"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. szeptember 6., vasárnap

Ember tervez, isten végez

Gyakran használjuk ezt a mondást a hétköznapokban, többnyire, ha valamit beterveztünk és sajnos nem sikerült úgy megvalósítani, ahogy szerettük volna. Mintegy magyarázatként önmagunknak, ne rágódjunk rajta, hogy nem úgy sikerült.
Vannak azonban esetek, amikor jobban is alakul, mint ahogy terveztük. Mint az a nap is, amikor a már gyakran látogatott Tregler Almhoz igyekeztünk. Ezennel egy új utat választottunk, hosszabb és meredekebb kapatóval.

Megkezdődött a rosenheimi sörfesztivál, szerettük volna a tömeget elkerülni, egy csendes kirándulást terveztünk be aznapra, a hegy egy csendes Hütte árnyékából szemlélni az erdőt, a lenti világot. Kellemest a hasznossal egybekötni, vittem dobozt erdei szedernek lekvárkészítéshez. Magas szedresünk most kell, hogy teljes erejében kínálja gyümölcseit.
Bad Feilnbach egy parkolójában hagytuk az autót  és indultunk hegynek fel.


Nyáriorgona

hiányzott belőle a virág

Napóra

Az út erre éles zúzalék kövekkel van felszórva, nem kellemes rajta menni. Sokszor letértünk és inkább a puha erdei talajt tapostuk. A lombok árnya kellemes hőmérsékletet biztosított, csak a tisztásokon perzselt a nap.




Az útba épülve

Hihetetlen, de nyíló erdei ibolyákat is találtam. A múlt héten a városban pedig egy akácfa viccelődött és virágba borított egy-egy fürtöt. Kezdetét vette az évszakok kuszasága?

Erdei ibolya


Bágyadt pillangók repkedtek ide-oda, szederillat csalogatott. Jól esett egyik másik erdei padon megpihenni.






 
Mosolygó erdei szeder


A mérgező nadragulya is fénylik

Egy pihenő alkalmával szóba elegyedtünk egy idős házaspárral. Ízes dialektussal, kedves viselkedésükkel hosszasan marasztaltak. Majd megbeszéltük odafenn az Alm-nál találkozunk, ők nem bírjták úgy a tempót.

Közeledve a fogadóhoz, már messziről zeneszó, hangos nevetés hallatszott, szinte teltház volt a terasz első részén. A sátor alatti nagyobb hátsó részen hófehér díszítésű asztalok virágokkal, visszafogottan, ízlésesen. Esküvőre ünneplőknek terítettek.

Tregler Alm 951 m



A zsombékos

Siemsee


Töltésre sorakozva
 

Szabad asztal híján másokhoz kéredzkedtünk. Nem sokkal utánunk érkezett az idős házaspár is, mellénk ültek. Hallgattuk a zenét, apa és fia játszottak gitáron és harmonikán, olykor énekeltek is, igazán jó hangulatot teremtve, miközbe mi új ismerőseinkel a világ dolgairól beszélgettünk, viccelődtünk. 
A hangoskodó városi csapatról kiderült egykori Leverkusen focisták összejövetele. Követte őket a helyi sajtó, nagy hangzavar, fotózkodás a fogadósnéval (kell a reklám), viccelődés volt. A végén már szinte mindenki mindenkivel fényképészkedett. Három óra után már szállingózott a násznép is és amikor az újdonsült pár megérkezett már igazán jó hangulat volt.

A nap erősen lemenőben járt, mikor elindultunk hazafelé és még erdei szedret is szedtünk, amiből újabb két üveg dzsemet tudtam elrakni.



Fenyő, a fenyőmézhez is került

Csendesre terveztük ezt a napot, ehhez képest igen mozgalmas, hangos volt, de minden percét élveztük és sokat nevettünk, kellemesen elfáradtunk. Olykor nem gond, ha más a terveinknek keresztbe tesz.


