"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. június 28., csütörtök

Chiemsee kör-túraKezdjük a kör-túránkat délen, Bernau am Chiemsee településnél.
Az első írásos lejegyzés a faluról a 10. századból maradt fenn, majd a későbbi ásatások a 16. századból több római kori fürdő épületének maradványait találták. A település a tó dél-nyugati csücskénél található, és ma kb. 7000 lakosa (2012) van. A jellegzetes festett falú épületek itt is sokaságával megtalálhatók. (képek később lesznek!)

A település központjától az autópálya (Salzburg-München)  “Felden” letérőjétől 2 percre található egy pihenőparkja a Chiemseenek. Szabadstrand, kemping, vitorláskikötő, elektromos hajó kölcsönző, menetrendszerinti hajók kikötője, szanatórium és egy étterem/kávézó kínál lehetőségeket. A farönkökre épített pagodaház a télikertjével és teraszával egy kb. 400 fős étterem. Stílusa egykori fürdőház jellegét tükrözi és közvetlenül a vízparton csodás kilátást biztosít. Nyaranta esküvők, születésnapok mellett egyéb rendezvényekre számíthatunk itt. Az édességeken kívül regionális ételekkel, helyben fogott Chiemsee-halak specialitásaival kedveskednek.

Bernau - Felden
Badehaus - Fürdőház

Badehaus - közvetlenül a tó partján

Bernau-Felden mólója
Prien am Chiemsee-t 1158 körül Falkenstein gróf alapította és sokáig a kézművesek városa, majd ebből kifolyólag a nagy vásárok központja volt. A legnagyobb változást a vasút kiépítése (1860) München - Salzburg között hozta meg, majd a Herreninsel kastélyának megnyitása a nyilvánosság előtt (1887). Ezt követte a Chiemsee hajózásának a kiépítése gőzhajókkal.

Prien ma a legnagyobb települése a tónak, kb. 10.000 lakossal vidékies jelleggel várja a pihenni, gyógyulni vágyókat. Egy kórházat és három szanatóriumot (Medical Park) tudhat magáénak, ahol a Kneipp gyógyászatot is alkalmazzák. Sebastian Anton Kneipp-ről (bajor pap) kapta a nevét, aki egy úgynevezett víz-terápiát alkalmazott fény, levegő, diéta, pihenés és mozgás segítségével hatásosan. A Prienavera élményfürdőben kényeztethetjük magunkat mi is télen-nyáron közvetlenül a Chiemsee partján. 

Prinavera élményfürdő a sell kagyló formájú tetővel
kültéri fűtött medence
Az ott felszerelt webkamerának köszönhetően internetről bárki bekukkanthat a fürdő kültéri medencéjébe illetve a Chiemsee, a hajókikötő környékére.


Prinavera fürdő és körülötte a megtervezett kert
Étterem a kikötőnél
Hotel és étterem a tóparton
bérelhető csónakok, vitorlások
Stég vagy épp kacsanapozó


Sétányok
II. Ludwig elmékmű a tóparton
Prien tópartja, kilátás az Alpokra
Prien kikötő
A gőzhajók idejére emlékeztet a Ludwig Fessler (a hajó építője) nevű menetrend szerint közlekedő Chiemsee hajó, és további modernebb “társai”.

Ludwig Fessler hajó
Prien kikötője hajóról
A városon belül a nyári szezonban közlekedik egy kis gőzös is, a hajóállomás és a vonatállomás között. A 3,6 km-es távon 18 km/óra sebességgel füttyög-püfög naponta ide-oda a turisták örömére.
Chiemsee-vonat

A “Prien” szó a kelta időkből megmaradt szó (ahogy az Inn, Traun is). A helyi múzeumban jobban megismerkedhetünk a környék történetével, múltjával. Az épület egy egykori kézművesház restaurálása után adott helyet a múzeum kincseinek. Mint például egy tipikus felső-bajor szoba, helyi népviseletek, a híres prien-i kalap, halászat a Chiemsee-n illetve egy-egy helyi festő kiállításai. A múzeum áprilistól októberig délutánonként látogatható.Rimsting is, mint az itt lévő alpesi települések klimatikus gyógyhelyek. Ezen túl érdekessége, hogy 1997 óta testvérvárosa a magyar velencei Sukorónak. A majd 4000 lakossal rendelkező falucska nem közvetlenül a vízparton van, hanem egy dombon, a már említett Ratzinger Höhe-n (kb. 500-600 m) és innen is nagyon szép a kilátás a “bajor tengerre”. További érdekessége a falunak, hogy az aktuális pápa, XVI. Benedek, Joseph Ratzinger itt született, nevelkedett. 2007 óta egy bronz tábla adja hírül ezt a falubüszkeséget. A Ratzinger dombon ültettek az itt élők egy hársfát a Ratzinger név véletlen (?) egybeesésének emlékére.


