"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. július 12., kedd

Szupercella

Tegnap egy félelmetes, ugyanakkor hihetetlenül érdekes és számomra szép természeti jelenség megfigyelői lehettünk az Alpokban.
1.000 m-en jártunk fenn, itt is nagy meleg (30-33 fok) volt nemcsak lenn a falvakban, várható volt a zivatar.
Még vígan sütött a nap, hűsöltünk az árnyékban, mikor az Alm dolgozói csukták le a napernyőket, rámoltak el minden könnyen mozdíthatót. Kérdésünkre “ jön a vihar?” igenlő választ kaptunk és a távolban, az olasz Alpokon túl már láttuk is megváltozott az ég színe.

Valami készül
- “Mennyi időnk van még?” 
- “Ca. ½ vagy ¾ óra.” jött a válasz.

Indultunk hazafelé (autóval voltunk) pont abba az irányba, amerről a sötét színek érkeztek. Azt hamarosan követett egy oszloposan haladó felhőréteg, benne esővel. Folyamatosan villámlott, dörgött. A rádió azonnal értesítette az érintett területeken tartózkodókat a fokozott figyelemre, zivatar jégesővel érkezik.

“Szupercella általában heves zivataroknál jön létre, melyek zivatarláncokba fejlődnek.
Amikor egy forró, meleg periódust egy markáns hidegfront szakít meg, zivatarláncokba rendeződhetnek. A zivatarláncok szabályosan rendezett viharfelhők, amik több kilométer hosszúságúak is lehetnek. Az ilyen láncokban kialakulhatnak fejlett zivatarfelhők is, amelyeket szupercellának nevezünk. A szupercella hevesebb, mint egy átlagos cella vagy zivatarfelhő, mert a szupercellából akár 2 cm-es vagy nagyobb jég is hullhat, akár 100 km/h széllökés is lehetséges, és a villámok száma percenként meghaladhatja a 80 000 kisülést. A szupercellából nem kizárt, hogy kialakulhat egy-egy tuba vagy tornádó. Az ilyen szupercellák kipattanásakor abban a régióban, amiben kipattant, előfordulhat a piros riasztás is, amely igen erős vihart jelent.” Wikipédia

Még az olasz Alpok felett
Mögötte már süt a nap

Már Bajorországban jár





Nagyon szép természeti jelenség volt! Jó időben, jó helyen, most főleg biztos helyen voltunk, amikor mindezt megfigyelhettük.
Később irányt változtatott, jött felénk, élénkült a szél, de el nem ért, csak a szele némi esővel. Végre lehűlt a levegő, elviselhető 22 fokra.

Zahmer Kaiser