"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. március 9., szombat

Schwaz és Freundsberg várának szellemei...

Tirol apró gyöngyszemei középkori várakkal, hangulatos kis városkákkal az Inn völgyében Wörgltől Schwazig érdekes kirándulás célja lehet sok-sok látnivalóval. Mai célunk Schwaz városka és annak vára Freundsberg.
Autópálya (Innsbruck - Kufstein)  helyett javaslom az avval párhuzamosan haladó 171-es utat. Útközben jobbról  balról egykori várak sokasága fedezhető fel.






A felnagyított térképen nagyon jól látható Rosenheimtől Innsbruckig vezető völgyben az Inn folyó és az az Alpok közti völgy, ahol ez alkalommal jártunk.


Schwaz városába érkezve parkolót kerestünk, de az automata nem működött. A közelben volt egy olasz fagyizó, gondoltam megkérdezem, hogy hol lehetne szert tenni egy parkolójegyre. A hölgy nagyon kedvesen - tört némettel - elmondta, hogy már régóta nem működik az automata, ő is ingyen parkol. Akcentusát hallva és gyanítva rákérdeztem, hogy olasz e. Mire ő: "nem, magyar".... :-) 
Már megint, milyen kicsi is a világ.... :-)  Innen is üdvözlet!
Így parkolójegy híján fagyit vettünk és indultunk felfedezni!

Schwaz a kb. 13.000 lakossal csendes kis városkának mutatkozott be ezen a hűvös téli napon. Az Inn jobb és bal oldalán terül el, a Kellerjohs hegység (2.344 m) lábánál. Ami egy újabb kirándulásunk célja lesz!

Inn
Háttérben Freundsberg vára
Az információs irodában magunkhoz vettük a helyi térképet és az óvárosba vetettük magunkat. A már közismert Lüftlmalerei nyomai itt is mindenütt jelen vannak. A városháza talán a legpompásabb, de találtam egy érdekes feliratot is. Miszerint Mária Terézia 1743-ban Bécsben egy elismerést adott ki: egy schwazi “Kék Ház” nevű fogadót kegyelmével és pártfogásával a vendéglátásnak adományozott.

Városháza
Jörg von Frundsberg bronz szobra
A városháza bejárata felett

Fényesre koptatott "kilincs"

Mária Terézia adománya
Enzenberg palota, benn egy galéria
Franz-Josef-Str. háttérben a Mária templom
A Mária templom a legnagyobb gótikus templom Tirolban, és egyetlen négyhajós Európában. Csodaszép belső boltíves mennyezettel, aki itt jár, ki ne hagyja!

Mária templom
Óra címerekkel a homlokzaton





Orgona
Oltár
Színes ablaküvegek
Faragott padok
A templom udvara


A városban sétálva itt is több cégértábla díszíti az épületeket, az egykori gazdag kereskedelem és jólét bizonyítékai.





Az óvárost bejárva célba vettük a közeli hegyen trónoló Freundsberg várat. Útközben felfelé haladva egyre szebb látvány nyílt a völgyben húzódó Schwazra illetve a közeli településekre.
Schwaz, Mária templom a központban

A várat 1150-ben a Freundsbergek alapították. Az eredeti állapotú torony öt emeletes, ma mint bányászati és helyi múzeum üzemel, áprilistól októberig látogatható. Belépő felnőtt 3,50 Euro (2013.) Bár mi márciusban jártunk ott, nyitva volt és látogathattuk. A vár mellé az 1600-as években egy reneszánsz stílusú templomot építettek, ami szintén nyitva áll a látogatók előtt is. 
Egy közismert várúr Jörg von Frundsberg is birtokolta egy ideig, akinek a bronz szobra ma a városházánál és a lovagi teremben is látható.
A múzeumban sok mindent megtudhatunk a város egykori életéről, annak fejlődéséről, az egykori bányászatról - különösen az ezüstbányászatról - és az uralkodók soráról.

Csodás kilátás a vár lábától az Inn völgyére



Freundsberg vára a templommal


Kápolna
A vár belső udvara
Mohás fazsindely
Irány a torony!
Az öt emeletet meredek falépcsők kötik össze, biztonságos cipők elengedhetetlenek!


Bányászati kiállítás

Bőrzsák

Ásványok


Festett bútorok az egykori viseletek és zászlók mellett
Egy festmény a helyi népviseletről
Hussl kerámia

Szivarkészítés
Különböző szivarok és sablonok
A céh ipartestületek kialakulása
Kovácsoltvas művek
Kézműves tárgyak
A pestisben elhunytak emlékére
Az ötödik emeleten az előtérben 16-18. századi fegyverek, majd egy fogadószoba - “ivószoba”, egy konyha és egy WC van “berendezve”. Egy fafal mögött található az egykori hálószoba hihetetlen díszes falfestménnyel, ami 1475-ből való. Várak, emberek, állatok mellett cirádás motívumok tarkítják a falakat.

Egykori fegyverek, hadi öltözetek

Korábbi festmény Schwazról
Ivószoba

A falon túl a hálószoba
1830
Díszes falfestmény a hálószobában


Konyha

"Das heimliche Gemach - a titkos szoba"
Pottyantós...
E felső szinten elhúzhatós ablakokon lehet a várból kitekinteni, tiszta időben csodás a kilátás. Ottjártunkkor nagyon szeles idő volt, csak mi voltunk a várban. Az üvegablakok a nagy szélben kísértetiesen zörögtek, mintha a vár szellemei kísértettek volna...

Az ablakokon kitekintve
A templomtoronyra
A templomot és a vártornyot összekötő épületben található a Jörg von Frundsberg lovagi terme. A falakon színes címerek, az egykori várúr maga megfestve, fegyverek, pajzsok és egy hosszú asztal székekkel, ami manapság különböző rendezvényeknek ad helyet.
Az alagsorban egy étterem ad lehetőséget a megéhezetteknek, megszomjazottaknak.

Lovagi terem



Viszlát Freundsberg szellemei...