Bicós utunk néha a nádason keresztül, néha kis patakok, félszigetek mellett haladt. Akkor fedezünk fel olyan helyeket, ahova az autós szeme “nem lát el”.

kár, hogy az illatát itt nem érezni...
a gazdák örömére... :-s
Nils Holgersonson nem volt velük...


egy a tavat tápláló folyócska

Gévagomba
Breitbrunn am Chiemsee minden valószínűség szerint a legrégebbi múlttal rendelkező települése a tónak. Az ásatások bizonyítják, hogy itt a korai kőkorban már települések voltak. Ennek a falucskának is van egy festői kilátóhelye, az Aischinger Höhe (magaslat) tökéletes rálátás a Fraueninsel-re. Ahogy erre már utaltam is, nagyon sok festő itt kapott ihletet egy műve megfestéséhez. A falu központjában álló Szent Johann újbarokk templom a 12. században egyházilag a Herrenchiemsee-hez tartozott, érdekessége, hogy a mai napig rendelkeznek az akkori korból származó vallási tárgyakkal, melyek a Herreninsel kastélynak voltak szánva.

A kompkikötőhöz
Komp érkezik a Fraueninsel-ről


Vitorlás kikötő
Egy modellem a kikötőben... :-)

és még pózolt is nekem... :-)

Háttérben a Fraueninsel és az Alpok
A következő település Gstadt előtt megérkezünk egy újabb kilátóhelyre, mely idővel egy zarándokhellyé - emlékhellyé alakult. Ezen a csendes magaslati ponton egy pici parkot gondoz valaki. Leülni a padra, megpihenni útközben, elgondolkodni és a Chiemsee szépségeiben lehet gyönyörködni.

Kilátás a Chiemsee-re

A park néhány faragott szoborral
nem, nem Nepálban vagyunk...
Levendulaszív
Emlékkövek
napról napra, évről évre növekszik a halom...
"Az élet határos, de az emlékezet határtalan"
Egy nyugalmas pillanat
A fa alatt egy feszület
Gstadt am Chiemsee-t a Fraueninsel alapításától jegyzik. A pici, ma már önálló község közvetlenül a Chiemsee partján fekszik.A település talán legszebb pontja a természeti parkkal ellátott “Hopfanger”. A szó visszavezethető a “Hopfenanger” szóra, ahol annak idején komlót (Hopfen) termesztettek. Az éttermében a modern és világos pavilon szerű köralakú épületben télen, a kényelmes teraszán nyáron a tó, a Fraueninsel gyönyörködése mellett finomakat ehetünk. A sütik itt is frissen készülnek és isteniek! (sajnos csak volt 2015-ig, megszűnt!)

Hopfanger étterem
Hopfanger

Fraueninsel, a hagymakupolás templomtornyával
A parkban egy nem szokványos játszótér a gyerekeknek ad játékos betekintést a víz hasznosságára, fontosságára. Szabadstrand ad lehetőséget a nyári hónapokban a lubickolásra, szörf-, vitorlás- és kenuiskola az érdeklődőknek.

Csónak, vizibicikli bérlés
Csónakázók... :-)
A hajók váltják egymást
Kikötő Gstadt-ban
Odafenn egy 2 személyes mini helikopter
A pihenni, leereszteni vágyóknak a rózsakert, a fűszerkert és egy kőlabirintus nyújt kikapcsolódási lehetőséget.


