"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. december 3., hétfő

Smaragd út Hohe Tauern, Habachtal


A téli hosszú esték igen alkalmasak az egész évben átélt élmények felelevenítésére. A fotók által újraélni, töltekezni a szép emlékekből. Egy ilyen csodás napot varázsolok most vissza ez év szeptemberből, az osztrák Hohe Tauern Nemzeti parkjának kirándulásáról!
 

Az Alpok legnagyobb nemzeti parkja az 1856 km2-nyi területtel még ezer meg ezer felfedeznivalóval vár, az sem baj, ha már ugyanazon az útszakaszon jártunk...
Ausztria első nemzeti parkja a Hohe Tauern 1981-ben nyílt meg. Vízesésekkel, gleccserekkel, hegyi tavakkal, gyorsfolyású patakokkal, meredek sziklafalakkal, erdőkkel, mezőkkel, ápolt legelőkkel három megyén elterülve várja egész évben az érdeklődőket. A park legmagasabb hegycsúcsa a 3.798 m magas Großglockner, de további - tűz, víz és jég formálta - 300 hegycsúcs 3.000 m felett vár még a meghódításra. Természetesen ott a klíma és egyéb feltételek már embertpróbálóak. Csak képzett és gyakorlott hegymászóknak ajánlott!
A nemzeti parkról már írtam itt a blogban, amikor a Krimml vízesésnél vagy a Durlaßbodeni vízgyűjtőnél jártunk.

Ma egy - onnan nem messze lévő - másik völgyről lesz szó, a Habach völgyben lévő Smaragd út a cél. Európában ebben a völgyben található jelentős mennyiségben intenzív zöld színű smaragd. Ezt az igézően szép drágakövet már elődeink is felfedezték. A mondák szerint Néro császar is innen való smaragdból csiszoltatott egy nagy “monoklit” magának.
Már messziről, a kanyargós autóutakról csodás kilátás nyílik a völgyekre, hegyekre. Útmutatók, információk segítik a turistákat.



Havas hegycsúcsok szeptemberben
Info táblák
A fauna és flóra mellett arany és smaragd is található


Kirándulóutak
A szerpentines úton érdekes jelenségre lettünk figyelmesek, egy “szivárvány-lyuk”, halojelenség a felhőkben adta jelül szép napnak nézünk elébe... jó ómen!

Halojelenség
Pár évvel ezelőtt már túráztunk a völgyben, az 1313 m-en lévő Enzianhütte volt a cél és hogy smaragdot is találjunk. Drágakövet ugyan nem találtunk, de sok más szép dolgot - ha nem szebbet  - igen. 
Ez év szeptemberében visszatértünk a Habach völgybe jó barátokkal együtt, ugyanazon az útszakaszon. Túrabakancs, vándorbot és hátizsák tele elemózsiával...:-) 
Kabát, sál és kesztyűvel is "fel voltunk fegyverkezve", szerencsére nem sokáig volt rá szükség!

Jóbarátokkal a smaragd-kapunál (a fotót én készítettem :-))
Nemzeti Park Hohe Tauern információs iroda

Smaragd


A kijelölt vándorút közvetlenül a nagy robajjal leömlő Habach patak mellett vezet fel a hegyekbe. Friss levegő, nedves erdő illat mindenütt... a patak partján kövek, kavicsok minden mennyiségben...


Békésen legelésző lovak




Friss idő volt, de már ragyogott a nap
Visszapillantás, még az elején... :-)
A folyó mentén, egyre feljebb
Nagy lendületben
Szálloda gyerekeknek... :-O
Óriás páfrányok (1-2 m ø) a meredek partszakaszon





Az út során különböző állomások teszik még érdekesebbé, tanulságosabbá a túrát. Az első pont a “A gömb ereje” címet kapta. Kőböl egy gömböt raktak a forrás mellé. A víz és a kő erejének a szimbóluma.



A gömb ereje
Töltekezem...
Der Grüne Boden - “A zöld talaj” állomáson megismerhetjük a leggyakoribb itt előforduló ásványokat, kőzeteket, akár asztal és ülőhely formájában.

A köveknek is van arca...
Kőasztal, kőszékek

Madáritató
Der Blick in die Klamm - az első vízesések állomása...








Következő állomás egy kis ügyességi gyakorlat egy kidöntött több méteres fenyőfán...

Végig kell rajta/közte egyensúlyozni

Quellenreich - a források erdeje állomás...







