"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. július 14., kedd

Almbachklamm, a szalamandrák völgye

Berchtesgaden hegyei között húzódik egy kanyargós szoros vízesésekkel, Almbachklamm. Egy tv műsorban láttam, azóta szerettem volna élőben is megélni, végigjárni. Nagy meleget ígértek aznapra, gondoltuk a vízesések mellett a szorosban elviselhető lesz a hőség és barátainkkal nekivágtunk az útnak.
Berchtesgadentől 10 percre (autóval) a Kugelmühle fogadója volt a start és a Theresienklause lett volna a cél, majd vissza. Erről később. Könnyű túra, ca. 200 m szintkülönbség, csak a nedves, csúszós részekre kell figyelni. Tériszonyosoknak nem ajánlom! Az út többnyire korláttal biztosítva van, több lépcső, hidak vezetnek felfelé, néhol alagutak.

Kugelmühle
Start alul középen, cél fenn középen

A 3,00 Eurós belépő a rendszeres karbantartásért, a biztonságért igen elenyésző ár. A természet, a csend, a (fel)friss(ítő) levegő megfizethetetlen. Ráadás a flóra és fauna!

Almbachklamm -  a szalamandrák völgye

Reméltem, hogy szalamandrát is fogunk látni, ha nem is kapitális példányokat - itt ugyanis gyakori a 20 cm-es példány is  - de legalább egy kicsit. Az esély rá minimálissá csökkent, nagy meleg, napok óta eső hiány, mind rontott a helyzeten.
Ezt a sárga foltos, mérgező anyaggal védekező kétéltűt németül Feuersalamander-nek hívják. Feuer tüzet jelent, nevét azért kapta a tűzről, mert a középkorban azt hitték róla, hogy ha a tűzbe dobják, akkor azt kioltja. Micsoda barbár babona, jó hogy valamelyest “megvilágosodtunk”.

Az első szalamandra, vagy 2 m hosszú... :-)

Figyeltem az erdő alját és először vadon növő erdei cilkámenekre bukkantam. Hónapokig nyílnak nyártól késő őszig.

Erdei ciklámen


Kevés víz az Almbach patakban

Az elsőt én építettem

Irány a szoros!


A sziklákon csorgott alá a víz, melyet a mohaszőnyegek szűrőként tisztítanak, fantasztikus formákat mutatva. A kőzet többnyire mészkő és dolomit, rokon tulajdonságokkal. Mégis a dolomit lényegesen több magnéziumot tartalmaz, aminek keménységét, durvaságát köszönheti, nem fog elkarsztosodni. Hátránya, hogy fagyponton hamar szétmálik. Ennek oka, hogy a szorost minden év májusával nyitják meg, addig a rögelszállítás, az utak tisztítása, a hidak megerősítése egy rendszeres feladat az itt élőknek, hogy a kirándulók az év hátralévő részében biztonságban túrázhassanak.

Csorog a víz a sziklafalakon


Nem gyönyörű?


Gömbölyűre kimosott sziklákban öblök

Havasi bérclapu, hamarosan teljes pompában nyílikTörpe harangvirágok


Volt, hogy az út a sziklák alatt haladt, ahonnan a nyakunkba csöpögött a hűs frissítő.Hihetetlenül tiszta víz szaladt alá a szorosban. Nagy mennyiségben különösen szép smaragdzöldes színe csillogott a napfényben. Feljebb haladva a napon egyre melegebb volt, jól esett a vízesésekben megmosakodni. Egy kis *lagunában* térdig belemerészkedtem, jó volt magamat lehűteni, de nem tartott soká, jöttem is ki, igen csak hideg volt a víz. Voltak bátrabbak, ők alá is merültek. Csapatunk  többi tagja (németek) nem próbálták ki a vizet. :-)
Nagy páratartalom, mohás fák
Sötét lila erdei harangláb

Kiváló ásványok

 

Zöld szem


Nőszőfű, még bimbós állapotban

Egy árnyasabb részen hirtelen egy csodára találtam. Most először láttam apró erdei turbánliliomot. Apró kis virágai tüneményesen húzódtak meg a magas fűben. Tudtátok, hogy hagymáját Szibériában megeszik?

Erdei turbánliliomEgy alagút, 166 cm belmagasság

A sűrűbb füves hegyoldalakban rengeteg apró fehér virágot fedeztem fel. Igen hasonlatosak a díszgyertya virágaira. Idehaza aztán azonosítottam, az ágas homokliliomról van szó.

Ágas homokliliom


Egy orchidea vadon, szúnyoglábú bibircsvirág
Elérkeztünk egy hegyoldalhoz, ahol végig tűzött ránk a Nap. Alig árnyék, csak hőség. Nem segített a víz sem, a cappy a fejünkön sem. Vissza kellett fordulnunk, nem kockáztattunk. Megbeszéltük, hogy nyár végén befejezzük ezt a túrát a kitűzött célig. Hisz szalamandrát sem láttunk, talán legközelebb sikerül az is! Vissza a Kugelmühle fogadóhoz.