Rózsapavilon
Fűszer és virágos kert

Jöjjön a színek és az érzések kavalkádja:

Háttérben a tó és a Fraueninsel
Érdekességek a kertben
Egy prizmán át a Chiemsee

Pont a kerékpárút közepén találtak megfelelő hűs helyet...
A május virágai

Kavicslabirintus

A nyárutó termései...
Gévagomba
Következő állomásunk közvetlenül Seebruck település előtt egy letérő, a festői Malerwinkel hotelhez, amire a név jelentése is utal “festői zug, szeglet”. Valóban gyönyörű helyre építették ezt a tóparti szállót, ami betévedőknek étterem, kávézó is egyben egy hatalmas terasszal a tóra. Ebben a hangulatos, festői környezetben sokan rendezik/rendeztetik meg az esküvőjüket.

Malerwinkel Hotel
Malerwinkel májusi virágpompában
kilátás a teraszról
virágkert
A hotel stége...is festői
A későbbi rózsapavilon
A tó nyugalma...
...megpihenő sirállyal
Fotó vagy festmény... (?)
Startoló szárcsa
Szitakötő születik...
Seebruck am Chiemsee, Seeon am Chiemsee
“Wir sind vielleicht nicht gut zu finden, aber die uns finden, finden uns gut.”
Ez a település Seebruck mottója, ami annyit tesz: “Talán nem vagyunk olyan jól megtalálhatóak, de akik bennünket megtalálnak, jónak találnak.” :-)


A két település egybe tartozik, Seebruck a tó partján, Seeon beljebb a szárazföldön, hét tóval övezve.

Seebruck az 1550 számú lakosa mellett kb. 900 férőhelyes vendégszobák száma is azt jelzi, hogy egy turistáktól igen kedvelt helyről van szó.
A múltbeli ásatások is jelzik, hogy a rómaiak és kelták is szívesen éltek itt. Erről többet a római múzeumban “Bedaium” tudhatunk meg. A mai Seebruck helyén kr. után 50-ben alapították a települést Bedaium-ot, amely az Augsburg-Salzburg római útvonal (Juvavum- Augusta Videlicorum) fontos csomópontja volt. Két főbb település az Alz folyó - a Chiemsee egy táplálófolyója - két partján élt, ahova hidat építettek.

Római "nyomok"
Az Alz folyó a híddal a római korban
Az Alz folyó torkolata a Chiemsee-be
Az Alz folyón Seebruck és Seeon között, lehetőség van minden év júliusától októberéig egy 30 - 60 fős, fedett tutajon egy folyótúrát tenni. (30 főre 350,- Euro 2012)

A híd mai arca


Egykori római erőd, fürdő nyomaira is bukkantak, és minden bizonnyal egy beneficium (római rendőrség) is működött itt. Egy régészeti túrán (27 km) - ami három településen vezet keresztül - lehet a nyomokat gyalogosan vagy kerékpáron követni. Információs anyagot, útleírást, a különböző állomásokról mindenki megkap az indulópontnál, a római múzeumnál.

Sírkövek a rómaiak idejéből
A régészeti-túra állomásai
a rómaiak nyomában
Egy hétvégén római fesztiválba csöppentünk és a római utunkon a következő képeket készítettem:Római múzeum
"római" eszem-iszom
római kori ásatások
kút
római hajókázás/evezés

Az egykori római erőd terén ma a Szent Tamás és Szent István templomok állnak. 


A központban állították fel a község májusfáját, amely sokban eltér attól, amit odahaza ismerünk. 

A központban a májusfa

Májusfa a különböző figurákkal és címerrel
Az itteni fát 18 különböző iparosfigura - fából készültek, kézzel faragottak és festettek - képével díszítettek, 31 m magas, 52 cm átmérőjű fenyőfa, 5 évre, nagy ünnepélyes keretek közt állítottak.

A központban egy oldtimer kölcsönző is működik. Az autókat ki lehet bérelni és a környéket vele felfedezni, némelyeket akár meg is lehet vásárolni.


Oldtimer kölcsönző és szervíz
A szabadstrand közelében egy kis park, stégek, kikötő...
A Chiemsee egy jellegzetes ábrázolása
Vitorláskikötő
A Chiemsee legnagyobb vitorlás kikötőjét - és szerintem a legszebbet - is itt találhatjuk. Vitorláshajó iskola, kölcsönzés, szabadstrand, fizetős elkerített strand (3 ha) étterem, kávézó gyönyörű, ápolt környezetben. 

