"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. november 3., csütörtök

Arany október 2. Oberammergau színei

A bajor és tiroli festett homlokzatú házakról gondolom már sokan hallottatok esetleg láttatok is. Oberammergau azon települések egyike, ahol ez a régi hagyomány erősebben elterjedt, e két név mára egyet jelent a turizmusban. E festészeti stílus Lüftlmalerei - részletesebben már itt írtam róla - mellett a nagyszabású, tömegeket megmozgató passiójáték, mely az UNESCO világörökség kulturális eseményeinek része. Harmadsorban a színes házakkal teli utcákat járva kézművesek műhelyeit, üzleteit és azok termékeit csodálhatjuk, vehetjük meg. A hagyomány szelleme kísér utcáról utcára Oberammergauban.



St. Peter és Paul templom
Erdészeti hivatal
 




“Szerencse és szerencsétlenség
viseld mindkettőt békességgel
mindegyik elmúlik, ahogy te is.”



Különleges szökőkutak, szép cégérek tarkítják a festett házakkal teli utcákat.


A kaszás is jelen van a figurák közt, az egykori pestis járványra emlékeztetve

Ludwig Thoma, bajor író szülőháza különösen pompás.










Az októberi ragyogó napsütésben, leomló muskátlis ablakok alatt nem igen találták a járókelők érdekesnek - illetve időszerűnek - a karácsonyi csecsebecsékkel teli kirakatokat.



Kétségtelenül a legszebb festett ház a Pilatushaus (nevét Krisztus Pilátus előtt-ről kapta), mely a 18. században épült. Minden oldala impozáns festéssel. Ma kézműves kiállításnak ad otthont, ingyen látogatható, olykor élőben követhetjük a művészek munkálatait két emeleten.

Pilatushaus

Bejárat
Kert










“Hamar elillan az élet, légy készenlétben”

Érdekes, hogy a kaszás képe gyakran megjelenik, mintegy figyelmeztető jelnek.

Fából faragott figurák



Az egyik helyi termelő csokoládé üzlete előtt nem tudtunk elmenni anélkül, hogy be ne menjünk és a kínálatot ne szemrevételezzük. És ez már a “veszte” a kedves vásárlónak, mert a gusztábbtól a különlegesig minden megtalálható. Grammra vásárolható ízlés szerint, kedvünk szerint vágnak akkora darabokat amekkorákat kérünk az endorfinbombákból. Többfélét vettünk és útközben elmajszoltuk. Isteni!



"Ubi bene ibi Bavaria" - Ahol jó, ott van Bajorország