"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. április 27., vasárnap

50. Müncheni Tavaszi Fesztivál

Kis túlzással (?) sarkosan azt is lehetne állítani, hogy a bajorok januártól decemberig vígadnak..:-) 
Heti, havi felkészülési időszakokkal újabb és újabb fesztiválok kerülnek megrendezésre, ahol a tradíció, a zene, az eszem-iszom, a vigadás a lényeg.
Nem sokan tudják, hogy a Müncheni Tavaszi Fesztivál az Oktoberfest kistestvére, és hogy ez évben az 50. jubileumát ünnepli a Theresienwiesen. Ezért is hívják "kleinen Wiesn"-nek, mint az őszi szeptemberben csak épp kicsiben. 
Ott jártunk, a mini Oktoberfest-en. A cél barátokkal a sörsátorban egy kellemes délutánt és estét eltölteni. Hegyek-völgyek-erdők között olykor vágyunk az ember-dzsungelbe is, hogy aztán újra a természet adta erőket tudjuk értékelni!Mint az Oktoberfest látogatáshoz is két lehetősége van a kedves látogatónak, ha nem foglaltatott asztalt magának. Vagy a felvonulást tekinti meg és reszkírozza a szabad asztal esélyét a sörsátorban vagy lemond a felvonulásról és időben a sörsátor bejáratánál várakozik, hogy biztos legyen egy hely a sörpadok közül. Mivel utolsó pillanatban döntöttünk nekünk sem maradt időnk foglaltatni, maradt a Hippodrom sörsátra előtt fél órával a várakozás.

Hippodrom sörsátor


Utolsó simítások nyitás előtt

Az első hordó, amit csapra vernek, a söröskorsók várakoznak

Ismét megfigyelhettem, a pontos, szervezett, tiszta rendezvény menetét. Mindenhol, minden részlegen. Még mindig elkápráztat a német precizió! Frissen terített asztalok, egyértelműen jelezve, melyek a foglaltak, készséges biztonságiak, figyelmes rendezvényszervezők, rendszeres tisztítás az asztalokon/alatt, a mosdóban (még nagy forgalom esetén is) kedves, türelmes, gyors felszolgálók (nem csak az első napon) Ott létünk alatt nem láttam sem elégedetlenséget, türelmetlenséget, vitát, durvaságot vagy bármi problémát. Akik később érkeztek türelmesen vártak a szabad helyekre, a felszolgálók mindenütt segítkeztek a várakozóknak helyet találni, asztalhoz kísérni. Kellemes és felszabadult ünneplésben volt részünk!

A 17 napos ünnep sok-sok programmal várja az idelátogatókat, kicsik és nagyok is találnak maguknak szórakozni valót. Óriási bolhapiac, oldtimer találkozó, autó korzó, tüzijáték, családi napokon gyerekszínház, arcfestés, utcaművészek versenye, zene, zene, zene… no meg körhinták, gyomorforgatók, óriáskerék, céllövöldék és egyéb vicces dolgok. Néhány mozzanat az első napból.


 
Mi már az asztalunknál, a zenészek is érkeznek

Mozsárágyúsok16 órakor a csapra verés

O zapft is..!


Az első korsó

 
Mire is jó még egy söröskorsó...

Egy óra múlva..
 


Két óra múlva

A legtöbben 18 órára foglaltattak asztalt, mintha buszok érkeztek volna, telítődött a sátor. 18 órakor kezdődött egy modern bajor zenekar koncertje, ami igazán sokat dobott a már így is meglévő jó hangulaton. A zenekar neve Barfuß (mezítláb) és nevükhöz hűen így is léptek fel...
Akik ismernek tudják, hogy nagyon ritkán iszom alkoholt, de egy ilyen alkalommal nem lehet kihagyni a karamellás-maláta-édes-pörkölt ízű Ur-Märzen nevű sört.
Később jól esett odakinn egy séta. Első nap lévén, meg péntek lévén is még nem voltak túl sokat a Theresienwiese környékén. Nem kellett tolongásra számítani, mint az Oktoberfest idején.

Psycho-szellemház

Óriáskerék

 
Háttérben a müncheni legmagasabb templom St. Paul

Az óriáskereket estére terveztük, amikor a kivilágított Münchent és a búcsú területét lehet fentről jól belátni.
Indulás
Frauenkirche megvilágítvaAugustiner sátrában este teltház volt, sokan várakoztak az esetleges bejutásra.
Üdvözlet Bajorországból!

