"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2016. február 14., vasárnap

Mint testvérek a szélben

Wie Brüder im Wind (Brothers of the Wind) film 2016. Magyar címe még nincs, odahaza még nem játszák.
Egy film, amire az első bemutató után azonnal felfigyeltem!
Akik szeretik a természetfilmeket, azok kedvelni fogják ezt a nagyszerű felvételekből készült 98 percet is Otmar Penker természetfotós kamerájából.
„Elképesztő jelenetet sikerült megörökítenie Otmar Penker természetfotósnak, aki egy szirti sas és egy zerge küzdelmét filmezte le. Miután a szirti sas lecsapott rá és a hátába kapaszkodott, az életéért küzdő zerge elkezdett lefelé száguldani a meredek hegyoldalon, miközben nagyokat bukfencezett, hogy kiszabaduljon a sas karmai közül. Otmar Penker a felvétellel kapcsolatban elmondta, hogy egy ilyen jelenet megörökítése egy természetfotós számára olyan mintha megnyerte volna az olimpiai aranyat.”
“a megfelelő helyen, a megfelelő időben lenni”A különleges felvételek mellett szólt még nálam Tobias Moretti (Rex felügyelő Richard Moserének alakja) játéka, aki számomra mint színész úgy ember is szimpatikus.
Wikipedia: “„Sokáig nagyon szívesen csináltam, de a sorozatsztár nem létező szakma. Nem kiadó az arcom! Nem vagyok sem modell, sem szexista szimbólum! Színész vagyok, akinek igénye van. Az embert könnyen elkápráztatja a pénz és a népszerűség. Ám a művésznek egyszer meg kell kérdeznie magától: hogy állok ? “ 
A tiroli színész és gazda olykor színházban játszik, forgat egy-egy filmet, de főképp odahaza a tiroli hegyekben gazdálkodik (állatok, növények) Általam igen kedvelt film, amiben szintén játszott a Sötét völgy (Das finstere Tal).

A másik nagyon jó színész, mint márkejel a francia Jean Reno, akit szerintem nem kell bemutatni.

Az inkább drámai történetű filmet “light drama” jelzővel illetném. Nem túl kidolgozott, kevés energiát fektettek bele, annál inkább a fantasztikus közeli és különböző nézőpontokbeli felvételek ejtik ámulatba a nézőt.
Az idomított madarakat helikopterről, motoros sárkányrepülőről és az eagle-cam (saskamera) segítségével nem mindennapi nézetekből filmeztek. Megjelennek az Alpok más állatai is a filmvásznon és egy különleges kapcsolat Lucas (főszereplő) és Ábel (főszereplő szirti sas) találkozásáról.

Szívesen nézek saskamerával készült felvételeket, olyankor is átélhetem a repülés varázsát. Van több is a neten...


A rendező nevét is érdemes megjegyezni Gerardo Olivares, akinek a Wölfsbrüder (Entrelobos) film (német-spanyol kooprodukció 2010 valós történeten alapszik) is köszönhető.

Egyik legtüneményesebb jelenet, amikor a kisfiú (Lucas) rágógumilufit fúj és a sas csőrével kicsípkedi azt.

A film forgatásához Tirol, Dél-Tirol és a már általunk is bejárt osztrák nemzeti park a Hohe Tauern adták a helyet.

A “light drama” megoldása hirtelen leütéssel oldódik meg és egy mondanivaló is sikeredik a film végére: elengedni, a szabadságot jelenti!

Ha egy filmet valamely szempontból érdekesnek találok, akkor mindig átolvasom a végén a közreműködők, készítők névsorát. És lám, mire is bukkantam a film végén? Az állatok idomításáért köszönet két magyar idomárnak is. :-)

18 megjegyzés:

 1. http://ujszo.com/online/kultura/2015/12/22/abel-a-vegtelen-egen
  hihetetlen

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, én is megtaláltam ezt az oldalt, mikor kutattam a magyar címe után.

   Törlés
 2. Kavics, ebben az érzésben hasonlóak vagyunk. Nekem is kedvencem a természetfilmekből a sasok szárnyalása.
  Egy időben ők voltak nekem a szabadság megtestesítői, és ezért rajongtam értük.
  Jó lenne, ha nálunk is forgalmaznák a filmet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így igaz Kincs, a szárnyalás, a szabadság szimbólumai. Miért csak múlt idő a rajongás?
   Biztos megy hozzátok is a film magyar szinkronnal, csak időbe telik. Ezek a filmek nem a kasszasikerről szólnak, ezért a sorban hátrébb szorulnak.

   Törlés
  2. Miért csak múlt?
   Lehet, hogy már az én lelkem is szabadon szárnyal, azért. :)
   Most a fecskék a kedvenceim, akik a tenger túlra is párjukkal mennek, és térnek vissza.

   Törlés
  3. :-) "rajongtam" múltra gondoltam.
   A fecskék is nagyon kedvesek, sőt a hozzá társított dolog a tengeren túlra...! :-)

   Törlés
  4. Valószínű úgy működött a dolog, amikor lélekben vágyódtam rá, hogy az lehessek, aki vagyok, ne kelljen titkolni, ahhoz kifejező eszköz volt a sasok szárnyalása. Miután megvalósult, már csak egy szép emlék maradt.

   Törlés
  5. Értelek Kincse, köszönöm. :-)

   Törlés
  6. Kerestem egy idézetet John Lennontól, megtaláltam: "Szelíd madarak énekelnek a szabadságról, vad madarak repülnek."

   Törlés
  7. Azt hiszem, John Lennon is értett a lélekhez. :)

   Törlés
 3. Gyönyörűséges! Megnyugtató és csodálatos a természet! Bár az állatok küzdelmét nem bírom nézni,ahogy marcangolják egymást.Meghagyom nekik.:)
  Megnézem,hátha fent van az egész film, németül is jó nekem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pedig az élethez a halál is hozzátartozik, ami ugye nem mindig szép.
   A filmet nem találhatod a neten, hisz teljesen új. Nálunk január 28-tól adják.

   Törlés
 4. Biztosan nincsen fenn,nem is találom,hiszen akkor ki menne moziba?:)

  VálaszTörlés
 5. Hűűű, azt a jelenetet én láttam, pár nappal ezelőtt, van egy csatorna a BBC Earth, azon láttam ezt a zerge és a sas küzdelmét, és a végén beleesett a zerge a vízbe. Ha egy ilyen természetfilmre bukkanok, nem tudom otthagyni, meg kell nézzem :)

  Bámulatosak ezek a természetfilmek, belegondolok hogy veszik fel ezeket, hány meg hány felvételből tevődik össze. Micsoda körülmények között készülnek, minden elismerésem az övék!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is mindig vevő vagyok ilyen műsorokra Orsi. :-)
   Ebben a filmben is több év munkája van. Az első jeleneteket már 2011-ben vette fel az egyik operatőr. bizonyára rengeteg munka van mögötte, míg filmvászonra készül. Érdekes munka lehet. Elismerés nekik!

   Törlés
 6. S én miért nem láttam ezt a bejegyzésed? Biztos akkor nem voltunk itthon. Engem is érdekel, sosem felejtem mikor évtizedekkel ezelőtt a TIT-ben vetítettek halászsasos rövidfilmet. A röpte, a halászata máig előttem van, s ahogy a völgyét cserkészi. Akkor ezek a felvételek még ritkaságszámba mentek. Mindig csodálom Máté Bencét is, aki egy-egy fotójáért mily sokat utazik, s cserkészik. Egyetlen fotóért!

  VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.