"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. szeptember 24., szerda

Gombák, gombák, gombák...

Az augusztusi gombaparadicsom csak a kezdet volt, ami szeptemberre már tetőzött. Két eső közötti időben nyirkos korhadt faillat fűszeres gombák illatával terjengett. Nagyon szeretem ezt az erdei illatot is, nem győztem kapkodni a fejem jobbra-balra a gyalogúton a különféle gombák szépsége miatt. A fák alja - többnyire fenyves - terítve volt!
A túra kezdeti szakasza egy északi hegyoldalban indul, itt mindig nyirkosabb az idő, szinte mindent vastagon belep a puha moha és a fényes levelű borostyán.
A zsurlók és páfrányok méteres magasságokba szöknek. A formák fogvatartanak. A lapuleveleken mind több a lyuk, a lombhullató fák alatt levélszőnyeg terül. 

zsurlók
páfrány
 


 
Levélszőnyeg
Alig hallatszott madárfütty, egy vörösbegy mutatta csak magát a sűrűben. Annál hangosabbak voltak az esőtől megduzzadt patakok. A nagy csobogás közepette egy szalamandra vette sietősre, már csak a farkincáját tudtam lencsevégre kapni.
 
vörösbegy

 
sietős szalamandra

Egy keresztúton négy fogatú hintó robogott át előttünk, befogva gyönyörű szőke haflingi lovak.


A virágok elnyíltak ebben a magasságban, a zöld bogáncsok megszáradtak, ez az időszak a mindenütt megtermő, szimbiózisban élő gombafélék időszaka.


Kb. 3 m magasan egy kihalt fa ágán
Korhadt fán
Fatönkön


Egyik-másik gyönyörűségével nem tudok betelni. A természet perfekciója ámulatba ejt!
  Korallgomba
Mikor felértünk a Tregler Almhoz a 950 m-re egy egészen más kép fogadott, mint legutóbb. A kies kilátás az Alpokra elmaradt, sűrű felhők leptek be mindent ebben a magasságban. Egy frissítőre megpihentünk az Alm teraszán és a felhőkből simogató pertmetszerű pára hullott ránk. Érdekes jelenség volt, most először éltem át. Észrevétlen kezdett átnedvesedni rajtunk a ruha, indulni kellett vissza.
Havasi gyopár
Felnagyítva talán látszik a permetszerű aláhulló pára