"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. május 21., vasárnap

Andalúzia újra! 2.


Conil de la Frontera partjaitól délnek indulva km-es strandok finom homokkal várják a sétálókat, napozókat és fürdőzőket. Vagy a felfedezőket. A nagy hullámoknak, szélnek köszönhetően ideális hely a szörfösöknek, széllovasoknak is. Odafentről a levegőből pedig a siklóernyősők, motoros sárkányrepülők élvezhetik a kies kilátást.Szép napos, habos felhős idők és nyári futózáporok párás levegővel váltakoztak ottlétünk alatt. Elég változatos klímát tapasztalhattunk meg e pár nap alatt is. A 19 foktól egész 32 fokig mindenben volt részünk május elején. A partszakaszon mindig frissebb, míg a szárazföld felé egyre melegebb.

Az itteni óceán ereje eltörpít minden hegyi vízesést és magas hegyet bennem. A több méteres hullámok, a szél, az, amibe belekiabálhatsz és senki sem hallja meg…

"A futóhomok apró tűként szurkálja csupasz lábam, különös, nem kellemetlen, inkább érdekes. Jó, hogy a széldzseki kapucnija összefogja a hajam, a cappyt már rég elvitte volna a szél. A napszemüveg védi a szemem, így szélnek szemben is jól látok. A sós levegő átjár és feltölt." 
Csak mész a szélnek, napnak szemben mindent elengedsz had vigye…"A finom szemcséjű homok márványos, hullámos mintáit figyelem. Az ár-apály, a hullámok és a szél alakította formák, rajzolatok minden órában más képet adnak. Egyszerű és mégis milyen sokszínű. Olykor mintha földöntúli lenne, pedig igenis földi..."


A partra vetett kagylók, kövek visszamaradva a parton, mint bőrgarnitúrába húzott gombok mélyedtek bele a majd liszt finomságú homokba. Gyűjtőknek egy oázis a sokszor 8-10 cm átmérőjű változatos, színes kagylóhéjak. Nekem a kavicsok. A homokkal-vízzel csiszolt selymes síma felületük egyedi. 
Tengeri növények, tintahalak belső fehér vázának partra vetett példányai, melyek sokszor nagyobbak voltak, mint a lábfejem hossza.Borsónyi tengeri sün

Tintahal váza


A homokkő partszakaszok rétegein hottentottafügék függönyként lógtak alá, hol sárgán, hol rózsaszínben pompázva.
HottentottafügeAndalúzia lovak nélkül elgondolhatatlan! A tengerparton is gyakran látni lovasokat ügetni.
A madárvilág is ugyanúgy sokoldalú, mint a vadvirágok. Fecskék, gólyák, feketerigók és egyéb énekesmadarak mellett héják is nagy számban fordulnak elő a sok-sok vízimadáron túl.
Míg odahaza a héják a varjakkal viaskodnak, itt a tengerparton a sirályokkal. Szemtanúja is voltam egy héja-sirály párviadalnak.
Héja

Sirály

Kedves énekes


Conil de la Frontera egyetlen folyójánál Río Salado (köszi Gaja!:-)) is körülnéztem, milyen állatvilágra lelek.

Különös a folyó és az óceán torkolata, néhol a sós víz ömlik a szárazföld felé árteret alakítva. Majd egy másik ágban találkoznak, keverednek.Kagyló és kavics "bánya"

Ahol a homok apró kis rögökben díszlik, ott biztos kis rákok munkálkodnak. Csak el kell indulni az irányba és megannyi futó/menekülő - ez esetben - integető rákokat találtam.

Sirályok, kis kócsag és egy csapat kisméretű vízimadár került lencsevégre, míg egy habókos kutya el nem zavarta őket. Ha jól sikerült beazonosítanom a kis csapatot, akkor a Magyarországon is igen ritkán megforduló Baird-partfutókat láttam a sekélyesben.
Sirály szieszta


Kis kócsag


Baird-futómadarak
Apropó kutyák. Tavaly is, de idén méginkább úgy tűnt, hogy e dél-spanyol részen sokan tartanak kutyákat. A városokban is mindenütt kutyákat sétáltató emberek, de a partokon is sokan jöttek négylábú barátaikkal, akik szemmel láthatólag nagyon élvezték a vízben rohangálást.

