"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. november 30., szerda

Tüßling kastélyának adventjén

Egy órányira van tőlünk ez a kastély, létezéséről csak most egy karácsonyi vásárra invitáló plakátról szereztem tudomást. Az első adventkor ellátogattunk és biztos, hogy nyáron visszatérünk, mert csodás helyet találtunk megint.

St. Georg templom
Már szürkült az egyébként is borús délutánon, amikor megérkeztünk a rendezett nagyfaluba. Az 1800-as építési stílusból ránk maradt színes házak rendezett sora már karácsonyra kivilágítva várta az idelátogatókat.
A Marktplatzon álló St. Georg templom napórájának napocskája sem tudta elfújni a nehéz felhőket.A tér mellett áll a kastély, hagymakupolás tornyai már messziről jeleztek.


 
A karácsonyi vásárhoz
Nagy volt a forgatag, sokan keresték fel a termelőkből, saját készítésű dolgokból előállított termékek vásárát (Belépő felnőtt 5,- Euro)
A kastély előtti udvar az első színjátékot adta. Az 1500-as évek végi egykori nemesi palota melléképületei, azok tetőtere - a második színjáték - is mind-mind termelőket, készítőket rejtettek. Régi karácsonyfadíszek, szappanok, olajok, illatos tömjének, fafaragók, keramikusok, ékszer-, ruhakészítők mellett az illatos italok, ételek felsorakoztathatatlan száma.
A tetőtérben
 

Az épületek igen csak renoválásra szorulnak. Régi mozaik, repedezett falak, nyikorgó fa csigalépcsők emlékeztetnek az egykori évszázadokra. Gondolom ezért volt a belépő is.
A belső épületek egyikén is felfedeztem egy szép napórát a gyűjteményembe.


A kastély - ami nem látogatható, magánkézben van - előtt váltakozva fúvós zenekarok karácsonyi dalokat adtak elő. Gyerekeknek bábszínház, felnőtteknek open air mozi.A harmadik színjáték a kastély parkjába vezetett, ahol újabb faházak csalogatták az adventező családokat. Két krampusz kíséretében Mikulás motoros faháza vitte a gyerekeket a vásáron keresztül.
A kastély kertje

Mikulás motoros házaEsti fényben megvilágítva

Olvastam, hogy rendszeres rendezvényeket, többek közt kertészeti kiállítást is szerveznek itt évente egyszer. Nyáron - amikor a park szépsége igazán érvényesül - visszajövünk Tüßlingbe.