Mitten in Wildbach -  fából készült több kilátó, lelátó, pihenő...




Azúrkék vagy smaragdzöld mini-öböl
Ketté hasadt kőtömb




Innen egy lankásabb enyhe szakasza az útnak következik kis pihenővel és egy 600 m magas gránit kőfallal. A sziklafal fekete csíkokkal, barázdákkal egy megfogó pillanat, tövében állva átrendeződnek az élet értékei... A kékes fekete szín a kékalgáknak köszönhető.



A jégkorszakból maradt sziklafal története
A monda egy pihenés erejéig hallgatható meg németül
Fazenwand mondája: A széles és gazdag legelőkön a fejő és a fejőlány nyarakon át őrizte a nyájat. Gazdagságban éltek, tejben-vajban fürödtek, de nem becsülték a jómódukat, nem gondoltak a szűkösebb időkre. 
Egy este egy idős anyóka kopogtatott a család ajtaján, de a nagy dínom-dánomtól csak a legkisebb fiúcska hallotta meg. Kinyitotta az ajtót a fiúcska, de a család a nagy mulatságban figyelmet sem méltatva az anyónak, kinevetve kiüldözte a házból azt. Az idős néne megátkozva őket eltűnt. Hamarosan elsötétedett az ég, villámokat szórt, dörgött, kénes köd lepett el mindent, és a ködben feltűnt az anyóka arca. Megnyílt a föld és a legelő a nyájjal, a házzal, mulatozó lakóival eltűnt a mélyben. A monda szerint ekkor alakult ki ez a meredek sziklafal...:-)

Hamarosan elérjük az Enzianhütt-ét...kitartás !



Egy-egy "erdőlakó"...
Elénk tárult havas hegycsúcsok világa. A technikának köszönhetően másodpercek töredéke alatt közel, nagyon közel lehet hozni e zord világot.







Sapka, sál, kesztyű már rég a hátizsákba került, sugárzó napsütésben érkeztünk az Enzianhüttéhez 1.313 m magasságba.

Enzianhütte, gerendaház
Sikertelen smaragd-keresők itt megvehetik maguknak a drágakövet
Kilátás a Hütte teraszáról a havas hegyekre
Már-már kitikkadva, nagyon jól esett egy pohár sör/rádler és egy tiroli rétes. Itt hosszasan elidőztünk, a Habach folyót és a szemközti vízeséseket egész közelről is szemügyre vettük.
Pár perces videót is készítettem a környékről.



Jéghideg víz



A jó levegőnek köszönhetően megéheztünk, és ennél szebb helyet a hátizsák tartalmának kiürítésére nem is találhattunk volna! Leheveredtünk a patak partján a napsütésben, falatoztunk és egy csöppet el is szunyókáltunk... Micsoda levegő volt!


Jövő-menő helyiek...



Enzianhütte a túloldalról, a vízesés lábától

Az 1.300 m magas legelők virága, szártalan bábakalács
Időközben többször is hallottam a mormoták jellegzetes füttyögő hangját, de látni nem láttuk őket. Viszont, amikor az üregeket felfedeztük, már csak egy kis kitartás kérdése volt lencsevégre kapni őket... óvatos közelítéssel sikerült néhány méterről megfigyelni a füttyös bandát, aminek nagyon örültem!

Mormotaüregek

Mormota őr
Következő állomások még előttünk magaslanak, amelyeket legközelebb fogunk meghódítani:
Csúcskilátó
Alpenrosa fogadó - itt lehetőség van smaragd-kereső felszerelést kölcsönözni is!

Alpenrosa fogadó
Romantikus Moa Alm és Ahornsee, ahol 1957-ben egy teniszlabda nagyságú smaragdot találtak! Tehát, a remény hal meg utoljára...!
Tagweide - az utolsó legelő odafenn, és az utolsó Hütte a Thüringer-Hütte 2.212 m-en, végül a Habach völgy legnyagyobb gleccsere a Habachkees.


Májustól szeptemberig lehetőség van busszal a Habach völgyi parkolóból az Enzianhüttéig vagy akár az Alpenrosa fogadóig fel- vagy leutazni. Ár: egy út felnőtt 7,50 gyerek 5,00 Euro illetve oda-vissza felnőtt 13,00 gyerek 8,00 Euro (2012) Startpontnál menetrend tájékoztat!


Viszlát Nemzeti Park!!!