"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. január 22., péntek

Végre hó!

Az elmúlt hétvégén megérkezett, végre! Úgy ahogy szeretem a telet, úgy jött. Hóesés, nagypelyhű, ropogós - hozzá kellemes -3 és 0 fok között.
A reggeli asztalhoz még a nap is bemosolygott és csiklandozott, irány a hegyekbe!
Van, hogy előre megtervezett útvonalon haladunk. Előre kinézem a térképen merre, mi található. Van azonban, amikor az öszöneinkre hagyatkozva indulunk el. Olykor az is előfordul, hogy a tervezett utat, hirtelen másra változtatjuk. A szabadság ekkora ajándékát sok mindennél többre becsülöm és hálás vagyok érte.

Aznap Aschau és környéke, a vár - súgta az ösztönöm. Az információs irodánál hagytuk az autót és indultunk a Prien folyó mentén.


 Mire elindultunk eltűnt a nap és újabb hófelhők érkeztek a völgyre.
Aschau fellegvára

A vár és a felvonó a Kampenwand hegyre

A tél virága

Átkelés a Prien folyó egy hídján


A Bankerlweg - amiről már három éve írtam - egy útvonala is itt halad, arra mentünk, a házak között. Csend volt, csak a patak csörgedezett mellettünk.
Kiértünk a házak közül, fel a hegyekbe a féllábszárig érő hóban. Eleinte még könnyű volt a csapáson menni, de sokan meggondolhatták magukat, a nyomok ritkultak. 620 m magasról indultunk és cél a Hofalm fogadó közel 1000 m magasan.
Romantikus erdei utak
 
A fák közül a szemközti Kampenwand
 

Semmi sem rezdült, olykor az ágak váltak csak meg a hó súlyától, pergett alá csillogón. Talpunk alatt a hó ropogott és fogyott a levegőm. Az út egyre meredekebben kacskaringózott felfelé. A bakancs orrát csákányként vágtuk a havas útba, hogy tudjunk felfelé haladni. Így még nem harcoltam hegynek fel. A hó ólomsúlyokként nehezedett lábaimra és húzott lefelé. Az információs tábla szerint az út egy óra. Nem néztük, de egész biztos tovább tartott, mire a közel 1000 m-re érkeztünk.

Itt derékig álltam a hóban

A csúcsra érve hirtelen derékig érő hóba süppedtünk. Olyan hófúvás lehetette itt pár napja, hogy képtelenség volt a továbbhaladás. A Hofalm-ot a felhőktől nem láttuk és jobbnak láttuk visszafordulni, itt már csak a hótaposóval lehettett volna haladni, az pedig nem volt nálunk.
Igen, ilyen is előfordulhat, hogy közvetlen a cél előtt vissza kell fordulni.
Visszafelé menet sokkal könnyebb volt, a gravitáció ellen kellett csak tartani. Bár az sem volt gond, ha elcsúsztunk és belehuppantunk a puha hóba. Az általunk készült hóangyalkákról elfelejtettem fotót készíteni. De az ágakról lerázott porhóról sikerült...  
 
Elértek a nehéz hófelhők és hirtelen az apró darahóból nagy pelyhes hóesés kezdődött.
Itt már nem látható a sűrű hózáportól a fellegvár


Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan is ment a hózápor. 

Egy érdekes tábla, rajta egy fiatal nő arcképe és emlékmű előtt haladtunk el. Itthon aztán utánaolvastam, kinek állítottak emléket. Wilhelmine von Hillern (1836-1916) egykori bajor színésznő és írónő kedves arca nézett a fotóról. A müncheni színésznő itt Aschauban élte le utolsó éveit.Kiderült, hogy leghíresebb művét már láttam is filmen (Die Geier-Wally - akik szeretik a régi bajor filmeket itt megnézhetik ) és találtam tőle több megjegyzendő idézetet:

"Amink van könnyen elveszíthetjük, amik vagyunk azt sosem".

"Nem attól függ, hogy kit szeretünk, hanem, hogy hogyan! Egy nemes lélek mindig nemes marad a szeretetben, egy aljas mindig ajlas."

"Kemény lehet a boldogságot akkor felismerni, amikor már elveszítettük, - de azután, miután önmagunktól eltaszítottuk az a legfájdalmasabb bánat, mert egy életen át mardos."

"Ahol a föld meginog, s az emberi alkotás és szerencse összedől, ott a romokon a hit tovább épít, s nincs az a külső hatalom, mely eltemetné az alapokat!"  Wilhelmine von Hillern
30 megjegyzés:

 1. De irigyellek ezért a havas kirándulásért, micsoda élmény lehetett. Holnapra ígérnek hozzánk havat,kérdés mennyi és meddig esik majd?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Képzeld, itt vasárnaptól 10-12 fokot jósolnak... eltűnik a havunk... :-(

   Törlés
 2. Ennyi havat nem is tudom mikor láttam utoljára...itt most van pár centi és fogcsikorgató hideg van (reggel -15 volt) meg még holnapra is az lesz, szóval most igazi téli idő van, de itt is enyhül a jövő héten.

