"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. március 17., vasárnap

Gletschergarten, Weißbachfall és a világ első csővezetéke

A jégkorszak maradványait fedezhetjük fel egy hegyi kirándulás során Inzell közelében a B305-ös úton az ún. Gletschergarten (gleccserkert) és a Weißbach-vízesésnél.
Kb. 750 m magasan járunk a Keleti-Chiemgau Alpokban, a Saalach folyó egy mellékfolyójánál a Weißbachnál.


Olvad a jég

A gleccser okozta fényes csiszolt felületek, a jég munkája egy hatalmas kőtömbön talán a téli időszakban jobban látható, hisz a bokrok és az aljnövényzet még nem burkolja be a kőkolosszumot. 

Gleschergarten
Gletschergarten
Gleccser csiszolta kőtömb

Egy másik érdekessége még a helynek, hogy a világ első csővezetékét itt építették ki 1617-19 között. Bad Reichenhall híres a több száz éves sókitermeléséről. Anno adódott az ötlet a sós vizet messzebbre eljuttatni a hegyeken/völgyeken át. Akkor még 4 m-es fatömbök közepét vájtak ki, ólommal béleltek és ezen vezették pumpák segítségével a vizet. Az 1800-as évek elején felújították a vezetékeket és 137 éven keresztül jött a sós víz (Sole) egy vízpumpa segítségével Bad Reichenhallból Rosenheimbe egy csepp dízelolaj nélkül, egy gramm szén vagy fahasáb elégetése nélkül! Az energiát egy hegyi patak adta, anélkül, hogy szennyezték volna a vizet! Jogos a kérdés: “melyik 21. századi hightech szerkezet képes ezt az energiaháztartást felmutatni ?”


 Kiépített vándorút vezet fel a gleccserkertbe illetve az erdőn keresztül a következő almig.

 


Égig érő fák

Vegyes erdő
Ahogy a rómaik is megmondták “óvakodj március idusától..” úgy óvakodtunk mi is ezen a március közepi napon a hegyekben, a nedves köveken. Hó még volt bőven, de már olvadt, erősen sütött a nap, kisebb hólavinák gurultak le a meredek hegyoldalakról. A madarak vígan csiviteltek és egy fakopáncs szorgosan dolgozott. Hangos volt, de láttattni nem engedte magát...
Fantasztikus volt a hegyi levegő. A nedves föld és az avar illata keveredett a kivágott fák illatával. Mennyire hiányzott is a téli hónapok alatt!
Visszajövet a hegyről a Weißbach egy vízesésénél mentünk volna tovább, de a csúszós vándorút veszélyei arra intettek bennünket, jobb ha a hóolvadás után jövünk vissza! 



Weißbach 
A vízeséstől a folyó mentén további 5 km hosszan további szurdokok, kisebb-nagyobb vízesések, sziklás bemélyedések, kőlépcsők, fahidak várják a kirándulókat. Már alig várom, hogy ezen a méteren is elovadjon a hó...!