"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. június 30., szombat

Tegernsee - (Tegern-tó)

Ha München, akkor Tegernsee (és Starnbergersee) úgy tartoznak össze mint a bajor fehér virsli és az édes mustár! 
A Tegernsee - München tava - egy szintén kedves kirándulóhely, kevésbé a Starnbergersee. Utóbbinál kevés lehetőség van a tó szépségében gyönyörködni, eléggé beépített.


Mielőtt a tó első települését elértük volna megálltunk Dürnbach községnél, egy katonai temetőnél. E temetőben nyugszik 2.960 többnyire a Royal Air Force-nál szolgált második világháborúban elesett katona. További 30 különböző nemzetiségi katona is, mint indiai, dél-afrikai, új-zélandi, ausztrál, lengyel stb. is itt találta meg örök nyugalmát.
A temető méltóan rendezett és gondozott, sokan állnak meg, nézegetik a sírokat, elgondolkodnak, magukba szállnak. Belépő nincs, a látogatókönyvbe sokan bejegyeznek.

katonai temető
 


A tó nevének eredete a 796-os évekig vezethető vissza Tegarinseo névre, bár jelentése vitatott.
A Tegernsee mintegy 50 km-re délre fekszik a bajor fővárostól, Rosenheimtől jó 40 km, és mint sok más tavat, ezt is klasszul körbe lehet autózni, illetve gyalogosan vagy kerékpárral körbejárni. A tó hossza majd 6 km, szélessége picit több mint 2 km, kerülete jó 21 km.

Jellegzetes halai a nagy maréna, szivárványos pisztráng, csuka, ponty, fogas, angolna. Az éttermekben bőven rendelhetők.

információs táblák a tó élővilágáról
a halakról
Nagy jelentőséget képvisel a gyógy- és pihenőturizmus a tó több pontján, és a müncheniek vitorlás-paradicsoma is.

havas Alpok (Tegernsee északi oldal)


kerékpárút a tóhoz
Hatalmas, több éves fák a tóparton névtáblával ellátva:


összeforrva
gondozott nádasok tavasszal...
... és nyáron
a délelőtti nap sugarai

egy kora tavaszi felvétel
vitorlások jó széllel
München felől az első település a tó "északi csúcsán" Gmund am Tegernsee. Majd a nyugati oldalon következik Bad Wiessee, ahová gyakran visszatérünk. Vidékies hangulat, festett házak, tér - sok zöld területtel, falusi turizmus és finom bajoros konyha jellemzi.

hajókikötő

falusi turizmus
hotel és étterem

hotel és étterem

hotel, étterem
hotel kis tóval, aranyhalakkal és tavirózsákkal


Egy kedves szállásunk, a Birkenhaus am Quell. A háztuljadonosnő kedvessége, a szobák kényelmessége az antik bútorok és festmények bennünket megragadtak.

egy kedves szállásunk

Bad Wiessee kikötője, művészi alkotásokkal teli sétánya, éttermei, kávézói, minigolf pályája mind mind egy hetes nyaralás célja is lehet. Rendszeres zenei rendezvényekkal is csábítják a közel és távolabb élőket.kakas
zenélő figurák
kígyó egy faágon
virágos sétány
pihenőpark

kikötő Bad Wiessee
1430-ban egy bencés pap a tó keleti oldalán St. Quirinben az esti mise után egy világító sávot látott a tavon a nyugati irányban. Csónakba szállt, hogy megnézze mi az. Követte a fényt és egy petróleum forrást talált, amit az “Oleum Sancti Quirini” néven gyógyhatásúként használtak. Később sokan kutattak újabb források után, többek között egy holland bányamérnök Adrian Stoop is, akinek aztán 1909-ben 714 m mélyen petróleum helyett jód-kén forrás tört fel. Ezt a gyógyhatású jódos-kénes forrást a mai napig is a gyógyfürdők használják. Ennek a történetnek egy emlékművet állítottak a főtéren.


jódos-kénes forrás felfedezésének története
az egyik termálfürdő bejárata
Adrianus forrás és a víz összetétele
 Tovább haladva a tó déli pontján Rottach-Egern település után a keleti oldalra tartva elérjük a tó “fővárosát” Tegernsee-t.

hajókikötő
a túloldalról érkező hajó
délutáni lemenő nap
egy édes kis modellem...egy vizsla
A település jelképe a bencés kolostor, melyet egy nemesi testvérpár építtetett 746-ban. A kolostor virágkorát akkor élte, amikor az 1800-as évek elején a Wittelsbachok királyának felesége, Karoline beleszeretett az épületbe, a tóba és annak környékébe. Teljes mértékben megértem! 
Ezután egyre több nemest vonzott a tó, kiépült a vasút. Mára több közismert, jómódú ember költözött ide az idilli hangulatot München közelében élvezni.

bencés kolostor előtti tér
a két tornyú kolostor
bejárat

oltár

mennyezet 
orgona
A tónak egy kis szigete van, amely lakatlan - vagy inkább emberektől mentes - és csak az állatok és növények világa.