Akik a szél ellenére is még előszeretettel mentek az óceán habjai közé, azok a horgászok. Derékig állva egymás után kapkodták ki a tenger fürge gyümölcseit. Segítőik a sirályok, akik fentről pontosan mutatták merre úsznak a halrajok, hová kell a csalit dobni.Folyt. köv.

12 megjegyzés:

 1. Szóhoz sem tudok jutni, csak ámulok!Ilyenkor előszezonban még jobb, csendesebb minden, még ha fürdőzni nem is lehet. Imádok a homokban mezítláb sétálgatni, amikor a hullámok hozzám csapódnak, meg kagylókat gyűjtögetni... Azok a homokredők csodálatosak! Egy kis időre odaképzeltem magam!
  Sok-sok érdekességet, szépséget mutattál meg ma. Nem is tudom, hogy melyik a kedvencem.... talán a habokban álldogáló horgászok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szeretek elmerülni a részletekben és ez akkor lehetséges, ha nem zavar a tömeg.
   Jó volt hosszan figyelni a horgászokat, nekik a hétköznap, nekem nem hétköznapi. Köszi Mancoka :-)

   Törlés
 2. Madarak, növények, óceán - egyenként is imádom, de ezt így együtt látni, csoda!! Príma kis kilátóhely lehetett onnan, ahol filmeztél, órákig el tudnék ott üldögélni és nézni az óceánt - ha a szél el nem üldözne onnan :D

  Per pillanatnyi gondolatom még az volt, hogy mennyi kavicsot, kagylót hoztam volna én onnan haza... :)

  Az a kék az utolsó képen, műa. flakon vagy üveg? mert ha üveg, nagyon szeretném magamnak :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Órákig üldögéltünk ott... még a szél sem üldözött el bennünket. :-)

   Noná, hogy jött velünk pár kavics is! :-D

   Kizárólag üveg, ugye milyen szép? A spanyolok tk. ilyen gusztusos üvegekben árulják az (ásvány)vizet. Erre már tavaly felfigyeltem. Formás, szép kék és van egy dombornyomás is rajta. Lesz később még egy fotó, amin ez jobban látszik.
   Gondolkodtam, hogy hozzak e haza, nagy volt a kísértés, aztán meggondoltam. Nem tárgyakat gyűjtök (szigorúan kivéve kavicsokat), hanem emlékeket, ezért hoztam el fotón, emlékül. :-)

   Törlés
 3. Szívmelengető apró megfigyelések a természetről, az életről - mint mindig :)
  Nálam is többször alakult úgy, hogy április végén, május elején jártam mediterrán klímán, és minden alkalommal megvolt ez a "szélsőség" az időjárásban, amire a hőmérséklettel kapcsolatban célzol.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Elvira! :-)
   Te is ismered ezt a klímát. Azt hittem nem fog tetszeni, de igen!

   Törlés
 4. Nem tudja semmilyen vizes kép überelni nálam a kavicsos csoda-partot. Elgondolkodtam, én ott pár napig világvégi boldogságban tudnék ücsörögni és semmi mást nem csinálnék, csak válogatnék a szebbnél szebb kavicsok között.
  A kutyák aranyosak, de vajon a bőrüket a sós víz nem izgatja ? Csak nem viszik el őket minden tengerbe-rohanás után zuhanyozni ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hidd el, ha autóval lettünk volna, akkor a csomagtartó tartalmazott volna egy tasak kavicsot is. :-)

   Bevallom nem tudom, hogy oldják meg a kutyáknál a sós víz témát, nem láttam erre utaló dolgokat.

   Törlés
 5. A bejegyzés alcíme lehetne akár Földön, vízen, levegőben is :)
  Gyönyörű képek, no és a kavicsok :D Már éppen akartam kérdezni, hogy sikerült-e bővíteni a gyűjteményedet (egyes helyeken már ezt is tiltják olyan mennyiségben fogy kő és a homok szuvenírnek) amikor megláttam a kyOrsi-nak írt válaszodat :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Találó alcím, köszönöm! Természetesen bővült a gyűjteményem, de nem kilószámra :-) Bizony figyelni kell, mert nem mindenhonnan lehet bármilyen követ hazavinni.

   Törlés
 6. Hát ez egy Kavics-paradicsom! :-)

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.