"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. szeptember 9., péntek

1400 m - Enzianhütte

A szeptember első hétvégéjét mi mással ünnepelhettük jobban, - kellenek a hétköznapokba is az ünnepnapok - mint egy túrával a hegyekbe. Egy "nagyobb" túrával a megszokottnál. Vége a forró nyári napoknak. Ez már az ősz íze, színe, illata - meg kell nézni, át kell élni.Még a pajkos nyár elsuhan mellettünk
De már távolodó háta fel-feltűn
Messziből felsejlik ősznek alakja
Aranyló haját a szélnek kibontja” 
Timea Knebel: Még a nyár

Célunk a Chiemgauer Alpokban magasodó Hochgern hegy (1748 m) Enzianhüttéje volt az 1400 m-en.
Marquartstein település erdei parkolójából indultunk (646 m), de van több lehetőség is a megközelítésre. Az apró zúzalékos úton kezdetben elég jól lehet haladni, később néhol vannak nehézségek.
Túra térkép a Hochgernben, mi az 1-es utat követtük


Az útszéleken most borultak igazán virágba a fecsketárnicsok. Már messziről hívogattak a kéklő harangfejeik, melyek füzérekben sorakoztak a levéltöveken.

Fecsketárnics
 
Egy aszatféle vendégekkel
Enyves zsálya
Harangvirágokban is gazdag az Alpok. Ha jól sikerült beazonosítanom, akkor most épp a széleslevelűek lilás harangjait fotóztam. Ez alkalommal találkoztam először fehér változataikkal is. 

Harangvirágok
Szemesedik a mogyoró és pirul a csipkebogyó az erdők alján is.

Mogyoró
Csipkebogyó
Rengeteg szurokfű

Néha jött egy kis szellő és belekapott a szélfújta termések bóbitáiba, vitte őket messzire.


Ismét találtam finom illatú fenyőágra telepedett zuzmót. E két növény illategyüttese bódító varázs, vetekedhet egy parfümmel. Sokáig magammal vittem, majd visszaadtam a természetnek.

Zuzmó fenyőágon
Unterwössen települése

Tiroler Achen
Meleg volt magas páratartalommal. A távoli fotókon jól látszik, hogy a hegyek a pára homályában vesznek el, gyakrabban kellett szusszanásnyi pihenőket tartani. Felbukkant az első hütte, a nyelvetpróbáló nevű Agersgschwendt-Alm. (Hat mássalhangzó egymás mellett!) Mégis úgy döntöttünk, hogy itt most nem rasztolunk, megyünk tovább. Szerencsére a fogadó után erdőn át vitt az út, ahol árnyasabb és kellemesebb volt a menet.Melegünk volt :-)
Egy sziklatömbön magas facsoport, alatta egy feszület, emlék egy famunkás halálára. Gyakran találkozni szerencsétlenül járt munkások vagy turisták emléktábláival, sőt gyakori a villámcsapás okozta halálesetek száma is. 
Hihetetlen, hogy azon a sziklatömbön a több éves fák megélnek!
Figyelnek
"Szimbiózis"
Korallgomba
Őszbe pilledünk
Egy nedves oldalban élénk narancs-rozsdás színű foltokban ült meg a víz. Úgy tűnt a kövekből kioldódott a vas és rozsdás foltokat hagyott.
Van aki így kerül le a hegyről
Egy nem mindennapi forrás csobogása jelezte, itt felfrissíthetjük magukat. Egy hatalmas fa gyökerei alól csordogált a víz, a kövekre telepedett mohák tisztára szűrték a hideg vizet.. Ennél romantikusabb forrást még nem láttam.
A fák gyökerei közti sötét üregekben gombák


Már-már azt hittem az Enzianhüttét látom, de az még odébb volt. :-(


Itt már nagyon fáradt voltam, de még 40 perc a táblák szerint... :-O

Felettem hüttének semmi nyoma
Alattam
Mellettem
Fogyott a levegő, egyre gyakrabban húztuk meg a vizeskulacsot is, jó, hogy nem volt nagy meleg, (24-25 fok).


Unterwössen, Wössner See
Szerencsére a táj szépsége vonta el a figyelmem a túra nehézségeiről.
Elértük a szártalan bábakalácsok magasságát. Kinyílva vártak bennünket, eső nem várható - tartja a népi megfigyelés.
  

Szártalan bábakalács
Ki lakik itt?

Fáradtan felfelé néztem, mikor egy hütte teteje villant ki a zöld hegyoldal felett. Reméltem, nagyon reméltem, hogy ez már a cél, az Enzianhütte. A következő pillanatban lenéztem a lábam elé és egyetlen szál enciánt pillantottam meg. Mi ez, ha nem egy jel? :-)

 

Utolsó nekirugaszkodás és ott volt a “mi” hütténk, sőt mellette a Moaralm, a Hochgernhaus, és a Staudacher Alm is. Ennyi egy helyen!

Moaralm
Hochgernhaus, itt éjszakázni is lehet

Enzianhütte 1.400 mA jól megérdemelt frissítő hamar elfogyott és az elégetett energiát is sikeresen pótoltuk. Repülőket is figyelhettünk, ebben a magasságban repkedtek a közeli unterwösseni reptérről szálltak fel.


Kár, hogy nem volt tiszta időnk


Alattunk a Moaralm
 Amikor elteltünk a látvánnyal és újra erőre kaptunk indultunk lefelé. Ez alkalommal - és egyúttal először mióta hegyeket mászunk - történt meg, hogy lefelé a kőzúzalékon haladva egyszer csak kicsúszott a lábam alól a talaj és egy hatalmasat estem. Éreztem, hogy elveszítem az egyensúlyomat, próbáltam a karjaimmal azt visszanyerni, de a lejtő erősebb volt és már csak anyum szavai csengtek fülemben “esni is tudni kell”. Na erre koncentráltam, hogy megfelelően essek és sikerült is. Magam sem tudom, de a nagy esésben lejtőnek lefelé oldalt landoltam és nem lett semmi bajom. Még egy zúzódás sem, egy fájdalmas pont sem. Nem is értem! Azt hiszem megtanultam esni. :-)

Erdei szeder