"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. február 26., szerda

Szlovéniától Montenegróig 9. Dubrovnik

Dubrovnik vagy ahogy régen hívták Raguza. Az 1300-as évek közepétől egészen az 1500-as évek elejéig magyar király uralta.
Már sok jelzővel illették, az Adria gyöngye, a horvát Athén - jogosan lett a belvárosa az UNESCO világörökség része!
A várost a 2002-ben elkészült dr. Franjo Tudman hídon keresztül közelítettük meg. Érkezésünkkor fülledt, borús, felhős volt az idő, de délutánra elúsztak a szürke takarók és szikrázott a napsütés.

Dr. Franjo Tudman híd Dubrovnik feléA híd előtt, ahol megálltunk - nézelődni, gyönyörködni a kilátásban - sajnos iszonyatosan sok volt az út szélén a szemét. Kotorászásra lettem figyelmes a mélyben a műanyagflakonok között. Első pillanatban azt hittük patkányok iszkolnak, nagyon gyorsak voltak. Majd sikerült lencsevégre kapnom egy elillanó mongúzt (illetve annak a farkát), melyek már “idomultak” az emberek hanyagságához és a hulladékon (is) élnek.


A kikötő öble még fátyolosan


Több emeletes óceánjárók a kikötőben Holland America LineDélutánra szikrázó naptütésben

Dubrovnik kikötőjében szinte az összes földközi-tengeri körutazó tesz egy pihenőt. Amikor a városban egy kávézó utcai asztalánál a fagyinkat ettük, a mellettünk lévő két asztalnál két idősebb holland házaspár ugyanezt tette. Szóba elegyedtünk, és megtudtuk, hogy a kikötőben álló egyik több emeletes hajóval - Holland America Line - érkeztek és ők is egy ilyen luxushajós körúton vannak. Készségesen meséltek a részletekről, kedvet csinálva nekünk… :-)

Dubrovnik: sűrűn épült egykori időket idéző házak, jellegzetes piros cserepes háztetők, hol szűk, hol szélesebb utcák, fényesre koptatott fehér utcakövek, idilli meredek tengerpart, várak, várfalak, erődítmények, tenger csapdosta szirtek, cédrusok, fenyők, pálmák, agávék, templomok, színes forgatag a város utcáin, rengeteg turista, hajókűrtök...Ferences kolostor 1520-ból


A belvárosban egy elegánsan öltözött kosztümös férfi négy színes ara papagájának vicces mutatványaival próbálta - nagy sikerrel - magára hívni a járókelők figyelmét.

E várost sem lehet egy nap alatt felfedezni, legalább egy hétre lenne szükségem. Amit nagyon sajnálok, hogy kimaradt a közelben fekvő (20 km) Trstenoi arborétum - a világ legrégebbi arborétuma. Legközelebb repülővel jövünk és több időt fogunk itt eltölteni, Dubrovnik egy csodás város, sok-sok mesével!

Viszlát Dubrovnik!16 megjegyzés:

 1. Nagyon szép képek! Az az óceánjáró az én szívem is megdobogtatta, de mindig elhessegetem magamtól a gondolatot hogy ki is próbáljam. Nem az én világom egy hajón lenni napokat, még ha útközben több megálló is van, mert ezeken a helyeken csak átrohanni lehet és nem megnézni vagy nézelődni, mint ahogy azt én szeretném. Savanyú a szőlő. )))

  VálaszTörlés
 2. Bennünket egyre jobban vonz egy ilyen hajóút... igazad van Mancoka, sok időt (amennyit én szeretnék)nem lehet egy helyen eltölteni. Mégis azt vallom, hogy inkább csak egy picit, minthogy úgy haljak meg, hogy nem láthattam élőben. A felét nem láttam volna annak, amit eddig láttam, ha mindig annyi időt szerettem volna eltölteni, mint amennyit nem... :-)

  VálaszTörlés
 3. Huhh, milyen csodás helyet mutattál megint!-)
  a zöld papagáj az nem Nagysándor?
  én nem tudom tetszene-e nekem egy hajókörút... vonz, de félek is kicsit...-)

  VálaszTörlés
 4. ööööö...papagáj...Nagysándor... világosíts fel, kérlek.. :-)

  Lobelin, biztos, hogy neked is tetszene a hajókörút! Tudod, Jézus is megmondta: "ne félj, csak higgy!"
  :-)

  VálaszTörlés
 5. Én is voltam már Dubrovnikban jó sok évvel ezelőtt. Érdekes, hogy a templom előtti térre még jól emlékszem, de annyira jó volt látni a képeidet. Köszönöm.

  VálaszTörlés
 6. Medora, örülök, hogy kellemes emlékek idéződtek fel Benned :-) Dubrovnikot nem lehet elfelejteni, azt hiszem...

  VálaszTörlés
 7. Utazzatok, utazzatok, mert így én is utazhatok... :)

  VálaszTörlés
 8. :-) gyere Cirnyó, gyere velünk...:-)

  VálaszTörlés
 9. Sziasztok! Tud nekem segíteni valaki abban, hogy megmondja, Dubrovnik óvárosában sok-e a galamb? Köszönöm előre is! Lilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Lilla!
   Én nem emlékszem galambokra Dubrovnikban, nem az érdekelt. De ha a googliba beírod, akkor találni fogsz képeket Dubrovnikról galambokkal. :-)

   Törlés
  2. Köszönöm szépen, ez nagyon jó hír számomra. :-) Azért megnézem, ahogy tanácsolod. (Sajnos madárfóbiám van.)

   Törlés
  3. Lilla, az imént írtam, hogy a neten találtam képeket Dubrovnikról, amin galambok vannak. Ha madárfóbiád van, akkor nem csak a galambok lehetnek zavaróak(gondolom én), a sirályok, fecskék, a parkban rigók, énekesmadarak. Azokra jól emlékszem.

   Törlés
 10. Igazad van, mire elküldtem a választ, már rájöttem, hogy félreértettelek... A többi madár azért nem zavar, mert nem jönnek közel. A galamb viszont nem tartja a távolságot az embertől. Abban bízom, ha este megyünk az óvárosba, akkorra már elhúzódnak aludni a galambok. Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs mit Lilla :-) kellemes nyaralást!
   Dubrovnik egy csodálatos város, bármikor visszamennék oda!

   Törlés
 11. Válaszok
  1. Lilla, ennek igazán örülök, én is így éltem meg. :-)
   Kedves Tőled, hogy megírtad!

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.