"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. január 22., kedd

A tengerparti farkasok nyomában

A tengerparti farkasok nyomában (Auf der Spur der Küstenwölfe 2007)


Egy közel 45 perces természetfilm megható véggel és elgondolkodtató, mi több megszívlelendő üzenettel. Az osztrák biológusnő, hegyifutó világbajnokság többszörös győztese Gudrun Pflüger Kanadában a nyugati tengerpartoknál forgatta e több hetes kutatófilmjét. 
A biológusnő a természet védelmén túl foglalkozik a sokáig alig ismert kanadai tengerparti farkasok életével és a falkák megmentésével. A filmben több heti nyomkeresés után rátalált egy farkas falkára, akik emberismeret hiányában félelem nélkül, érdeklődve közelítettek a nőhöz. E találkozás különleges pillanatainak lehetünk tanúi, amely egy meghatározó fordulóponthoz vezetett a kutatónő életében. 
Pár héttel később tudta meg, hogy agydaganatban szenved, minimális gyógyulási eséllyel. A farkasokkal való találkozása adott erőt és hitet a kűzdelemre, amelyet három év után megnyert. Egy ősi indiai közmondás csengett a fülében: “Egy farkas akkor mutatja meg magát neked, ha valamit mondani szeretne.” Ő úgy értelmezte ezt, hogy a farkasok erőt és kitartást akartak neki adni, az előtte álló útra. 
A betegség legyőzése után a kanadai vadonba költözött és turistákat vezetett a természetben. 2009-ben visszatért hazájába Ausztriába (Altenmarkt im Pongau - 134 km tőlünk) és egy kisfiúnak adott életet.
Gudrun Pflüger aktív részese volt a 2010-2012-es Alpok Expedíciónak, mely támogatóinak célja a farkasok, hiúzok és a medvék visszatelepítése az Alpok vidékeire.
Megjelent könyve: Gudrun Pflüger: Wolfspirit (2012)