A fogadó egy régi hagyományt őriz és mutat be. Sosem hallottam még erről, nagyon érdekes!
A márvány kövekből kisebb nagyobb darabokat választanak le, beillesztik egy kőmalomba és a víz erejét felhasználva őrlik, csiszolják golyóformára.
Ezen az oldalon van egy videó, ami ezt nagyon jól szemlélteti. E szakma/foglalkozás 1683-ra nyúlik vissza és az egyik legősibb Bajorországban.
A fogadó melletti kioszkban megvehetők a kisebb nagyon csiszolt márványgolyók. Nincs két egyforma, mind unikát.A kőmalom termékei


A parkolóban az autó hőmérője 42 fokot mutatott...

20 megjegyzés:

 1. Hát nem gyönyörű?-kérded.
  Jaj, de bizony az!!
  Ilyen kőmalmot még sose láttam, csuda klassz szerkezet. Milyen találékony az emberi elme!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Találékony, kérdés még meddig őrizzük meg ezt a tulajdonságunkat, hogy a természetből fejlesztünk, alkotunk. Manapság a találékonyság egy másabb irányba tolódik/tolódott el.

   Törlés
 2. Mesés táj és csak irigykedni és vágyakozni tudok, ha ilyesmit látok. A kőmalomról egyszer láttam filmet - előtte még csak nem is hallottam róla.Micsoda csoda is a víz, megfogni se tudod, aztán mi mindent lehet "csinálni" vele....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hihetetelen erő van benne, lassan őröl, de biztosan. :-)
   A szorosban a gömbölyű kimosások, öblök, a sziklák legömbölyített formái is egész úton ezt tanúsította.

   Törlés
 3. Nagyon szép hely, Szlovéniában láttam hasonlókat, a Trenta völgy mentén.
  Jó ez a márványgolyó, de használják valamire, vagy csak dísztárgy? 1683 táján még nem volt jellemző a "csak" dísztárgyak gyártása (inkább a használati tárgyak voltak dísztárgynak is beillők). Vagy nem jól gondolom?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jól gondolod Kata. Mára már csak dísztárgy, anno tölténygolyónak, nehezéknek pl. a hajóknál használták, illetve már akkor is a gyerekek játékszere volt. "Ebből lett" a későbbi üveggolyó.
   Itt Németországban még ma is igen kedvelt játék a színes üveggolyó.

   Törlés
  2. Kata, ha jártál a Trenta meg az Isonzó völgyben, akkor jártál a földi paradicsomban :-) Üdvözöl egy Szlovénia-rajongó!!!

   Törlés
 4. ohhh, az a 13. kép :O :) de szép!

  kellemes lehetett azért víz mellett mászkálni...
  Szlovákiában, a Tátrában van egy ilyesmi útvonal, ami végig sziklafalon megy, augusztusban lehet megcélozzuk, bár én még lelkileg nem vagyok felkészülve rá :D

  Annyira belemerültem a nézegetésbe, picit csalódott voltam hogy ilyen hamar vége lett a képsorozatnak :))

  Csúcs az a márványgolyó formálás :O nagyon jól szemlélteti,milyen ereje van a víznek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A 13-as kép nálam is a nyerő. Fogok belőle egy posztert csináltatni! :-)

   Orsi, ne gondolkodj sokat a Tátra-túrán, biztos, hogy az is csodás lehet! Szeretném látni... :-D Nálad... :-D

   Törlés
 5. Gyönyörű helyen jártatok. Egészen hihetetlen a víz tisztasága (de jó ilyet látni és leírni) és a sziklafalon csobogó, rohanó vízfolyamok csodálatosak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tiszta és ásványokban gazdag, gyönyörű hely.

   Törlés
 6. Nagyon szép helyen jártatok! Az erdei harangláb sötét lila változatához még nem volt szerencsém, de nagyon tetszik. Pár éve én is láttam egy filmet egy kőmalomról, sajnos nem emlékszem, hogy hol forgatták, de az biztos, hogy nem német földön. Nagyon elmés szerkezet ez a malom, egy igazi mestermű.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Visszatérős hely. :-)
   Felénk a lila harangláb igen gyakori vadon az Alpokban.
   Rákerestem a kőmalmokra és az osztrákoknál is találtam. Szerintem is fantasztikus találmány!

   Törlés
 7. Szuper hely! Valamikor mi is megkeressük majd.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdemes, mi is visszamegyünk majd, mert nem tudtunk addig menni, amíg szerettünk volna.

   Törlés
 8. Rögtön az elején írtad hogy tériszonyosoknak nem ajánlott. De igazából a képekből nem jött le, hogy miért. Én tériszonyos vagyok, de ezeken a hidakon simán átsétáltam volna én is.
  Nagyon tetszik a hely, szeretem az ilyen kanyonokat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A szoros tele van meredek szakasszal, keskeny gyalogúttal, ami a mélybe enged lelátni és nincs mindenütt korlát. 1000 m magasan járunk, ahonnan szép lelátás nyílik a kanyonban és nem mindenki bírja. Akinek nincs ezzel problémája az élvezni fogja, garantálom! :-) Mi is nagyon élveztük!

   Törlés
 9. "A szoros tele van meredek szakasszal, keskeny gyalogúttal, ami a mélybe enged lelátni és nincs mindenütt korlát." - így már értem! Csak a képeken mindenhol volt korlát és "biztonságosnak" tűnt nekem, mint tériszonyosnak is. Nem tettél be elrettentő képet az útról ;-)

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.