"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. november 3., hétfő

Rodosz, a napfény szigete 5.

Rodoszi város, ahová a legjobban készültem lelkileg az olvasottak alapján: Lindos. Több helyen lehet olvasni, hogy a sziget legvonzóbb látványossága - ebbe a táborba szívesen állok be én is.


Lindos naplementében

A pici kb 8.000 lakosú keleti tengerparti település idősebb a fővárosnál, mi több a legidősebb település a szigeten, Kr. előtt a 11. században alapították a dórok. Közismert fellegvár temploma Zeusz lányának Athénének a tiszteletére épült, aki a bölcsesség, a jog, a háború és a művészetek istennője. (Athén főváros is róla kapta a nevét)
A városka egy félsziget 116 m-es hegyére épített fellegvár lábainál hever, tisztán fehéren.
Csak gyalogosan lehet a házak között közlekedni a keskeny sikátoros kavicsokkal kirakott utcák lépcsőin. Szerpentines út vezet fel a várhoz - örültünk, hogy nem főszezonban jártuk be - a tűző napon jól esett egy-egy fa árnyékában most is megpihenni. Az úton felfelé görög asszonyok árulják kézzel készült (némelyik) terítőiket, közben horgolnak és hangosan kínálják portékáikat.

Főtér, innen már csak gyalogosan lehet közlekedni

Mária templom


A Mária templom mintás kavicsos udvara hivogatott befelé, ahogy a templom aljzata is. Benn sötét ájtatosság, színes boltíves falak, mennyezeti freskók, nem időztünk inkább nyomasztó volt, mint marasztaló.
  

Gyönyörűséges kavics-flaszterek


Annyira megtetszett itt, hogy vettem egy tavernát magamnak..:-)


Azoknak a turistáknak, akik nem szeretnének gyalog felmenni (illetve lejönni) a fellegvárhoz vagy a görögös idillt fokozni szeretnék, rájuk vár pár Euróért a szamár taxi (németül kiabálják Esel-Diesel). Mi nem szerettük volna a szomorkás szemű csacsikat terhelni, gyalog mentünk fel is és le is.


PihenőKrisztus előtt a 4. században épült Athéné temploma, amiköré később a bizánciak építettek egy várat. A templomot körülvevő most is látható fellegvár romjai aztán a máltai lovagok erődíténye volt.
 
A sziklára épült fellegvár

 

Majd közvetlen a bejárat után a kőfalba vésve egy háromevezős görög gálya szépen megmaradt faragása látható, Kr. előtt 190-re tehető a kora. Egy görög hadvezér sikeres hajós csatáinak tiszteletére épült.
Innen visz tovább egy lépcsősor a fellegvár belterébe, majd Athéné templomához.

Görög gálya
A vár ma...

...és anno


Athéné templomából inkább rekonstrukció látható minimális eredeti maradvánnyal. A kilátás a nyílt tengerre, az öblökre lélegzetelállító.
A tájékoztató táblákon látható zöld szín a rekonstrukió, a sárga az eredeti épület maradványait mutatja.
 


 


Tartályok érmefelajánlásokhoz a templomok előtt


A köveket tüzetesebben figyelve közöttük még a tikkasztó melegben is élet nyomait illetve egykori élet maradványait fedezhetjük fel.
 
Visszafelé a tetők felett egy árnyas kávézóban jól esett megpihenni, elmélázni.


   

A félsziget körüli öblök, strandok sok művészt is megihlettek már, mi sem jártunk másként. A szédítő mélység, a tenger kékje, az öblök türkize, maradandó emlékeket kap az idelátogató.
Lindos gyönyörű hely, a különböző történelmi korok egy csomópontja, csendes, autó nem járja az utcákat. A turisták és a márkátlan márkás árucikkek térítenek olykor a modern világba vissza.
15 megjegyzés:

 1. Gyönyörű minden! Ó,a tenger kékje! Itthon nyirkos hideg van,arrafelé meg tikkasztó hőség. A két véglet.

  VálaszTörlés
 2. Lindos valóban nagyon hangulatos. A sok kavicsmozaikos "járda" neked egy paradicsom lehetett. Sok görög szigeten vannak ilyenek, szebbnél szebbek. A picúrka Nissiros szigeten volt rengeteg nagyon szép kirakás. Én is nagyon szeretem őket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen Flögi, nekem ott kavicsmozaikos paradicsomban (is) volt részem. :-) Köszi, hogy említed Nisyrost, felvettem a listára!

   Törlés
 3. Lehet már unalmas a rajongásom, de most is minden percet újra éltem ott Lindoson :)

  Nekünk is mondta anno az idegenvezető, hogy szerencsénk volt az időjárással, mert képzeljük el nyáron, 40 fokban ugyanazt a helyet...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor az én rajongásom is unalmas kellene hogy legyen, nem így érzem Orsi.
   40 fokban biztos, hogy kihagytuk volna, nem tudjuk élvezni csak szenvedni. Így is nagy meleg volt odafenn. Azon gondolkodtunk, hogy bírták az ott élők a nyarat...

   Törlés
 4. De gyönyörű hely!
  Szeretek a Te "szemüvegeddel" nézelődni, olyan jól megmutatja a szépségeket :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Katici, törekszem rá. Nem mindig minden "happy", próbálom mégis vagy épp ezért csak a szépet meglátni.

   Törlés
 5. A 2.kép - Lindosz naplementében - mutatja talán meg legjobban, mekkora is ez a városka. Hangulatosak a részletek, nagyon tetszenek a kavicsmozaikok. Ügyes szemmel fedezted fel a kövekben az elmúlt életek nyomát ! Jól eső nyugalom árad a fotókból - tán mert tényleg sehol nem látni autót...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm AF, bármerre járok a természet az ami a "főszerepet" játsza nálam, eköré építem a többi látnivalót. Mindig felkészülök az útikönyvekből egyéb olvasmányokból, de soha nem az azokban szereplő dolgok a mérvadók nekem. Aki rendszeresen olvas tudja ezt.
   Lindos-on a nyugalmat végképp nem volt nehéz megtalálni, ezért is áll annyira közel hozzám.

   Törlés
 6. Csodás képek, köszönöm ezt a virtuális utazást! :-)

  VálaszTörlés
 7. Köszönöm a fotókat...Jó volt végig nézni...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy velünk tartasz Vera :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.