"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. augusztus 25., vasárnap

Salzkammergut - Salzburger Land tavai 1. Fuschlsee

Salzburgtól keletre az autópálya jobb és bal oldalán több tó kínál kirándulásra, felfedezésre, pihenésre lehetőségeket. A nagyobbakat említeném csak: Traunsee, Attersee, Mondsee, Wolfgangsee, Fuschlsee, Irrsee és Wallersee.
Egy hét természetesen nem elég az összes tó megismerésére, inkább tavanként egy hetet ajánlanék…:-) (magamból indulok ki…)
A Fuschelsee-nél kezdem a kis ízelítőt. Már többször jártunk mindegyik tónál, számomra megunhatatlanok (ezek is).

Red Bull és a Fuschlsee - hogy a kettőnek mi köze van egymáshoz, lejjebb olvasható!

Fuschlsee
Fuschlsee méretét tekintve, - mintegy 4 km hosszú és még egy km széles sincs, - egy áttekinthetőbb csendes kis üdülőhely.
Mozart emlékére - aki szintén szívesen töltötte a környéken az idejét (érthető) - építettek egy kirándulóutat a Fuschl-tó és a Wolfgang-tó között, a Mozart-emelkedőt. (Mozartsteig)
A tó nyugati oldalán egy kis félszigeten áll a reneszánsz vadászati kastély, a Schloss Fuschl. Az egykori kastély az ötvenes évek óta szállodaként üzemel, mára öt csillagos.

Fuschl-tó kastélya
Érdekessége még, hogy a nálunk is közismert “Sissi-filmek” egy forgatóhelye volt!
Kicsit a tóparton időzve ide-oda cikázó szitakötőkre “vadásztam”, hogy lencsevégre kaphassam egyikőjüket. Nem egyszerű feladat, aki már próbálta tudja miről beszélek! Nos, kamerázgatásomban elmélyülve, a lencsém elé úszott egy vizisikló...micsoda nem várt szerencse..:-)Tovább utazva a tó déli oldalán a következő pihenőt a Fuschl am See településnél tettük meg. A tóval szemben a túloldalon különleges épület-komplexumra lettünk figyelmesek, gondozott környezetben, a robotfűnyíró aznap is dolgozott... Közelebb mentünk, szerettük volna kideríteni, hogy egy üdülőfalu vagy esetleg egy egészségcentrumról lehet e szó. A terület nem volt lezárva, szabadon be lehetett sétálni, autóval behajtani. Nem mi voltunk az egyedüli érdeklődők, egy fiatal pár jött autóval és kérdezte tőlünk, hogy ez a Red Bull Központ? Hah, esetleg, illene rá, ha már így kérdeztek, de bizonyosságot nem ott találtunk, ugyanis sehol sem volt kiírva. Idehaza, közismert barátunk “gugli” segített. Bingo, ez a Red Bull Központ volt! A világhírű osztrák márkaital centrumja.

Red Bull bikák
Az üvegajtók mögül réz bikák törnek elő… Azóta tudom, hogy a tiroli szobrász, építész Jos Pirkner műve az egész központ. A házak vulkánok szimbóluma, az abból előtörő bikák a kifolyó láva allegóriája. Azóta 14 bika készült el, ottjártunkkor még nem volt teljes a mű.
Mivel több reklámot nem szeretnék ennek a vitatott összetételű italnak, ugorjunk eredeti témánkhoz, a tó szépségéhez.


Kisebb - nagyobb szállodák, panziók, szabadstrand, fizetős strand, hajókázás, vitorlázás, lovaglás, kerékpárút a tó körül, vándorutak és golfpályák nyújtanak kikapcsolódásra lehetőségeket. A promenád szökőkútja mellett élvezhetjük a festői tájat vagy egy szabdtéri sakkpartit is nyerhetünk, mint én is a férjem ellen, ami még eddig nem fordult elő…:-)

 
Promenád

Waldhof hotel