16 megjegyzés:

 1. Hú, de irigyellek azért a szép szederért ! Pár napja ellenőriztem a rétemen ismét, de sehol, semmi, Száraz, összeaszalódott, vagy inkább elégett szemek...A piacon se láttam, pedig néha ott is szoktak (horribilis árért ugyan) árulni.Sőt, most még azt a nemesített, kerti, u.n. tüskétlen szedret se találtam. Tán az is kiszáradt... Idén nem lesz szeder - de elkészült helyett a a sütős-szilvalekvár. Az viszont pompásan sikerült....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pedig a fb-on láttam a pécsi piacon szedret (talán 1000,- Ft) dobozan. Rád is gondoltam.
   A sütős-szilvalekvár receptet elküldenéd? Én is ma szilvalekvárt főztem, hagyományosan.

   Törlés
  2. Kell hozzá: 4-5 kg.szilva, kb.10 dk. kristálycukor, 5 evőkanál borecet.
   És idő...
   Nagy méretű tepsibe beöntjük az ecetet úgy, hogy mindenhol nedves legyen a tepsi alja, majd erre rátesszük a cukorral összekevert kimagozott, felezett szilvát. (Esetleg lehet fűszerezni, de én csak natúran szeretem.)
   Sütőben takarék (legkisebb) lángon addig sütjük, míg lekvár állagú lesz, s elsül a leve teljesen. Közben szükség esetén lapáttal néhányszor megforgatjuk. Több órás sütést igényel.
   Üvegbe téve évekig eláll.

   Törlés
  3. Köszi, hú ez igen drága lenne a villanytűzhelyemmel. Erről lemondok, de biztos finom!

   Törlés
 2. Van egy mondás, miszerint Isten, a Sors (vagy ki miben hisz), nem azt adja, amire vágyunk, hanem azt, amire szükségünk van. Lehet ebben valami...vagy ez is csak egy vigasztaló magunknak(?)
  A lényeg, hogy jól éreztétek magatokat, élveztétek, mi is kaptunk egy kis élményt....és még szederdzsem is készült. Kész haszon volt ez a nap. :)
  Klassz lehetett az esküvő ilyen környezetben és a dekoráció is nagyon tetszik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez is lehet Katici. :-) Jó volt így ahogy volt.
   Egyszerű esküvő volt, illetve a szertartás utáni ünnepség, de a hangulat jó volt. Érdekes volt, hogy nem zártkörű, mert a fogadó többi vendége is egy kicsit részese volt, ha csak bámészkodóként is, de mégis.

   Törlés
 3. Akkor oda nem csak gyalog lehet felmenni. Gondolom az ifjú pár nem túrabakancsban érkezett. :-D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, nem, ők a rövidebb úton autóval érkeztek. :-)

   Törlés
 4. Mennyi szeder... :-)
  Szuper jó kis hely lehetett. Örülök, hogy jól éreztétek magatokat! :-)
  Bágyadt pillangó... Nem tudom, valamiért ez úgy megragadott... ez a két szó. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg jó kis szedres.
   Bágyadt pillangó, mert ilyenkor már nem olyan fürgék, mint tavasszal és nyáron, már nem cikáznak olyan gyorsan, megfáradtak. :-)

   Törlés
 5. Csodás felvételek! Szerintem nagyon üdítő lehetett egy ilyen "ember tervez, isten végez" nap, ami veletek történt!:)
  Olyan érdekes a természet, ahogy "viccelődik" a virágzással! Nálunk a magnólia tette ezt. Még egy kicsit szeretne tavaszkodni!:)
  Ez az erdei szeder nagy kincs, fantasztikus aromája van, sokkal jobb belőle a dzsem, mint a termesztettből! Mifelénk sajnos rászáradt az ágakra a termés.:( Tüske nélküli szerencsére bőven volt a kertben, mert locsoltuk.
  Köszi a jó hangulatú beszámolót!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg jól sikerült. Olyan kerek lett az a nap. :-)
   Tiff, az erdei szederdzsem annyira jól sikerült, hogy már 2 üveggel is elfogyott. Szerintem a hétvégén szedünk egy újabb adagot.
   Köszönöm, hogy itt jártál. :-)

   Törlés
  2. Szerintem szedjetek sokat, sokszor, amíg lehet, hátha télre is marad egy üveggel és majd meglátod, az lesz az igazi! ;)

   Törlés
 6. Csodás nap lehetett! Szép idő, jó hangulat és társaság hozzá. Köszi a sok szép képet!
  További szép estét, jó hetet kívánok! :-)

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.