"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. június 9., szombat

Kufstein, Stein...Stein

A bajor és osztrák határ közelében található ez az érdekes történelmi város.
A kufstein-i erődítmény - a város jelképe - bizonyára sokaknak egy a történelemből már jól ismert várbörtön. A 90 m magasan álló építményt már messziről a Rosenheimből Kufsteinba vezető autópályáról is nagyon jól lehet látni. 

Az első írásos feljegyzés 1205-ből való, mint "Castrum Caofstein" a regensburgi püspökség és a bajor Ludwig herceg közös tulajdonában volt a kezdetekben.. Az évszázadok során hol tiroli, hol bajor tulajdonba várdorolt, mígnem 1924-ben Kufstein városa megvásárolta.
A város 17.550 lakossal (2012.) - Tirol második legnagyobb városa - négy hegyre, több kisebb dombra épült és az Inn-folyó szeli ketté.

Kufstein 2012.
Kufstein, Inn-folyó
Inn
Inn

Ásatások bizonyítják a több mint 30.000 éves múltat, így Tirol egyik legrégebbi települése. A jégkorszakból való ásatási leleteket a vár múzeumában (csak nyáron látogatható) lehet megtekinteni.  

Nyártól őszig a vár alatti hatalmas aréna különböző rendezvényeknek ad helyet; lovagi játékok, színházi előadások, operagálák, fesztiválok, karácsonyi vásár, különböző open air koncertek. Július elején (2012) érkezik a legendás Jethro Tull zenekar és nagyon sokan izgatottan várják az akusztikus zenei előadást. A hely atmoszférája bizonyára egy különleges élményt fog nyújtani.

Kufstein vára a város felett


Bejárat/feljárat a várhoz
Városháza
Városháza
Az egykori Osztrák-Magyar Monarchia több politikai foglya raboskodott itt, mint Kazinczy Ferenc, Teleki Blanka, Wesselényi Miklós. 
Rózsa Sándor - legismertebb magyar betyárunk - celláját is itt találjuk, emléktábla és kiállítás is található a várban, megtekinthetőek a cellák, melyekben feltüntették, hogy melyikben ki, mikor és meddig raboskodott. Az egyik cellában rövid kis filmvetítés tájékoztat bennünket az itt raboskodókról akár magyar nyelven is. 

hatalmas névtábla
magyarok
Emléktábla a magyar hősöknek

Petőfi verse egy szőttesre
Teleki Blanka és Lővey Klára


Rózsa Sándor
Rózsa Sándor arcképe az egyik cellában
Cellák névsorral

Kilátás a várból a városra télen
Karácsonyi kivilágítás
A várbörtön kőfala
Ágyuk
Esti fényben
Karácsonyi ablak a várban
A vár arénája karácsonykor

A vár belső tere
Várudvar

A várfal napórája
1733-ból
A várat naponta lehet látogatni, jegyek (téli-nyári időszak) felnőtteknek 11,00 Euro gyerekeknek 6,50 Euro. (2012)

A várost nagyon sok szép színes épület tarkítja, talán legemlékezetesebb rész a régi római udvarház középkori stílusával. Fogadók, kávézók, borozók, sörözők, természetesen tiroli népviseleti boltok, kisebb-nagyobb üzletek sok érdekes dologgal, souvenirral... mint például a “Murmeltiersalbe” - mormotakenőcs. Igen, igen van ilyen is, nem ámítás. Méghozzá ez egy ősi házi patikaszer az Alpokban, sokan mint sportolók, hegymászók esküsznek rá. Fő alapanyaga ennek az édes kis füttyögős alpesi állatkának a mormotának a zsírja és ehhez kevernek még hozzá különböző gyógynövényeket. Használata javasolt az izmokra, csontokra, vérkeringésre, bőrre, stb.

Mormota
Vissza a városba...


Belváros télen
Az Inn-folyó partján
Kávézók, fagyizók, éttermek
Belváros







Városi kapu
A római udvarházhoz



Itt mindig tömeg van
Színes népviseletek

Borház

Borház bejárata
Ágyugolyók a falban

További érdekességek a városból:
Josef Madersperger szülővárosa, a varrógép feltalálója. A varrógép-múzeumban, ami egy pici terem, többet is meg lehet tudni a feltalálóról, a gépéről. Belépő nincs, de egy adománygyűjtő ládika igen.
A világhírű Riedel kristály cég már 1756 óta mint családi vállalkozás a különböző borokhoz megalkotta a megfelelő poharakat, dekantálókat. Kufstein-ban 1956 óta él és működik az üvegfújó cég. Az üzem látogathó, belépő felnőtt 5,00 Euro gyerek 3,00 Euro. (2012.)

Egy alkalommal az Inn partján amikor egy kávézóba csüccsentünk a felszolgáló étlap/itallap gyanánt egy-egy nehéz könyvet adott a kezünkbe. Az “enyém”: Reader s Digest: Földünk varázsa és szépsége.... okkkééé, most akkor olvasnunk kell..? ááááh...lám, mire is jó (még) egy könyv! 
Ez volt ugyanis az étlap/itallap. Minden egyes oldalra az étlap egy lapja volt végérvényesen ráragasztva.... juj!!!  El lehet gondolkodni, hogy ez most egy JÓ ötlet vagy a könyv értéktelenítése volt a CÉL.


 
Pár távolabbi kép a hegyekből az Inn-folyó völgyéről, azok településeiről és a Kufsteini várról (ráközelítéssel). A képek a Wildbichl (Ausztria) irányába vezető szerpentinről készültek. Tiszta időben csodás a kilátás az év bármely szakában!

Az Inn-folyó völgye 1
Az Inn-folyó völgye 2, jobbra a Pendling hegy
Az Inn-folyó völgye 3
Az Inn folyó völgye, Kufstein vára