"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2017. február 6., hétfő

Olvad a hó, duzzadnak a vízesések

Némi lábujj-malör kényszerpihenője után már nagyon esedékes volt egy kirándulás. Az időjárás talpat csiklandozó volt, minden egybesimult, mint a káposztalvelek a fejen.

Hóolvadáskor hol is lehet a legtöbb látnivaló, mint egy vízesésekkel teli szurdokban?
Tavaly a Hochgern egy völgyében érdekes vízesésre akadtunk, mikor a Hinteralm-hoz igyekeztünk. Megfogadtuk szeptemberben, hogy hóolvadáskor visszatérünk.
Persze tavaly ősszel sem kellett a vizet hiányolnunk az esőzésben gyér időszakban. Most azonban a Weiße Achen patak hangosabban, bővebben csobogott, zúgott alá.

Weiße Achen

Itt még viszonylag kevés a hó az úton, de jeges

 

Több lépcsős vízesések mellett halad az út, ami kezdetben - annak, hogy eltolták a havat - igen csúszós volt. 
Egyik vízesés követi a másikat. Az út másik oldalán a sziklafalakon szintén csordogált a hólé. Az erdei talaj nedves illata keveredett az ébredező fenyők és egyéb kivágott fák nedves illatával.


Fehér csillogás


  
Elértük azt a magasságot, ahol már nem tolták el a havat az erdei útról és ekkor kezdődött egy új szakasza a menetelésnek. Az egyensúlyfejlesztő. Túrabotok segítségével megsaccoltuk, hogy a már megroskadt, olvadozott hóréteg megfagyva is lehetett 40-50 cm vastag. Ahol tömött volt és fagyott ott szépen megtartott, ahol nem ott folyamatosan belehuppantunk. Néha igazodtunk az előttünk lévő lábnyomokhoz.  

 

 


Játék!
Szerintetek mit fotóztam a következő képeken? Kommentbe írjátok meg a válaszaitokat!
Még egy kérdés! Vajon mik ezek a körök/mélyedések a hóban? Kinek milyen megoldása van rá?

A tél virágai

Egy harc nyomai
 
Egy fahíd mintája

Majd elértük az itteni leghosszabb vízesést, a különleges réteges hegyoldalban 30 m-ről esik alá. Csak úgy duzzadt, omlott le a víztömeg. Összehasonlítva az őszi fotókkal, ég és föld a különbség.  Nagy hanggal és erős hűvös szelet csapva magakörül ért földet. A hegyoldal azon részét, ahová a napsugarak nem igen értek még jeges burkolat fedte.

 

 

Hosszasan időztünk a zuhatag alatt. Arról beszélgettünk, milyen pillanatnyi élők vagyunk a nagy közepén. Szörnyülködünk egy árvíz, tűzvész, egy földrengés vagy bármely természeti katasztrófa során. Pedig mindez része a nagy egésznek, annak kialakulásának, fejlődésének. Bolygónk alakítja, gyógyítja magát, ha kell. Mi meg azt hisszük körülöttünk forog a Föld. Porszemek, egy pillantás vagyunk csak az ő élete során. Sokszor hálátlan lakók.  
Mindig folytatom


12 megjegyzés:

 1. Csodásak a vízesés képei! Nem lehetett egyszerű ekkora hóban haladni!
  A képen valamilyen vadetető lehet (talán).
  Nagyon érdekesek azok a körök! Valamilyen növény lehet alatta?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, sajnos nem talált Mancoka. :-)

   Törlés
 2. Ez az utolsó vízesés sorozat nagyon szép.

  VálaszTörlés
 3. Én bevallom őszintén, nem tudom.
  Az elsőnél hófogóra, vagy valamiféle menedékre tippelek.
  A másodiknál meg valami beleesett a hóba, termés, vagy ilyesmi.

  VálaszTörlés
 4. Akkor mindenkinek: az első törmelékfelfogó, ha dolgoznak vagy tárolnak valamit a folyóban. A második a "tojáshabos" hó az ágakról lehullva ilyen nyomot hagyott a hóban.

  VálaszTörlés
 5. Jó nehéz a mély hóban evickélni, de ti már edzettek vagytok! :)
  Szép látnivalók.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdekes volt, nehezebb, mint az egyszerű erdei talajon.

   Törlés
 6. Érdekes a törmelék-felfogó, még sosem láttam ilyent és biztos nem találtam volna ki. A formája miatt én a vadaknak kitett téli széna-tárolónak gondoltam először, de akkor nem a patak fölött állt volna. A hóra hullt hó nyomát viszont tudtam - mert ilyen már láttam :-)

  VálaszTörlés
 7. Így jár, aki késve olvas bejegyzést: lemarad a játékról.
  Amúgy én valami rostának vagy ilyesminek gondoltam azt a vas állványt, ami a köveket, szikladarabokat felfogja illetve tovább engedi, attól függően, milyen méretűek, bár a funkcióját nem igazán tudtam. A hóban lévő nyomokra meg azt tippeltem, hogy valami lepotyogott a fákról, de hogy mi az rejtély. :-) Ettől függetlenül a kirándulás nagyon szép volt, és a vízesés alatt kigondolt gondolataitok szintén. Tényleg azt hisszük mi emberek, hogy körülöttünk forog minden, aztán időnként baromi nagyot koppanunk, de általában ez se használ, csak ideig-óráig.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szikradarabokat felfog - jó, rosta - kevésbé. Hóba potyogás - jó. Ki gondolná, hogy a hóba hó is potyoghat :-)
   Talán, ... egyszer használ és nem csak ideig-óráig.

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.