"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. március 9., szombat

Schwaz és Freundsberg várának szellemei...

Tirol apró gyöngyszemei középkori várakkal, hangulatos kis városkákkal az Inn völgyében Wörgltől Schwazig érdekes kirándulás célja lehet sok-sok látnivalóval. Mai célunk Schwaz városka és annak vára Freundsberg.
Autópálya (Innsbruck - Kufstein)  helyett javaslom az avval párhuzamosan haladó 171-es utat. Útközben jobbról  balról egykori várak sokasága fedezhető fel.


A felnagyított térképen nagyon jól látható Rosenheimtől Innsbruckig vezető völgyben az Inn folyó és az az Alpok közti völgy, ahol ez alkalommal jártunk.


Schwaz városába érkezve parkolót kerestünk, de az automata nem működött. A közelben volt egy olasz fagyizó, gondoltam megkérdezem, hogy hol lehetne szert tenni egy parkolójegyre. A hölgy nagyon kedvesen - tört némettel - elmondta, hogy már régóta nem működik az automata, ő is ingyen parkol. Akcentusát hallva és gyanítva rákérdeztem, hogy olasz e. Mire ő: "nem, magyar".... :-) 
Már megint, milyen kicsi is a világ.... :-)  Innen is üdvözlet!
Így parkolójegy híján fagyit vettünk és indultunk felfedezni!

Schwaz a kb. 13.000 lakossal csendes kis városkának mutatkozott be ezen a hűvös téli napon. Az Inn jobb és bal oldalán terül el, a Kellerjohs hegység (2.344 m) lábánál. Ami egy újabb kirándulásunk célja lesz!

Inn

Háttérben Freundsberg vára

Az információs irodában magunkhoz vettük a helyi térképet és az óvárosba vetettük magunkat. A már közismert Lüftlmalerei nyomai itt is mindenütt jelen vannak. A városháza talán a legpompásabb, de találtam egy érdekes feliratot is. Miszerint Mária Terézia 1743-ban Bécsben egy elismerést adott ki: egy schwazi “Kék Ház” nevű fogadót kegyelmével és pártfogásával a vendéglátásnak adományozott.

Városháza

Jörg von Frundsberg bronz szobra

A városháza bejárata felett


Fényesre koptatott "kilincs"


Mária Terézia adománya

Enzenberg palota, benn egy galéria

Franz-Josef-Str. háttérben a Mária templom

A Mária templom a legnagyobb gótikus templom Tirolban, és egyetlen négyhajós Európában. Csodaszép belső boltíves mennyezettel, aki itt jár, ki ne hagyja!

Mária templom

Óra címerekkel a homlokzaton


Orgona

Oltár

Színes ablaküvegek

Faragott padok

A templom udvaraA városban sétálva itt is több cégértábla díszíti az épületeket, az egykori gazdag kereskedelem és jólét bizonyítékai.

Az óvárost bejárva célba vettük a közeli hegyen trónoló Freundsberg várat. Útközben felfelé haladva egyre szebb látvány nyílt a völgyben húzódó Schwazra illetve a közeli településekre.
Schwaz, Mária templom a központban


A várat 1150-ben a Freundsbergek alapították. Az eredeti állapotú torony öt emeletes, ma mint bányászati és helyi múzeum üzemel, áprilistól októberig látogatható. Belépő felnőtt 3,50 Euro (2013.) Bár mi márciusban jártunk ott, nyitva volt és látogathattuk. A vár mellé az 1600-as években egy reneszánsz stílusú templomot építettek, ami szintén nyitva áll a látogatók előtt is. 
Egy közismert várúr Jörg von Frundsberg is birtokolta egy ideig, akinek a bronz szobra ma a városházánál és a lovagi teremben is látható.
A múzeumban sok mindent megtudhatunk a város egykori életéről, annak fejlődéséről, az egykori bányászatról - különösen az ezüstbányászatról - és az uralkodók soráról.

Csodás kilátás a vár lábától az Inn völgyére
Freundsberg vára a templommalKápolna

A vár belső udvara

Mohás fazsindely

Irány a torony!

Az öt emeletet meredek falépcsők kötik össze, biztonságos cipők elengedhetetlenek!
 


Bányászati kiállítás


Bőrzsák


ÁsványokFestett bútorok az egykori viseletek és zászlók mellett

Egy festmény a helyi népviseletről

Hussl kerámia


Szivarkészítés

Különböző szivarok és sablonok

A céh ipartestületek kialakulása

Kovácsoltvas művek

Kézműves tárgyak

A pestisben elhunytak emlékére

Az ötödik emeleten az előtérben 16-18. századi fegyverek, majd egy fogadószoba - “ivószoba”, egy konyha és egy WC van “berendezve”. Egy fafal mögött található az egykori hálószoba hihetetlen díszes falfestménnyel, ami 1475-ből való. Várak, emberek, állatok mellett cirádás motívumok tarkítják a falakat.

Egykori fegyverek, hadi öltözetek


Korábbi festmény Schwazról

Ivószoba


A falon túl a hálószoba

1830

Díszes falfestmény a hálószobábanKonyha


"Das heimliche Gemach - a titkos szoba"

Pottyantós...

E felső szinten elhúzhatós ablakokon lehet a várból kitekinteni, tiszta időben csodás a kilátás. Ottjártunkkor nagyon szeles idő volt, csak mi voltunk a várban. Az üvegablakok a nagy szélben kísértetiesen zörögtek, mintha a vár szellemei kísértettek volna...

Az ablakokon kitekintve

A templomtoronyra

A templomot és a vártornyot összekötő épületben található a Jörg von Frundsberg lovagi terme. A falakon színes címerek, az egykori várúr maga megfestve, fegyverek, pajzsok és egy hosszú asztal székekkel, ami manapság különböző rendezvényeknek ad helyet.
Az alagsorban egy étterem ad lehetőséget a megéhezetteknek, megszomjazottaknak.

Lovagi terem
Viszlát Freundsberg szellemei...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése