"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. december 16., kedd

Bolzano karácsonyi vására, hangulata

Tavalyi karácsonyi vásárok gyűjteményembe most egy olasz vásárt hoztam. Bolzano vagy ahogy német területen hívják Bozen észak Olaszországban, - vagy ahogy az ott élők jobban szeretik, Dél-Tirolban - is rendelkezik nagy karácsonyi vásárral. Sőt mi több, Dél-Tirol legnagyobb városába a legnagyobb karácsonyi vásár dukál!
Nyaranta, mikor a Garda-tóhoz megyünk itt mindig megállunk, a belvárost, a parkot már jól ismerjük, de télen még sosem jártunk erre.

Még a napfelkelte előtt indultunk és varázslatos hangulattal fogadtak az innsbrucki hegyek téli sapkájukkal, amint az első napsugarak megcsillantak a fehér havon.
Ha az általam eddig ismert és látott hegyek szépségversenyét kéne megrendeznem, akkor az Innsbruck városát körülölelő hegyek nálam dobogós helyezést érnének el! Már messziről, jövet vagy menet, de különösen a városban állva méltóságteljes magassága, formája, színei elbűvölnek - szerelem első látásra.


Innsbruck hegyei

Az Európa-hídon


Tirol kapujában, az Európa-hídon tavaszias tél fogadott bennünket. Kellemes 8 fok volt, a télre csak a havas hegycsúcsok emlékeztettek. Aztán, ahogy egyre feljebb haladtunk a Brenner-hágón át, változott az időjárás. Sűrű felhők lepték el a hegyeket, havasesőbe haladtunk, 1 fokot mutatott már csak a hőmérő, jégcsapok lógtak alá a kisebb-nagyobb vízesésekből. Imitt-amott hófoltok világítottak, és egy síelő lankán mesterséges hófújó készülékekkel segítettek rá.Befagyott vízesés

Hófújó masinák

Épp a napokban láttam a tv-ben egy műsort az osztrákok egyik leghíresebb síparadicsomáról Kitzbühel-ről. Az érdekeltek azt panaszolták, hogy kevés a síelésre alkalmas hó, ezért nagyon jó megoldásnak tartják ezeket a masinákat. Nem tudom, hogy valóban olyan jó ötlet e a természet rendjébe beavatkozni, - már megint - és havat csinálni… A turizmus szempontjából bizonyára, de egyébként...

Elhagyva a Brenner-hágót ismét visszatértünk az enyhe télbe, kizöldült a hegyoldal és egy kedves “régi ismerős” köszöntött bennünket Bolzano bejáratánál.


Ötzi, a jégember :-)

Ötzi, a jégember egy kb. i.e. 3.300-ban élt ősünk. Az Ötz-völgyben, a visszahúzódott gleccserben lelt rá két német turista 1991-ben. Egyedülálló, különösen jól mumifikálódott a teste az egykori vadásznak. Halálával kapcsolatosan a tudósok a mai napig nincsenek egy nevezőn. Talán ezért is alakulhatott ki egy mende-monda, az Ötzi átka. Akit érdekel itt utánaolvashat a dolognak sok más érdekeséggel együtt. Én jót mosolyogtam az átok mondáján.  
Sajnos aznap nem jutott idő, hogy ellátogathassunk a bolzánoi régészeti múzeumba, ahol Ötzi is megtekinthető. Róla egy későbbi bejegyzésben itt olvashattok és láthatjátok!

A bikulturális Bolzanoban (ca. 73 % olasz, 25 % német) németül is nagyon jól el lehet igazodni, de készüljünk fel a “lazább” olaszos mentalitásra. Mint a közlekedésben, úgy a városi életben is.

A Piazza Walther ad sok rendezvénynek teret, a karácsonyi vásár is itt kerül megrendezésre. Magas, egy farönkből faragott figurák (emberek, angyalok) ölelték körbe a téren álló központi szökőkútat és a faházakat.
De nem csak a tér, hanem az óváros utcái is mind díszesek, nagy az adventi kavalkád, mindenütt árultak valamit, egy lovashintó kopogott az utcák kövein és turistákat fuvarozott, apró pónik szállítottak apró embereket. Ami különösen tetszett a sok saját készítésű termék, csecsebecse. A gótikus árkádok alatt az üzletek nagy része advent ideje alatt vasárnap is nyitva áll.

Walther tér


Dóm

Figurák fából


Gyönyörű töklámpák

A réteses faház illata mágnesként vonzott volna be bennünket, ha nem lett volna teltház.
 


Horgolt díszek (Vera jutott eszembe!)