KikötőMögöttünk a kikötő öble, előttünk a Chiemsee, belül a nyugalom
A kikötő partján egy érdekes műre lettem figyelmes. Egy Chiemsee testvérpáros művész egyikének egy kompozíciója.
Egy ember és annak az árnyéka...  címe: "Árnyékát átugorva"
"Érintsd meg az árnyékot és könnyebben átugrasz a magadé felett! " Angerer der Jüngere 2009A kikötő mellett hagytak teret a természetnek, az ott élő állatoknak.

Háttérben (jobbra) a Fraueninsel
nagy területen nádasok


Távolban egy fehér vitorla...

Seeon am Chiemsee
A 7 tóval övezett 1750 lakosú település plusz kb. 500 vendégváró hellyel és egy kolostorral várja a látogatóit. A kelták és a rómaiak után 924-ből származik az első írásos lejegyzés. Az első szerzetesek Regensburgból hozzták ide a könyvfestés művészetét. A fiatal Mozart is visszatérő vendége volt a kolostor orgonájának. A román és későgótikus stílusban épített kolostor/vár a Klostersee (Kolostor-tó) tó közepén egy félszigeten hangulatos környezetben ad a mai napokban lehetőséget esküvőknek, egyéb rendezvényeknek, de igen kedvelt helye a turistáknak is. 

Seeon kolostor a félszigeten
hídon át a félszigetre a kolostorhoz
Hagymakupolás kolostor

Kolostor Seeon

a kolostor belső udvara
napóra
a kolostor parkja
napóra(?)

nemesi temető kápolnával
lápi mocsár házikó
Mivel a tó nem túl nagy (47 ha) nyáron hamar felmelegszik - korán lehet benne fürödni, illetve télen hamar befagy - korán lehet korcsolyázni vagy az itt igen kedvelt sportágat a jégkuglizást gyakorolni.

A tó szépsége és állatvilága júniusban:
tavirózsa-szőnyegek


halak

kanadai ludak sorban...
kanadai ludak
kárókatona
magányos hattyú
szárcsa mama és fiókája
Tökéletes szimbiózis, szárcsa felhozza táplálékát az aljról, halak gyülnek köré
A kolostor közelében aznap egy jótékonysági ünnepbe cseppentünk, bajor zene, grill, torták és persze sör...

zenekarA kolostortól nem messze található a “Rauchhaus”(Füstösház). Az 1616 körüli későgótikai folyosós épület egykor kémény nélküli füstösházként működött. A füst egy nyitott tűzhelyről a folyosón keresztül, át az épületen szállt fel és távozott a különböző nyílásokon, tetőréseken. A 90-es években végzett restaurálás során megtalálták az egykori vágó és húsfeldolgozó helységeket is. Továbbá a ház belsejében hatalmas kőblokkokból lerakott aljzatot is, amelyet az évszázadok során lerakódott jó fél méternyi földréteg eltakart. Ma a földszinten egy étterem sörözővel (kb 130 fő), az emeleten egy galéria állandóan változó kiállítással működik. Az étlapon a halon kívül grillezett, és - stílusosan - füstölt húsok is különleges módban elkészítve rendelhetők. A hely sármját megtartva az építész tartózkodott a vezetékes villanytól, csak gyertyafény és a nyitott kemence tüze világítja meg a belteret. Hangulatos és nagyon egyedi.

Chieming
A Chiemsee keleti oldalán található település egy bajor nemesről Chiemo-ról kapta a nevét, bár ez a mai napig nincs egyértelműen bizonyítva. A környék az aktív nyaralók, túristák kedvenc helye. Chiemsee-triatlon, lovas versenyek, golfsport-versenyek várják a kedvelőket.
A település után rátérünk az autópályára, vissza Rosenheim felé. Ahonnan még egyszer gyönyörködhetünk a tó vitorláshajóiban.
Egy kis pihenőre érdemes még egyszer az autópályáról letérni egy csendes kis öbölbe Übersee/Feldwies-nél. A természet közelsége itt is élvezhető.
A Chiemsee környéken több helyen is van lehetőség egy-egy hőlégballon-utazásra is. Ez a légi kirándulás még előttem áll!