"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. szeptember 1., szombat

Ebbs - Virágkorzó

Isten hozzta Ebbsben a Kaiser hegység lábánál!


A Wilder Kaiser hegységhez tartozó Zahmer Kaiser (2.002 m) hegység tövében lévő település a turisták igen kedvelt helye. Télen-nyáron lehetőségeket nyújt a csendes hegyi falu a pihenni vágyóknak. 

Zahmen Kaiser és Ebbs

A híres tiroli tenyészet, a Haflinger lovak legnagyobb európai tenyészete található itt. Csodás teremtmények, szőke, néha fehér és dús sörényükkel vonják magukra a figyelmet!



Minden év augusztusának végén ebben a Kufstein közeli kis faluban virágfelvonulást, úgymond virágkorzót hívnak életre.
Az első felvonulást 1998-ban rendezte meg a község, az akkori polgármester kezdeményezésére. Egy évig készültek az akkor még csak egy napos eseményre, ami a nagy tetszésnek megfelelően azóta már több napra bővült. Mára már több országból érkeznek az érdeklődők, nyaralók erre a hétre. Szervezett buszokkal jönnek a turisták. Néhol "elcsíptem" egy-egy svájci, francia, spanyol, angol szót.

Az ünnep tetőpontja az utolsó nap - természetesen az ünnepi felvonulás, ami a közeli városok képviselőiből, környező gazdák, kertészetek parádéjából áll össze. Hatalmas virágokkal díszített fantáziadús figurák vonulnak át a falun traktorokon, motrokon, hintókon, egyéb mezőgazdasági gépeken, oldtimer-eken, egykori katonai járműveken vagy akár kerékpáron szállítva... 
Többnyire dáliát, krizantémot és szalmarózsát használtak fel a több órás munkához az ötletes műalkotók.
Az idei felvonuló-napon az égiek kezdetben rakoncátlankodtak, ki kellett nyitni az esernyőket, csöpörészett az eső, de mire lendületbe jött a menet, a Nap is kikiváncsiskodott... :-)

A megnyitó egy ágyúdörrenéssel vette kezdetét és egy kommentátor jelentette be a sorszámmal ellátott felvonulókat. A nap végén díjat kapott a legötletesebb/legmunkásabb figura.



Virágcsokrokat és cserepes virágokat osztogattak a nézőknek, a gyerekeknek apró ajándékokat, cukrokat dobáltak a felvonulók, akik ujjongással, tapssal “köszönték” meg a látványt, az ajándékokat.
A figurák ihletadói inkább a modern mozifilmek szereplői, mint Ice Age-figurák , Shrek, de örömömre klasszikusok illetve a helyhez illőbbek is képviseltették magukat. A nagy kézügyességnek köszönhetően szebbnél-szebb alkotásokkal találkoztunk ez évben is. Akkor, nézzük csak az idei kínálatot:

Népviseletbe öltözött résztvevők

Néha a kicsik a legnagyobbak... (tiszteletdíjat kapott)
Olykor az angyalok kerékpárral érkeznek...
Méghogy a templomokat nem lehet elvontatni...?
Rafináltan befont sörényű, virágokkal díszített  lovak
Vadász vadakkal
Békakirály

Mormoták az egykori jeep-en
Kufstein képviselői
Felhívás a 2013-as Kufsteini-borfesztiválra!

Ice Age szereplők

Hőlégballon egy felhőn
Haflinger mama és fia
Ahornsee egy csodaszép juharlevéllel (szintén első helyezett)

Zenekarok
Aschingeralm
Kedvenc hegyi almunk egyike
"Sumo" bírkózók
"Gras Age"
Kaissenhof koalákkal
Ice Age
Gazda
Európa Bajnokság Spanyolo-Olaszo. 4:0 (különdíj)

Motorkerékpár

Alice csodaországban (első helyezett)
Sárkányölő Szent György
Tüzes Haflingerek (első helyezett)
Számomra ötletesebb és tetszőbb figura a táncoló pár, ahol a hölgy forgott is, a boszorkány és a színes hold volt.

Forgó táncoló pár
Boszorka
Hold
Sörsátrak zenekarokkal, virsli/steaksütödék várják a vendégeket, egy-egy üzlet is nyitva tart ezeken a napokon. Belépő a felvonulás területére felnőtt 7,00 Euro gyerek 15 évig ingyenes. (2012)