E városban már évszázadok óta buzog a kereskedelem. Történelmükbe a Mediciek is belesimulnak. Claudia de’ Medici Tirol fejedelmi hercegnéje volt, aki engedélyezett egy olasz-német kereskedelmi tanácsot, aminek igen jelentős szerepe volt a Brenner-hágón áthaladó észak és dél kereskedésének.

A Walther téren felállított színpadon ottjártunkkor zene szólt, egy fúvós zenekar játszott nagyon szépen. Sokáig hallgattuk, annyira elmélyülten, hogy ízelítőt minivideó formájában el is felejtettem készíteni, pedig érdemes lett volna. Egy fotót az utolsó pillanatban - mielőtt a színteret elhagyták - még csináltam.


A Palais Campofranco belső udvarába egy téli erdőt varázsoltak zsákos fenyőfákból (amit gondolom később elültetnek) -sajnos idén hó nélküli - ahol finom téli falatokkal, italokkal és kedves ajándékokkal várják a nézelődőket, vásárlókat.A város utcáin nézelődve hamar elértük a mindenkori piac utcáját, ahol mindig a legszebb gyümölcsök, zöldségek és virágok vásárolhatók a termelőktől. Friss és cserepes virágok, aszalt gyümölcsök, magvak, mézek, lekvárok, fűszerek, sajtok, szalámik, sonkák. Kóstolót is kínálnak, amiután nehéz nemet mondani a finomságoknak egy kg sonkával tértünk mi is az utcából ki.


Chilifüzérek


Pónilovakon “póniemberkék zötykölődtek” és nagyon élvezték az utcákon át a lovaglást. Tessék kérem figyelni a kis bőrtasakokat a pónipopókon… :-) Az utcák mindenütt tiszták voltak. 

Épp virágzó kamélia


Ciklámen

Ebédre egy körépület alagsorában találtunk hangulatos boltíves éttermet, ami labirintusosan húzódott az épület belsejébe. Sokan voltak, itt is, picit várnunk kellett a finom olaszos tészták és a vörösbor elfogyasztására. Megérte viszont várni! Ahol mi ültünk csak mesterséges fény volt és gyertyafény. Ebéd közben hirtelen kiment a biztosíték pár percre, így a romantikus hangulat a gyertya fénye mellett tökéletes volt. Ez a kis malör megkoronázta a születésnapi ajándékomat, ezt a szép napot. :-)Érdekessége ennek a karácsonyi vásárnak, hogy nem december 24-ével ér véget, hanem január 6-ával. Nincs “távol-keleti illata” a vásárfiának, a saját készítésű helyi termékek hiteles külsővel burkolják be a karácsonyi hangulatot. Érdemes ide ellátogatni az ünnepek alatt is, bár Bolzanot minden évszakban tudom ajánlani.


27 megjegyzés:

 1. Először is, Isten éltessen sokáig!:) Nagyon szép helyen jártatok a szülinapodon! Is!:) A képeket nézve egy pillanatig úgy éreztem, ott vagyok... és ha tehetném, most, azonnal autóba ülnék!:) A karácsonyi vásárok hangulata leírhatatlan. Az igazi hó azért hiányzik, meg a forralt bor, vagy forró tea! ;) Köszi, hogy elröpítettél!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Tiff, :-) szép hely Dél-Tirol is, Bolzano különösen, bár a havas karácsonyi idill hiányzik egy picit. Repülj velünk máskor is. :-)

   Törlés
 2. Most nagyot csalódtam - mert amikor a Bolzano szót olvastam - ugye te tudod, ki jutott azonnal eszembe ? Hát igen a Messner... És az ő múzeumában nem voltatok. O.K. karácsonyi vásározni mentetek, de én azt hittem, hogy...
  Legközelebb kéretik oda is ellátogatni a hegyek után vágyakozó olvasó kedvéért is. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aranyos, ne szomorkodj és ne légy csalódott. Messner, Sigmundskron kastély legalább egy álló napot kíván, ha nem többet. Egy napba sajnos "csak ennyit" tudtunk tenni. :-)
   Látod Ötzit sem tudtuk már megnézni és valljuk be Messner nagyobb falat, rá több idő kell. Listán van ő is! A hegyek után vágyakozók vágya is teljesül majd! :-)

   Törlés
 3. Ó, csak nem? ;o)
  Isten éltessen!
  Kár, hogy nem sötétedéskor jártatok a belső udvarban, ahol az a rengeteg piros gömb lóg le a fáról, akkor még hangulatosabb. (Nekem egyébként az a kedvencem.)
  Pszt, a lámpásokat nem szabad ám lefotózni, de ne félj, nem árullak be, ha arra járok :o)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi J. :-) Sajnos sötétedésig nem tudtunk maradni, biztos nagyon szép lett volna. A lámpásokat szép nyugodtan fotóztam, az eladó sem szólt, pedig látta. Mégis amikor a táblát észleltem kikapcsoltam a kamerát. :-) Eszembejutottál mikor ott jártunk, meglepi "ajándék" volt nekem ez a nap. Különben írtam volna Neked. El tudtál volna jönni Bozenbe?