21 megjegyzés:

 1. Klassz lehetett!!-)
  Nekem az óriáskeréken már tériszonyom van-) Remélem lecsúúúúúsztál-)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lobelin, az óriáskerék csigalassúsággal forgott, jól lehetett nézelődni. Én szerettem volna csúszni is, de a többiek lebeszéltek, hogy snassz és még fizetni is kell érte (2,50 Eu) rá akartak beszélni, hogy menjünk egy játszótérre, ott ingyé is csúszhatok...:-D
   A "psycho-ba" szerettek volna bevinni... mondtam, köszönöm szándékosan nem nem borzolom az idegeimet, azt megteszik mások is kérés nélkül.. :-)

   Törlés
  2. tudom, hogy lassan mozog, de nagyon magas-) a lányom még kicsi volt, mikor egyszer itt nálunk felültem vele, pedig az aztán nem volt magas, a második körnél könyörögtem, hogy állítsák le-) a forgó dolgokkal nincs bajom, azokra simán felülök-))
   hallod, az a csúszda jó drága volt... szerintem nem snassz, és a játszótéri nem is ilyen hosszú, meg hullámos-))
   pszicho -az mi? szellemvasút?

   Törlés
  3. Igen tudom, nem mindenki bírja a magasban.
   A csúzda valóban nem volt olcsó :-( jól néz ki, nekem is tetszik, de a fiúk nem voltak így elragadtatva. Egyedül meg nem buli lecsúszni.
   A pszicho egy emeletes szellemvasút idegborzoló dolgokkal odabenn... nem vagyok rá kiváncsi mi lehet az...! :-)

   Törlés
 2. Még szerencse, hogy nem szeretem a sört, most csorogna a nyálam. :-D
  Az óriáskerekes képek de jóóók!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pipulka én sem szeretem, de ott ez vele jár..:-D
   Az óriáskerék nekem mindig egy élmény, szeretem a helyzet magaslatáról belátni a dolgokat.. :-)

   Törlés
 3. Azért azt a karamellás-maláta-édes-pörkölt ízű sört én is csak megkóstolnám, bármennyire nem vagyok sörös :)
  Az óriáskerékkel meg úgy vagyok, mint Lobelin... de így képen nézve nagyon tetszik! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát, Jenever ez a sör még nekem is lecsúszott :-D
   Akkor Ti Lobelinnel megvártok odalenn, míg én egyet "pörgök" :-)

   Törlés
  2. Rendben, majd integetünk :)

   Törlés
  3. Bizony, majd integetünk-)
   Viszont velem meg csúszdáznod kell!-))) Nem tudom Jenever hogy van vele, ha szereti őt is visszük :DD

   Törlés
  4. Rendeben Lobelin, akkor együtt csúszunk :-)

   Törlés
 4. Ez de jó lehetett, lejön a képekről a jó hangulat. No meg a finom sör!
  Köszi a sok szép képet! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én köszönöm Aloha, hogy nálam jártál :-)

   Törlés
 5. Egyszer biztos megnézem én is! A képek alapján kedvet kapok egy jó kis utazáshoz ;-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gyere Baribori, örülök, ha kedvet kapsz :-) Sőt még erre a fesztiválról sem maradtál le, május 11-ig nyitva. Persze az Oktoberfest az IGAZI!

   Törlés
 6. Fantasztikus képeket készítettél, szinte ott éreztem magam!:) Az óriáskeréknél még a gyomrom is elkezdett emelkedni!:D Óriási banzáj egy ilyen, tudom, mi is voltunk többször Oktoberfesten, kb.20 éve... Ideje lenne megismételni!:) Fantasztikus élmény, egyszer mindenkinek ki kell próbálni! A bajorok nagyon értenek ehhez és a KULTURÁLT ünnepléshez. Országosan is rengeteg vallási ünnep van, sok szünettel, amit gyermekeim mindig irigyeltek!:) Köszi a részletes beszámolót, nagyon élveztem!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát gyomoremelkedés nálam is volt... de ennél a sebességnél ez még kellemes :-)
   Igen, az Oktoberfest is egy listás hely, ahová legalább egyszer el kell jutni az életben. A sok munkaszüneti nap a katolikus vallásnak köszönhető, picit duzzognak is az észak németek(is), mert ők nem kapnak ennyi ünnepnapot.
   Örülök, ha tetszett a beszámolóm TiffanyIda. :-)

   Törlés
 7. A lányom egyszer már volt az Oktoberfesten, ült is abban az óriáskerékben. Mesélte, hogy hatalmas élmény volt. És igen, a sört nem lehet kihagyni, Ő sem sörös, de azt mondta: muszáj volt megkóstolni:)
  Én sem hagynám ki egyiket sem :) tuti, hogy kerekeznék meg söröznék is, azért is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Orsi :-) kerekezünk és sörözünk egyet.. és integetünk Lobelinnek és Jenevernek :-)

   Törlés
  2. Rendben!! :) vagy pedig mégis kézen fognánk Őket és felvinnénk az óriáskerékre:) utána meg a nagy ijedelemre egy literes korsó sört nyomnánk a kezükbe :D

   Törlés
  3. :-D hááát, nem tudom mit szólnának hozzá... :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.