"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. szeptember 15., hétfő

Gunther von Hagens - Plasztinációk

Gunther von Hagens (GvH) plasztináció kiállítása (Körperwelten) nem volt újdonság, - de várva várt! - tudtam mire számíthatok, 8-9 éve láttam először Münchenben a különleges preparációval készített emberi testek, szervek gyűjteményét. Először negyedmagammal láttam ezt a világon egyedülálló kiállítást, ezennel szerettem volna csak az anatómiára koncentrálni és annyi időt szentelni egyes dolgokra, amennyire nekem van szükségem. Csak én voltam és a plasztinációk, megszűnt az idő, a világ körülöttem.


Kezdetben a kiállítás sok felháborodást és vitát keltett világszerte, mára cenzuráltabb módon járja a patológus-művész egyedi múzeuma a városokat, országokat.
Aki nem tud túllépni azon, hogy a kiállított alkotások egykor olyan emberek voltak, mint bármelyikőnk, az jobb, ha nem nézi meg az egyébként igen érdekes és tanulságos kiállítást élőben. A plasztinációk önkéntes felajánlásból kerültek az anatómushoz és manapság egyre többen ajánlják fel testüket e célból a patológusnak.

“Fiatal korból nézve az élet még egy végtelen hosszú jövő, idős korból nézve egy rövid múlt. Meg kell öregedni, sok évet megélni ahhoz, hogy felismerjük, milyen rövid is az élet.” Arthur Schopenauer

A müncheni kiállítás “Der Zyklus des Lebens” - “Az élet ciklusa” tanító, felvilágosító célú anatómiai kiállítás az élet kezdetétől a különböző beteg szervek, műtétes korrekciók bemutatásán keresztül ösztönöz bennünket az egészséges életmód fenntartásához. 

“A dolgokat nem annak látjuk amik, hanem annak, amik vagyunk.” Thalmund
 
A többnyire férfi plasztinációk különböző tevékenységi pózban(pl. sakkozó, kosárlabdázó, korcsolyázó, gyűrűn tornázó) szemléletesen mutatják az izomzat, csontozat, idegek, erek felépítését testünkben. A különleges eljárással készült hosszanti és harántmetszeti szeletek a testről, szervekről megvilágítva szintén jól vizualizálják az emberi szervezet felépítését. 

“Testetek a lelketek hárfája” Khall Gibran

Az emberi embriók életszakaszai egymás után felsorakoztatva, növekedésüket mutatva az egyik leggyakrabban körbeállt szemléltető.
Az első kiállításon többeket sokkolt a terhes nő hasában a magzattal. Ez a plasztináció már nem volt része az idei kiállításnak. GvH-hez hűen mégis az első fotók polarizáló (már-már sokkoló) művészi felvételekkel indították az anatómiai múzeumot. GvH fekete kalapban mezítelen testtel fekszik az anatómiai asztalon körülötte hét csontváz, az egyik GvH felé hajol és egy szivet tart a kezében. A második fotón (fekete-fehér) keresztre feszítve egy plasztina felette papnak öltözve GvH. Van, aki értékeli ezt a humort, művészetet, van aki tovább lép.
Az anatómiai múzeum a müncheni Olimpiai park egy sötét termében, fekete falak között, mesterséges megvilágítással ellátott labirintusos helységekben lett kialakítva. Gyenge fény, árnyak, célirányos megvilágítások tették misztikusabbá az élményt.

“A test - egy életfogytiglani kihívás és véges életóránk látható tükre.” GvH
 
Az emberek után az anatómus jóvoltából már állatok plasztinációját is láthatjuk egyes városokban. Remélem annak is hamarosan a látogatója lehetek, ott biztos más élményeket kapok.
A weboldal legalább két órát ajánl a kiállítás megtekintésére. Két és fél órát töltöttem el, volt olyan plasztináció ahová visszatértem, újra olvastam a mellette álló információkat, elgondolkodtató idézeteket, volt ahol leültem és elméláztam.

Amikor jó pár éve alkalmam adódott egy patológián boncolás után részt venni információkat gyűjteni, akkor az egyéb szagok egy idő után a helység elhagyására késztettek.
Ellenben a plasztinációk semilyen szaggal nem rendelkeznek. A látogatók közül volt aki nem hitte el, hogy egykor élő emberek vannak kiállítva. Annak ellenére sem, hogy egyik-másik szemgolyóval rendelkezik és a “tekintet” élethű.

“ A dolgok mélysége is csak a felszínt mutatja” Gunther von Hagens