventi hangulat. :-)
  Ezek az óriás "kavicsok" nagyon klasszak, épp hozzád passzoló kiállítás!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, a hó sokat javított a képen. :-)
   Szívesen tudnék egy ilyen megalkotott "kavicsot" magamnak, ha nem is a legnagyobbat, de egy szép mintásat.

   Törlés
 3. Ezért jó blogokat olvasni, más más világokba visztek el minket, az előbb egy kanadait néztem éppen. Azt hittem a tavi dekornál nem jól látok, érdekes, hogy még erre is gondolnak. Ezek a köves szobrok tényleg neked szólnak. Szép ünnepet nektek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Holdgyöngy, viszont! <3

   Törlés
 4. Egy igazi kis mesevilágba vittél minket. Elképesztően szép a táj, jó lehet ilyen környezetben élni. (Persze lehet, hogy a helyiek másként gondolják). A kőszobrok látványosak, nagyon kreatív az alkotó!
  Áldott, békés ünnepeket kívánok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azon helyiek akikkel eddig beszéltem mind szeretnek itt élni. Ismerek olyat, aki még soha nem volt sehol másutt (pedig megtehetné) :-)
   Köszönöm Miklós, viszont kívánom! <3

   Törlés
 5. Azonnal rákattantam a szobrász weboldalára - és csak ámultam-bámultam...Mindenféle követ, melynek selymesen sima a felülete -lásd kavicsok és mindegy, hogy géppel, vagy a víz által vannak megmunkálva - nagyon szeretek. Szörnyen szeretném ezeket a csodás selymes felületeket megsimogatni a valóságban - a kezem alatt érzem finomságukat !
  Nagyon tetszettek a szobrok, jópofa a "vándor-szoborka" is. És milyen jó lehet neki, egyszer Ausztráliában, máskor meg itt a hegyekben dolgozik... A pici babájáról már nem is beszélve, akit gondlom az első perctől kezdve a követ szeretetére/ismeretére fog tanítani.Örülök, hogy megmutattad,hogy megismerhettem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gondolhatod, hogy milyen jó érzés megsimogatni hidegségük ellenére is. :-)
   Biztos voltam benne, hogy Te is úgy fogsz lelkesülni értük, mint én! :-))))

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.