"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. március 12., kedd

Andreas Kiling, a természet embere

                          (Ezt a bejegyzést elsősorban az Öcsémnek ajánlom szeretettel!)


Aki David Attenborough természetfilmjein nőtt fel, Andreas Kilinget is szeretni fogja. 
Noha egész más, amit ez a német kalandor a filmjein keresztül átad. Ő nem egy “inges-nyakkendős-tudós” figura, hanem ízig-vérig kutató, kalandor és világutazó. Végzettségét tekintve erdészmérnök, hivatásos vadász. 
Mindezeken túl hegyet mászik, búvárkodik, vitorlázik, kenuzik, fára mászik, vándorol, repül, fotózik, kamerázik és bejárja az egész világot. Hónapokat, éveket tölt más országokban, más kontinenseken, hogy felfedezze az ottani növény és állatvilág titkait. Könyveiben, természetfilmjeiben és személyes előadásokon részletesen mutatja be a megélt élményeket. Szimpatikus, nyugodt hangú figyelemfelkeltő előadásmódja tanulás és kikapcsolódás egyben. Nincs show, nincs szenzációkeltés, csak a természet titkai.
 


Legutóbb sugárzott filmsorozatában az egykori NDK-NSZK határát járta végig egy hátizsákkal,  és hű társával Cleoval. A közel 1400 km-es út egykori otthonának közeléből indult (Kiling Thüringiában született és 16 évesen hagyta el az NDK-t) északnak a berlini fal nyomain egészen az Északi-tengerig.
Az öt részes természetfilmből többek között megtudhatjuk, hogy milyen is volt a határközeli emberek élete a határ meglétekor és utána. Az ott élő állatokat és növényeket veszi szemügyre részleteiben mutatja be érdekes történetekkel egybekötve.
Weboldalain is sok képes ízelítőt kaphatunk az eddigi két évtizedes munkásságából.