"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. november 18., vasárnap

Wasserburg, az Inn egy gyöngyszeme...

Rosenheimtől mintegy 30 km-re északra húzódik a városka, egy Inn menti gyöngyszem, a folyó hajtűkanyarában megbújó félszigeten elterülő gótika formálta épületekkel, kapukkal és a várral - formákkal és színekkel...

Wasserburg am Inn
Az első írásos említések az 1085-ös évekre nyúlnak vissza. A folyón való sókereskedésnek köszönhetően, az itt élők fejlődő jóléte okán a 13. század elejére a település városi jogokat szerzett. Ez időben került Wasserburg a Wittelsbachok tulajdonába.
Egy magaslati pontról nagyon jól lelátni a városra, annak épületeire és a kanyargós Innre.

Vörös-híd a félszigetreA közel 13.000 lakosú várost igazán egy gyalogos sétával lehet megismerni. Az árkádok alatti üzleteket, kávézókat, fogadókat, a színes “egymásbanőtt” házakat, a félszigetre átfeszülő jellegzetes Vörös-hidat, az Inn hidat, a várat és a város több kapuját mind-mind látni kell, hogy érezhessük az itt élő lüktetést. Mindemellett több múzeum, kiállítás és galéria is várja az érdeklődőket.

Inn híd már 1338 óta
A híd őreJég és hullámtörők a híd védelmére


A híd tornyos fogadó kapuja működő órával és a város címerével. Egy tábla jelzi e kapu írásos említését 1374-ből, és a tornyon lévő őröket ábrázoló falfestmény 1568-as eredetét.

Híd-kapu 1374 ótaA város címere

A kapu túloldalán az ablakok is stílusos festéssel vannak díszítve. Abraham Megerle templomi zenész és komponista szülőháza és egy szökőkút 1341-ből.


Inn kapu
Abraham Megerle
Falikút 1341-ből
Árkádok


A város legrégebbi gótikus barokk temploma a főtéren a városháza szomszédságában áll. A 65 m-es őrtoronyból bővített kegytemplom különleges falfestménnyel csábítja a turistákat.

Gótikus templom az egykori őrtoronyból


Városháza

Szökőkút a városháza előtt

Rokokó homlokzat az 1738-as évekből
Homlokzati festészet a reneszánsz idejéből
A szó szerint is sokszínű város...


Vörös torony még a középkorból

Egy 1322-es győztes csata tiszteletére
Egykori hercegi kastély


A hercegi kastély gabonatárolója
Szent Jakab templom

Sétánk közben ezen az őszi hétvégén jól esett egy kávézóban a meleg napsütésben megpihenni, a várost magunkba szívni, elmélkedni, emlékezni...

Tulajdonképpen nem “csak” kávézó, ahová kiültünk, a Wasserburger Backstube egy pékség-cukrászat-étterem egyben. Nagy a torta- és süteményválaszték, vasárnapokon brunch-ra várják az éhezőket (minden nap nyitva vannak!) ebédelni is lehet a hétköznapi - de nem épp mindennapi - péksütemények vásárlása mellett.Év vége felé járunk, rövidülnek a nappalok, hamarabb sötétedik. Hazafelé ajándékul még egy színes naplementét is kaptunk...