"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2015. június 19., péntek

Távol a hegyektől a szélmalmok közt

Az autópálya mentén kék, rózsaszín és fehér pillangósvirágúak, az erdei csillagfürt oldja az unalmas utak melleti suhanást. Nagymamám babvirágnak hívta, jól emlékszem rá.
Mintegy 700 km- re a hegyeinktől sík vidékre érkeztünk. Itt már nem olyan zöld minden, mint nálunk. Száraz füves rétek, olykor elsárgult búzamezők fogadtak. A mélázó csendbe a modern szélmalmok halk surrogása vitt némi monotóniát.


Sík vidék, amíg a szem ellát


Úgy tűnt itt minden egyszerre virágzik. Festői pipacsos-búzavirágos mezők mellett, nyílott a bodza, az akác, a hárs, a jázmin, a levendula, a pünkösdi rózsa.
Nem kirándulni mentünk, de egy reggelbe belecsempésztük  Neuruppin egy-egy pillanatát. A Berlintől 60-70 km-re húzódó Neuruppiner Land egy csendes környék, sok-sok tóval, madár- és növényvilággal.

Reggeli tollászkodás

 

Szárcsa bébi


A vízparton nyárfák, hársok magaslottak, a vízbe fűzfák bóbiskoltak.
 

A tó rengeteg lehetőséget ad a vizisportok kedvelőinek. Kajak, kenu, vitorlás sportklubbok mellett a turista is bőven válogathat az egy órástól az egésznapos hajókirándulásig. Sőt, amit legközelebb ki is próbálunk a zsilipes hajókázás. Amikor a hajót egy zsilipgarázsba vezetik, azt ott több méter magasra duzzasztják vagy épp apasztják és onnan áthajózhat a magasabb vagy épp alacsonyabb szinten levő tóra.
 Tóparti sétánkkor már messziről hivogatott egy magas, fényes-fémes építmény.


 
Ezüstösen csillogó Parzival

A nemesfém szobor egy lovagot Parzival-t ábrázolja egyik kezében szélmalommal, másikban  a túlélés szimbóluma Arche (bárka). A német művész Matthias Zágon Hohl-Stein üzenete a 17 m tó fölé magasló Parzival szoborral, a felismerés és visszatekintés szimbóluma, ebben az esetben a német példából okulásra...


Parzival (Parsifal) odahaza a zenekedvelőknek Richard Wagner háromfelvonásos művéből ismerősen csenghet. Wagner a középkori  költő Wolfram von Eschenbach eposzából merített, a hőst Parzival-t tőle “kölcsönözte”. A verses regény keletkezése a 13. századra tehető.

Neuruppin a középkorban Észak-Németország legnagyobb városai közé tartozott. A történelem során a város többször leégett és újjáépült. Ami a középkorból megmaradt a St. Trinitatis teplom (1246) két kápolna, egy egykori kórház és a város falai nyomokban. Ami azonnal feltűnt az egészen más építkezési stílus. Az épületek többnyire vörös klinkertéglából épültek, egyedi hangulatot adva a városnak.
 

Szerelem-lakatok fája
 
Egykori tejgazdaság épülete, ma irodaház

Sok a macskaköves út és a fasoros sétányok.
 


Dolmányos varjú


A város egy híres szülötte a német író, újságíró, színházi kritikus Theodor Fontane.“Nem igazán ismerjük magunkat, egy éjszaka alatt mássá leszünk, jobbá vagy rosszabbá ” Theodor Fontane
 


Fontane termálfürdő
 
Kering egy-két misztikus legenda is a város körül. Anno egy vallásos nőt megöltek és ő visszajár kísérteni csütörtökönként az óváros egy épületébe éjjelente 23:21-kor hallani a sikongatását. Egy másik legenda szintén egy nőhöz fűződik (no ná!), akit házasságtörés miatt élve befalaztak. Egy eredeti városfal egy darabjában egy templomkert tövében (hol másutt?) látható egy nő képe. Brrrrr…
Ez a bejegyzés mint egy előétel legyen most, a főétel picit várat még magára, már most látom, hogy változatos lesz!

10 megjegyzés:

 1. Nagyon szépek az elején a természetképek...Nekem is van szárcsabébi képem, még agyon kicsről, érdekes, mert kezdetben még narancssárga a fejük búbja, tök kis csúnyák...majd jövő hét elején mutatom. ...A lakatos fák nagyon jópofák, meg azok a hatalmas ceruzák is. :-)
  üdv

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerelem-lakatokat eddig csak hidakon láttam, a fa nkem is újdonság. Van ebben a városban még látnivaló. :-)

   Törlés
 2. A T. Fontane és a Parzifal szobor nekem is nagyon tetszik. Kedvelem ezt a modern stílust. A hegyek nélküli táj ? Hááááááát az valahogy nem az én esetem. Mik azok a nagy „lógó ceruzák” ??

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A ceruzak is egy muveszeti alkotas, Minden bizonnyal Fontane idezetekkel. Alig vartuk, hogy visszaerjunk az Alpok melle, most mar mi sem tudjuk elkepzelni nelkule...

   Törlés
 3. Nemcsak a hegyekben, bárhol meg tudod látni és láttatni a szépet. Jó volt veled menni itt is. Várom a folytatást.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ennek orulok Katici, mert ez volt a cel, mindig ez a cel... :-)

   Törlés
 4. Milyen szép tiszta és ápolt környezet. Külön köszönet a pipacsokért! Várom a folytatást.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A pipacsok elbuvoloek voltak, nem is minden tablat tudtam lefenykepezni, ami mellett elsuhantunk... A folytatas innen nem mostanaban lesz, most eszakrol delre haladunk, meg delebbre... ;-)

   Törlés
 5. huhhh...ennyi szépséget egy helyen? :O :)
  a pipacs a legelsőn, a szerelem-lakatok fája, a királynői tartású hattyú, a különleges téglafalú építmények, a ceruza szobor...micsoda élményeket gyűjtesz be egy ilyen úton!
  és milyen jó, hogy ezt tovább is adod nekünk... :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha tehetném minden héten új helykre indulnék... :-D
   Örülök, hogy Neked is tetszik. :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.