"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. november 1., kedd

Arany október 1. Ettal templomszentelő ünnep

Minden év októberének harmadik vasárnapja templomszentelő ünnep Bajor- és Tirolföldön. Múltja a középkorra nyúlik vissza, a katolikus egyházak templomai felszentelésének egy állandó ünnepnapot adva (hivatalos 1866-tól).

Ezen az októberi napon Garmisch-Partenkirchenbe vitt az utunk első állomása Ettalba, a pici közel 800 fős lakosú településre.
Aki erre jár ki ne hagyja ezt a hegyekkel körülölelt apró gyöngyszemet! 
A településeken áthaladva a  templomokon a piros/fehér zászló messziről jelezte az ünnepet.


Ettal hegyei

A falucska közepén az információs táblán könnyen megtalálható az Ammergau Alpok közt Ettal. A kép bal oldalán a völgyben kacskaringozó úton előbb Ettal, majd Oberammergau következett. Jól látszik Németország legmagasabb pontja is a Zugspitze. (2962 m).


I. és II. világháborús emlékmű

A parkolók telítve voltak, mindenki egy irányba igyekezett, a bencés kolostor felé.Az 1330-ban alapított, többször lerombolt és újraépített kolostor ápolt és zárt udvara fénylett a napsütésben. Az 1600-as évektől működik itt a bencések sörfőzdéje és desztillálója is. Egy melléképületi boltban az alkohol mellett gyógynövényből készült termékeket, helyi szuvenírt is lehet vásárolni. 
A templomban folyt a szertartás, már csak az ajtóból lehetett valamelyest betekinteni. Fotózás mellőzése mellet egy képet azért tudtam készíteni. Odakinn már sorakoztak a díszbe öltözött lövészek.
 
Lövészek

Zenekar
 
Hamarosan kígyózott a tömeg a templomból az épület elé, a szertartásra meghívott közeli és távoli települések képviselői, ünnepi díszes zászlaik meredeztek a magasba. Elhangzottak az ünnepet záró köszönetnyilvánítások - mely inkább tűnt viccesnek, mintsem konzervatívnak - végül három díszlövés.

 
Az ettali menetből egy idős bajor apóka szakállal, szimmetrikusra pödört bajusszal, elegáns öltözetben kiszúrt a tömegből. Talán azt hitte ismer. Kedves szemeivel köszöntött, mosolygott, intett, hogy honnan kedvezőbb a fotózás. Mintha ismertük volna egymást.

Végezetül elindult a menet a kolostor udvarán át annak sörfőzdéjének vendéglőjébe lezárni az ünnepet. 
Mi is tovább autóztunk eredeti célunk irányába Oberammergauba.1619

4 megjegyzés:

 1. Annyira csodálom a németeknél ezt a hagyományőrzést ! Látom a tv-ben as legkülönfélébb alkalmakat, és annyira, de annyira komolyan veszik ! Kisgyerek kortól ahhoz vannak szoktatva, hogy vannak ünnepek - amikor NINCS egy ideig más, CSAK az ünnep. És ezt jó látni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon jó látni! Erősíti a családi és közösségi összetartozást is.

   Törlés
 2. Ahogy elkezdtem olvasni és a képeket nézegetni, nekem is rögtön az ugrott be, hogy irigylésre méltóan tudnak ünnepelni. Tanulhatnánk tőlük mi is.
  Ami rögtön az első képen feltűnt (nem először), hogy olyan az út meg a környezete, mintha egy makett lenne, vagy éppen ma söpörték volna makulátlanra, nincs sehol egy minimális úthiba se rajta...
  Nagyon jó volt nézegetni a fotókat! Nagyon szép élményben volt részetek!
  Nagyon örültem annak az egyy bent készített fotónak is, mert az már engedi sejtetni a többit is. (Rá is keresek rögtön, hátha sikerül még több képet találni róla)
  Tényleg gyönyörű időtök volt! Ez még emeli az élményeiteket!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az autóutak nem mindenhol ilyenek. Az utóbbi 10-15 éveben sokat romlott, nincs már úgy pénz rá, mint annak előtte. Persze ez nem panasz, inkább helyreigazítás.
   Szép volt ez a nap is, igen. Nem vagyunk "templombajárók", de ez az összetartozó hagyományápolás igen szimpatikus nekünk is.
   Biztos lesz még alkalmam legközelebb több belső fotóval készülnöm.

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.