"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. november 1., csütörtök

Salzburgi mókusok...

Egy hétvégén Salzburgban a Kleßheim kastély parkjában sétálva egy idős nénire lettem figyelmes. Egyedül volt - messziről úgy tűnt - aztán később láttam, hogy van társasága, méghozzá öt mókus személyében...
Szelídek voltak, látszott, hogy már régóta “ismerik” egymást. Kis dobozban dió, mogyoró volt a néni kezében, és abból etette a kis haspókokat. Vadon ilyen közelről, karnyújtásnyira mókust még sosem láttam...

Fini mogyoró

A kis akrobaták

Az 1600-as évek végén épült kastély először gróf Johann Ernst Thun tulajdonában volt. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején az akkori főhercegi tulajdonos egy téli kastéllyá alakíttatta át.
1938-tól Adolf Hitler használta az épületet, itt fogadta különböző tárgyalásokra többek között Mussolinit vagy Horthy Miklóst. Ez idők nyomát őrzi a bejárati kapu oldalain magasló két birodalmi sas.
Később a kastély Salzburg városának tulajdonába került. Így szolgálhatott több amerikai film forgatási helyszínéül. Mint pl. az 1965-ben forgatott Verseny a javából (The Great Race), a magyar származású Tony Curtissel a szerepben.
Ma, az épületben egy kaszinó müködik.

Kleßheim-kastély bejárata
A kastély és parkja