   Törlés
 4. Grrrrr....Valamit elrontottam, tehát újra:
  Most, a képek újbóli megnézésekor jöttem rá, hogy a macsesz az ablakban nem igazi...:-)
  Kipróbáltam az "Antenne" rádió műsorát én is tudom hallgatni. Lehet ez lesz a kettes számú kedvencem, mert eddig csak az Eviva rádiót hallgattam. Igaz az elég spéci, mert egyrészt dütsch-öt beszél másrészt 99 %-ban csak népzenét sugároz. Ismered ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aranyos, a macsesz egy vasmacska..:-) de jópofa, nem?
   Ha Tirol közelben vagyunk, akkor rákeresek az adóra vagy a Tirol1-re, illik a tájhoz a zene, egyébként nem szoktuk hallgatni, nálunk nem jön be. Eviva-t nem ismerem, de nem is emlékszem, hogy keresés közben találtam volna ilyen adót. Szívesen keresek rá helyi adókra amerre járunk, érdekel a dialektus, a helyi infók.

   Törlés
 5. Innsbruck környékét én is nagyon szeretem, és Bolzano is kedves. A karácsonyi vásárok mondjuk soha nem vonzottak, de nagyon szépek a képeid, mint mindig.
  És hát, milyen jó annak, aki egy napra is át tud "ugrani" ezekre a helyekre :)
  Még nagyon sok ilyen szép születésnapot kívánok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerencsések vagyunk, hogy közel van, mert hamar ott tudunk lenni illetve egy szép napot eltölteni is megér.
   Nagyon köszönöm Kata! :-) úgy legyen :-)

   Törlés
 6. No hát! :-O Isten éltessen kedves Kavics!
  Szép szülinapi ajándékot kaptál! Köszi, hogy juttattál nekünk is belőle :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Katici, Neked is nagyon köszönöm! :-)
   Örülök, hogy velem örülsz. :-)

   Törlés
 7. Nagyon boldog szülinapot kívánok én is, ha megkésve is, de sok szeretettel! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Jenever :-) a nyolc napba bőven belefér :-)

   Törlés
 8. Drága kavics! Nagyon boldog szülinapot! Gyönyörű ajándékot kaptál....és szépségeket hoztál nekünk..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vera, Neked is nagyon köszönöm :-) szebb ajándékról nem is álmodtam. :-)

   Törlés
  2. Most hogy irtad... BBBBOcsánat. képzeld annyira el voltam foglalva a piros gömbökkel meg a többi szépséggel, hogy nem csak a képet de az írást sem vettem észre... Most jöttem vissza... hogy írtál a blogomra.. És köszönöm... hogy eszedbe jutottam...Idén horgolt díszeket nem is készítettem nagyon... egy nagyobb angyalkát, majd hamarosan mutatom, meg egy pár hópihét... Nekem a hajócsipke sok időmet elvesz...és lassan megy...

   Törlés
  3. Semmi gond :-) Várom a horgolt angyalk képeit!

   Törlés
 9. Klassz szülinapi ajándékot kaptál!-)
  az ilyenek sokkal többet érnek, mint egy tárgy, legalábbis én jobban szeretem-)
  Jó kis hangulatos vásár, a chili paprikák, a sonkák, a kézműves termékek, na és azok a hegyek!-))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így érzem én is Lobelin, nem gyűjtök tárgyakat csak kavicsokat és emlékeket. :-)

   Törlés
 10. Ilyen, hegyekkel körülvett helyen egy karácsonyi vásár, rengeteg látnivalóval, szépséggel ... csodaszép :)
  Azok a piros gömbök...de jó ötlet volt, nagyon látványos!

  Itt is, most is: Isten éltessen, rengeteg ilyen szép élménnyel gazdagodjon a szíved, lelked nagyon sok éven keresztül még! :) <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Itt is nagyon köszönöm Orsi :-) <3

   Törlés
 11. Megkésve nagyon boldog születésnapot kívánok Neked sok szeretettel!
  Csodás ajándékot kaptál! Köszi a sok szép képet, erről az emlékezetes napról.:-)
  További szép estét, jó hétvégét kívánok!:-)

  VálaszTörlés
 12. Jé, hát én ide még nem írtam?! A tökös-lámpás díszek nagyon tetszenek. De ha már a környék, akkor nekem Merano jobban tetszik! (Bocsi ;) )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem Bolzano és Merano olyan mint két testvér, mindegyiket másért kedvelem, de mindkettőt igen kedvelem. :-)

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.