"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. június 21., péntek

Kőomlásból varázserdő, Thumsee, Königssee Berchtesgadenben

Bajorország délkeleti csücskébe csöppent Berchtesgadent és környékét joggal hívják az Alpok egy gyöngyszemének (a sok közül).
Az A8-as autópályáról Siegsdorfnál tértünk le és a 450 km-es Deutsche Alpenstraße-n délnek folytatva célba vettük a Königssee-t. Az út kacskaringós csodás kilátási lehetőségekkel az Alpok olykor havas-hófoltos hegyeire. Kávészünetet egy helyi fafaragó üzleténél tartottunk. Milyen sok szép és hasznos dolgot lehet fából (is) készíteni...Hófolt

Itt készül az Alpenmichl figuraPár hónappal ezelőtt egy ismeretterjesztő filmben hallottuk, hogy a Thumsee ismét magánkézbe került vissza és a tulajdonos nagy gondot fordít rá, hogy a tó és környékének ökológiai egyensúlya megmaradjon, többek között csak kijelölt helyeken lehet a tavat fürdésre használni és csak kijelölt helyeken szabad kutyával ott tartózkodni. Az egy km hosszú kerületű tavat árnyas gyalogúton könnyen körbe lehet járni, kerekezni. Csendes, mégis élettel teli volt a víz és a vízpart.


Thumsee


Tavi pisztrángok árnak szembe


Szárcsa bébi


Csendes nádas

Megpihenő szitakötő

Természetvédelmi terület, tilos a belépés

Zöld lankás a tópartSzabadstrand

Madlbauer fogadóTovább haladva délnek a Saalach-folyó egy mellékfolyója a Schwarzbach mentén egy természetvédelmi területen tartottunk újabb pihenőt.Az erdő sűrűjéből vízesésként zúdul le a folyó
Schwarzbach folyó
Berchtesgaden legmagasabb hármas hegye a Watzmann már messziről mutatta havas sipkáit, 2300-2700 m-es ormaira felhők akaszkodtak. Nagy volt a meleg, a páratartalom nem állt messze a 100%-tól...

Watzmann


Még a Königssee előtt egy kis letérővel egy másik pici tónál is érdemes elidőzni. Több millió évvel ezelőtti időkbe lehet visszacsöppenni. A Hintersee mellett folyik a Ramsauer Ache nevű folyó, ahol a Varázserdő található. A története több millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor is az egyik hegyorom leomlott és hatalmas kőtömbök zúdultak több méter alá. Ezek az akár 40 méteres szikladarabok tavakat és folyókat torlaszoltak össze, mellyel formálták, alakították a környéket. 
A Varázserdő a Hinterseetől Ramsau településig húzódik. E különleges szépségű a természettudományoknak is jelentős terület minden joggal kapta meg a “Bajorország legszebb geotopja” címet!
Már a 19. századi festőket is megihlette a környék bája, több művészi alkotás készült róla.Hintersee


Ahonnan egykoron leomlott az orom

Ramsauer Ache


A folyó mentén a jól kiépített útvonalon különleges érzése támad az embernek... A hangosan hömpölygő pataktól nem hallatszik a madarak csicsergése, hatalmas a páratartalom, mohafüggönyök lógnak le a fákról, sziklákról. Ottjártunkkor nyíltak a vadrózsák, e finom illat szelidítette a varázserdő misztikumát.

Sziklatömbök alatt vezet az út


Olykor gyökerek alatt is vezet az út

vagy a fák között

Bódító illatú vadrózsák

Túl sokat nem időzhettünk, ha még a Königssee-ig is el szerettünk volna jutni, ami már innen nem volt messze.
A Watzmann déli lábánál a hegyek közé beágyazódott hosszúkás tónak fjord hatása van. Az egyik legtisztább tava Németországnak! 

Königssee


Kikötő KönigsseeSétálóutcaMesszelátóval vagy egy jó kamerával közelre lehet hozni az egyik szikla tetején magasló Hitler Sasfészek nevű épületét.


A Sasfészek


Jennerbahn felvonó

Az egyik minigolf pálya mellett elhaladva egy hollóra lettem figyelmes. Okosan iszogatta a vizet az egyik pálya végén ülő golflabda lyukból. Közelebb mentem, hogy lefotózzam. Igazából arra számítottam, hogy megijed és elrepül onnan. Meglepetésemre érdeklődve közelített, mindig egy picit közelebb ugrált hozzám, majd hirtelen egy “támadó” pózt vett fel... :-)

Nem ijesztett el bennünket, ide máskor is visszatérünk!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.