  Az az igazság, már nem is bánom, hogy kifelé megyünk a télből.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a telet üdvözölném még, hisz a természetnek is nagy szüksége van a csapadékra, akkor már így.

   Törlés
 3. "végre hó"-milyen jó! Nektek..:)
  Itt most nincsen,néhány napja egy pici,vékony fehér réteg esett, annak is örültem.Hideg van ,fagy,és jobb lenne,ha hó is lenne hozzá-a növényeknek is.
  Nagyon tetszett a videó!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "Tiszavirág-hó" Mamka, ma +2-3 fok volt és már igen csak olvad, pedig nagyon kellene még a hótakaró.
   Örülök, hogy tetszett a videó, élvezet a hóban is menetelni. :-)

   Törlés
 4. Ami szép zölden, az havasan is szép. A hirtelen hóvihar, a méteres hó csak akkor élvezetes élmény, ha nem vagy egyedül….Nem kívánnám neked, hogy megismerd a másik változatot.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem a rossz oldalát sosem fogom megismerni. Azért félelmetes volt így is mellette állni, ahogy hirtelen derékig süppedni.

   Törlés
 5. Milyen csodás élményeid vannak!
  Úgy szeretem taposni a havat! Kedvelem a benne való járást, angyalkázást! Képzeld mi 60 és 65 évesen is angyalkázunk. Ha lehet és van hó! :)))))) A hó egész januárban hiányzik. Ígérik, de bennünket elkerül. Pedig itt lakom az ország északnyugati csücskében! Sajnos nem sok téli élményünk lesz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is Éva, nagyon jó, hogy 60-65 körül sem veszett el belőletek a játékos gyerek! :-) <3
   Még lehet hó nálatok is. Amerika keleti partjai épp készülnek a téli hóviharokra, borzalmas időt jósolnak arra. Megfigyeltük sokszor ide is ér onnan néhány nap/hét késéssel az ottani időjárás.

   Törlés
 6. Mesebeliek a képeid, egészen elbűvöltek. Az ilyen telet szeretem én is, mert ez csodaszép!

  VálaszTörlés
 7. Csodálatos. Akárcsak itt (még Fekete-erdőben). Bár itt csak tegnapig tartott a csoda, ma +5 fok lett és olvadni kezdett, minden latyakos és a fákról eltűnt pár óra alatt a fehér takaró. Oltári szerencsénk volt, hogy a legszebb időt fogtuk ki, a friss, fél méteres hóval. Mi is túráztunk a termszetben. üdv

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerencsétek volt, a pihenéshez az időjárás is hozzájárult. Már várom a képeidet onnan!
   További kellemes pihenést!

   Törlés
 8. Igen, ez az igazi tél, még akkor is, ha a cél előtt néha vissza kell fordulni miatta :)
  Csodás képeket készítettél.

  VálaszTörlés
 9. Jaj, bárcsak itt is lenne már ilyen szép tél egy kis időre!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fújnám arra, de itt is olvad rendesen, az utak a városban már tiszták és már süt a nap...

   Törlés
 10. Most itt is havazik ismét, de közel sem esett "eddig" ennyi. Meglátjuk mennyi lesz reggelig. De hétfőre már esőt jeleznek :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Itt is :-( Talán kapunk még a kelet-amerikai partok teléből.

   Törlés
 11. Nálunk is leesett tegnap a hó: 2cm hópihe, amit az első szélvihar székavar :-) Pedig milyen jók voltak régen a derékig érő nagy havak (na jó, lehet én voltam sokkal kisebb)... Gyönyörű helyeken jártatok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lili, kisebbek voltunk ugyan, de a hó is jobban esett, akkor még gyakrabban gázolhattunk benne.

   Törlés
  2. Azért az jó dolog, hogy még 'nagyként' is élvezhetitek a havat :-D

   Törlés
 12. nagyon jó szemed van a fotókhoz
  teljesen odavagyok (meg vissza) a 12. meg a 18-as képekért, meg az összesért:)))
  a hó, mint valami tejszínhab, finoman puhán...közbe félelmetes görgetegek lehat azokban a ménkűnagy hegyekben

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Katalin :-) Próbálom meglátni az apró részleteket, annyi van a természetben.
   Igen, a szépség mögött félelmete erők is vannak.

   Törlés
 13. Csodás képek! Köszönöm!
  Kívánok további szép napot és hetet! :-)

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.