"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. október 28., péntek

Szardíniai lábnyomok 5.

Haladtunk tovább az északi tengerpart szélén. Kerestünk magunknak egy védett piknikre alkalmas öblöt. Barátainkkal, hátizsákkal, plédekkel.
Meg is találtuk a megfelelő helyet a semmi közepének szélén.
A szigetnek csak ebben a kis rádiuszában rengeteg kőbástyát láttunk, egykori katonai megfigyelőpontok, földalatti bunkerek, szintén megfigyelőpontok gombaszerűen emelkedtek ki a földből.
Akár harcias népnek is tekinthető lehetne a szardínia ember (lehet volt egykor, meg azért a vendetta sem olyan régi cselekedetek sora itt a szigeten is), de ilyen tapasztalatunk nem volt. Igaz, vendégszeretet sem árad a turista felé. Érdekes összevetnem a pár hónappal ezelőtt megélteket Andalúziában. Nem vizsgáltam felül adatokkal a megélhetési és jólléti rátát, - csak a benyomásaimra hagyatkozom -, sejtem, hogy nem sok különbség lehet, mégis az ottani kedvesség és figyelmesség a turisták iránt is szembetűnő volt.

Sőt, ha a szárdok nemzeti zászlaját nézzük meg, ami kevésbé hasonlatos az “átlag” zászlókhoz, fehér alapon vörös kereszt tagolta négyszög, melynek négy sarkában egy-egy homlokpántos fekete emberfej látható. Nem túl barátságos.

Szardínia zászlaja  (Forrás: Wikipedia)

Ellentmondó magyarázatok fűződnek a lobogó eredetéhez. Az egyik és leggyakoribb mórok vagy szaracénok felett aratott nagy keresztény győzelmet követően ajándékba küldött négy levágott ellenséges fejre utal a motívum…  

Szardínia valami egész másról is híres a légylárvás (!) sajton túl, amit nem kóstoltunk meg (az EU betiltotta, persze ez nem mindenkinek akadály). Ugyan fogékony vagyok minden újra a gasztro területén is, mégis az én határaim is végesek.
Sokkal inkább arról, hogy itt a legmagasabb a száz éven túliak aránya Európában. Ennek több összetevője is lehet, mint pl. az itt élők nem túl magasak. Tény, ezt tapasztaltuk mi is, inkább alacsonyak és vékonyak. Minden bizonnyal az egyfajta elszigetelődés, a táplálkozás, a tengeri só és a minimális civilizációs ártalom.

A szálak összefutnak. Épp a napokban láttam két teljesen független műsort egymástól. Az egyikben a szárdok magas életkorát vizsgálták. Ottani orvos nyilatkozott, "van" páciense, aki 100 felett van és még soha semilyen gyógyszert nem szedett. Ez ám a művészet! Méghozzá életművészet!  
A másik műsorban a több mint 5.000 éves, gleccserben talált jégemberről, Ötzi-ről volt szó. Legutóbbi vizsgálatok szerint a dns-e nem egy olasz vagy osztrák emberéhez hasonlít, mint várható volt, hanem egy SZÁRDÉÉ! Na, nem azért, mert Ötzi Szardíniáról vándorolt volna az osztrák Alpokba, hanem azért, mert a szárdok dns-e hasonlít a leginkább az 5.000 éves európai emberéhez. Voila!

20 megjegyzés:

 1. Nagyon szép az első kép! Ti raktátok fel a köveket?

  VálaszTörlés
 2. S milyen jó hogy egy utazás élményeitől ilyen messzire tudsz elkanyarodni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szeretem, amikor a szálak(lábnyomok) összefutnak, főleg, ha messziről indultak.

   Törlés
 3. Nem is olyan régen láttam egy dokumentumfilmet, ami pont ezekről az igen idős szardínian emberekről szólt, hogy mit esznek, mit isznak, min élnek...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdemes odafigyelnünk, hisz mindenkitől lehet valamit tanulni.

   Törlés
 4. Olyan nyomasztóak a tájban azok a bunkerek. Amilyen szilárd építmények, az idők végezetéig ott maradnak...

  Milyen keveset tudok Szardíniáról...kár, mert szép a beszámolóid alapján.
  De az is igaz, hogy nincs a bakancslistámon :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így, "kihalt" állapotban nem ébredt bennem rossz érzés. Tény szépségről nem lehet beszélni. Akkor már az egykori bástyák, melyek tk. szintén nem romantikára épültek.

   Valamely oknál fogva, nálunk is hátrébb szorult a sziget a listán.

   Törlés
 5. Úgy látom, hogy itt véget ért a szardiniai beszámolód. Kár, mert szívesen olvasgattam, nézegettem volna még tovább is.
  Azt a sajtot én sem kóstoltam volna meg!

  VálaszTörlés
 6. Mennyi érdekes információ!Nagyon tetszett ez a megfogalmazásod:" a semmi közepének a szélén! :)"
  Az itt élő emberek bizonyára, ahogy írod, sokkal nyugodtabbak, és a civilizációs ártalom sokkal kevesebb. Sokat számít!!!!! Mindenesetre nem lehet rossz dolog egészségesen 100 évig élni! :) Megpróbáljuk?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök Éva, ha tetszett :-)
   Meggyőződésem, a civilizációs ártalom, azon belül is a stressz az, ami a legnagyobb mértékben felelős. Kérdésedre azonnal IGEN-t mondok, de ehhez oda kéne költözni vagy legalább is hasonló helyre. :-)

   Törlés
 7. Engem is nyomasztanak a II.vh-s máig álló "emlékművei" - vagyis hát a különféle védvonalak maradványai. Már nem is tudom, pontosan hol, Angliába menet, valahol Franciaország északi részén láttam ilyen, sőt ennél nagyobb beton építményeket - hát nem valami vidám látvány.Valójában nem is értem, miért nem bontják el ? Tán ara számítanak, hátha még egyszer szükség lesz rá ?
  Nem most, de én is láttam egy filmet a szárdok hosszú életével kapcsolatban. Érdekes dolgok ezek, lehet gondolkodni rajta, hogy miért is van ez így?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az első kérdésedre a gyanúm: igen, amit nem tudok logikusan, emberileg megérteni. Ellenben a második kérdésedre sokkal inkább van logikus magyarázat.

   Törlés
 8. Nagyon érdekes egybeesés ez a genetikai hasonlóság!
  Olvastam egy sztorit arról, hogy megkérdeztek a hosszú élet titkáról egy 100 év felett járó embert, ha jól emlékszem, japán volt. A válasza rövid és frappáns: "Nem kell aggódni."

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Felettéb érdekes!
   A szárdokon kívül persze a japánok vannak az élvonalban az éveikkel, na de ilyen egyszerű "megoldásról" még sosem hallottam. És mégis milyen nehéz... :-)

   Törlés
 9. "a semmi közepének szélén" - Hát ez nagggyon tetszik! :-D

  Szerintem egészen egyszerűen a légylárvás sajt a titka a hosszú életüknek. :-D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor esélyem sem lesz a hosszú életre... :-D

   Törlés
  2. Ha tartalmas, akkor nem rövid akárhány éves vagy is. Légylárva ide vagy oda, bruhahaha!

   Törlés
  3. Csak ne légylárvában tartalmas, amúgy teljesen igaz! :-))))

   Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.